TV Mania

Tot ce merită să știi despre televiziune

Dr. Moore si bolile Americii

3 March 2008

“Sicko”, cel mai recent documentar al lui Michael Moore, nominalizat la Oscar in acest an, dezvaluie problemele grave din sistemul de sanatate din Statele Unite, comparandu-l cu sistemele din Canada, Franta, Marea Britanie sau Cuba.

Camil Golub
Multe se pot spune despre Michael Moore – ca este populist, ca exagereaza, ca intrebarile lui retorice sunt deseori patetice sau manipulatoare -, dar documentarele lui nu ne pot lasa indiferenti. In “Cantec pentru un masacru” (“Bowling for Columbine”), poate cel mai bun film al lui de pana acum, Moore a incercat sa explice radacinile culturii violentei din Statele Unite, pornind de la tragedia petrecuta la liceul din Columbine, Colorado. In “Fahrenheit 9/11”, premiat cu Palme d’Or la Cannes in 2004, tinta lui a fost George W. Bush si politica externa dezastruoasa din ultimii ani a guvernului american. Aceasta a doua pelicula de succes i-a adus si cele mai multe critici, fiind acuzat ca are o agenda politica mult prea transparenta si, mai mult, ca distorsioneaza faptele, prezentandu-si ipotezele si opiniile drept certitudini.
In “Sicko”, desi isi pastreaza tonul moralizator si naiv-populist, Moore se intoarce la ceea ce stie mai bine: dezvaluirea unor fapte dramatice din societatea americana, prin comparatie cu ceea ce se intampla in alte tari occidentale. Oricat de antipatic ti-ar putea fi regizorul filmului, dupa cele doua ore de vizionare nu poti sa nu spui: “Da, are dreptate, e incredibil ce se intampla in sistemul de sanatate din America”.

Sambata, 23.00, Pro Cinema, “Sicko”

Ți-a plăcut acest articol? Dă-ne LIKE pe Facebook.
Loading...