Homepage  / Știri / Televiziune

Programe speciale dedicate zilei naționale, la TVR 1, în primul an fără paradă militară de 1 decembrie

Programe speciale dedicate zilei naționale, la TVR 1, în primul an fără paradă militară de 1 decembrie

de Redactia Tvmania

2020 a fost un an greu, plin de provocări, an ce ne-a schimbat pe fiecare dintre noi şi modul în care interacţionăm cu cei din jurul nostru. Este primul an în care nu vom avea o paradă militară, primul an în care românii vor cânta doar în propriile case „Deşteaptă-te, române!” şi „Noi suntem români”. Dar 1 Decembrie rămâne Ziua Națională a tuturor românilor, iar Televiziunea Română va aduce sărbătoarea în casele noastre prin transmisiuni directe, programe în premieră, ediţii speciale ale emisiunilor îndrăgite ale posturilor sale.

Ceremonia de la Arcul de Triumf, în direct la TVR 1. Televiziunea Română este partener oficial al transmisiunilor de 1 Decembrie

 

Super-eroii sunt cunoscuţi de toată lumea, dar puţini îi recunosc pe eroi. De 1 Decembrie, la TVR 1 vorbim despre acei eroi, care, poate, nu au pelerine şi puteri nemaivăzute, dar au construit această ţară acum mai bine de 100 de ani şi mai ales o ţin, în vremurile de acum, în picioare. Lor, eroilor de ieri şi de azi, le este dedicată sărbătoarea de 1 Decembrie din acest an, la TVR 1. Astfel, ziua de 1 Decembrie va fi sub genericul #NoiSuntemRomania, pentru că fiecare dintre noi putem fi eroi, iar împreună, de neoprit.

Ediţia specială a Ştirilor TVR, #NoiSuntemRomania, care începe la ora 10.00, aduce în prim plan eroi din lupta pe care o purtăm zi de zi în această perioadă, români care au pus mai presus de orice datoria pentru semeni. Lor le spunem un simplu „Mulţumesc!”. Chiar dacă anul acesta nu se va organiza tradiționala paradă militară, Ediția specială va cuprinde Ceremonia de la Arcul de Triumf. Ca în fiecare an, Televiziunea Română este partener oficial al transmisiunilor de 1 Decembrie şi oferă semnal tuturor posturilor de televiziune pentru preluarea imaginilor de la Arcul de Triumf din Capitală.

Prima oră a programului în direct #NoiSuntemRomania va fi dedicată celor din linia întâi,  care „au tratat” România prin solidaritate. Ediția, care va include duplexuri cu studiourile TVR din Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, dar şi de la Chişinău, aduce în lumina reflectoarelor „eroii de lângă noi” (medicul, profesorul, voluntarul, curierul…), precum și modul în care fiecare dintre noi poate fi un erou printr-un gest simplu. Reporterii Ştirilor TVR ne vor prezenta poveştile impresionante ale unor români de aici, de acasă sau plecaţi în străinătate. Cum trăiesc în plină pandemie şi ce mai fac românii „Izolaţi în România”, pe care ni i-a adus aproape Dite Dinesz, vom afla într-un reportaj în exclusivitate, tot la TVR 1.

Cea de-a doua parte a transmisiunii directe va cuprinde ceremonia de la Arcul de Triumf, iar în studio, alături de moderatorul Claudiu Lucaci, se va afla Valeriu Gheorghiţă, medic militar la Spitalul Militar, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid. Transmisiuni de la evenimente din alte mari oraşe ale ţării vor putea fi urmărite în direct la TVR 1, de la 12.00 şi 14.00.

Documentar în premieră, concerte de folclor şi alte ediţii speciale

Cu puțin înainte de sărbătoarea națională a României, facem o incursiune într-unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei ei. Dar și într-una din cele mai tulburător de frumoase zone ale țării. Pe 29 noiembrie, Cristi Tabără și echipa sa pornesc pe urmele luptătorilor anticomuniști din cea mai longevivă mișcare de rezistență a Europei ocupate de bolșevici. Aflăm mai multe despre Elisabeta Rizea și Nicu Diaconescu din Aref, dar facem și trasee turistice impresionante în Munții Făgăraș la „Exclusiv în România” duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

La primele ore ale zilei de 1 Decembrie (între 07.00 şi 10.00), alături de Liza şi Fere, energie şi voie bună ne vor aduce în ediţia specială a matinalului TVR 1 câţiva interpreţi iubiţi de românii de pretutindeni: Elena Merişoreanu, Damian Drăghici şi mai tânăra vasluiancă Raluca Radu, una dintre finalistele concursului Vedeta populară, sezonul trei. Pentru a ne impresiona cu trei feluri de sarmale româneşti (de post, tradiţionale şi de vită, în sos de gulaş), chef Angie Cobuţ îl ia ajutor pe Cosmin Dragomir, jurnalist şi editor gastronomie.

Cu siguranţă, însă, surprizele ediţiei de 1 Decembrie la „Cu capu-n zori” vor fi Câinele Şuier, celebrul ciobănesc german al Poliţiei Române şi fetiţa Sophia Boitan. Cel mai cunoscut câine poliţist, Şuier, participă de obicei la Parada de 1 Decembrie. Anul acesta, însoţit de stăpânul său, el va veni să salute publicul la matinalul TVR 1. Sentimentul patriotic se educă de la vârste fragede, iar Sophia Boitan, în vârstă de 12 ani, este dovada vie în acest sens. Prezentă la „Cu capu-n zori”, Teodora ne va cânta melodia „Românie dragă mie”, compusă de Dinu Maxer.

„Noi suntem români!”, spune cu mândrie Iuliana Tudor, invitându-ne să urmărim, de la 14.30, o emisiune care ne aduce cele mai emoționante momente artistice dedicate Zilei Naționale, din cadrul concertelor extraordinare de folclor oferite de TVR anual telespectatorilor de 1 Decembrie. Iuliana Tudor, gazda proiectului, este liantul între marii artiști care, în fiecare an, vin la TVR să spună „La mulți ani” României. Ne vom întâlni, așadar, cu membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, manager și coregraf Silvia Macrea, cei care au fost gazdele spectacolelor „Noi suntem români” de-a lungul anilor. Alături de ei îi vom vedea și asculta pe Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Veta Biriș, Constantin Enceanu, Carmen Popovici Dumbravă, Liliana Lainici, dar și tinerii interpreți: Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Tudor Furdui Iancu, Stana Stepanescu, Bojidar Ciobotin, Iulia Mihai, Oana Tomoiagă, Geanina Gavrilă, Bogdan Cioranu, Sînziana Ștefan, Mihai Teacă, Andreea Feraru, Gabriel Gorjanu, Codruța Rodean, Sebastian Stan, Izabela Tomița. De asemenea, programul cuprinde secvențe din cadrul spectacolului „Suntem K1 pentru România” din proiectul „Toți K1 pentru România“, protagoniști: Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Trupa K1 și grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

Prima producție documentară despre ia românească, proiectul „Port Valoare și Splendoare”, începe tot pe 1 Decembrie la TVR 1, de la ora 16.30. Filmul în cinci episoade, ce poartă semnătura aceleiași Iuliana Tudor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în procesul de realizare a iei, din fazele inițiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenția tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate a românilor. Ia românească a parcurs secole și a rămas extrem de vie în conștiința comunității, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice și tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului.

De-a lungul celor cinci episoade, vedem recreându-se sub ochii noștri celebra ie care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat La Blouse Roumaine „înțelegem care este povestea cămășii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie. Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești.” – Iuliana Tudor

Artiști de pe toate meridianele au urcat pe scenă în Concertul Extraordinar „Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe care TVR 1 îl propune telespectatorilor de la 18.30. Interpreți de talie națională și internațională, discipoli ai maestrului, precum și personalități artistice marcante ale genurilor folcloric, clasic și pop au răspuns invitației marelui naist Gheorghe Zamfir. Enrico Macias, Avi Toledano, Eugen Sârbu, Andrea Griminelli, Valentina Năforniţă, Orchestra Metropolitană București, dirijor – Daniel Jinga, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijor – Nicolae Botgros au fost invitații speciali ai maestrului naiului. Spectacolul prezentat de Iuliana Tudor, a mai adus în fața publicului artiști precum Vasile Iovu, Paula Seling și Proiect K1, Cezar Cazanoi, Rodica Angelescu, Mihai Georgescu, Laura Bretan, Jean-Luc Faraux, Aydin Yavaș, Roar Engelberg, Gao Chunhua, Chang Kyun Kim, Petruţa Küpper, Radu Nechifor, Alexandru Pal, Claudia Iordache, Flavius Tinică, Mădălina Lupu, Sorin Francu și Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor”.

Seara trăim cele mai profunde sentimente patriotice în „Nemuritorii”, filmul semnat de Sergiu Nicolaescu, programat de TVR 1 de la ora 21.10, în care revedem mari actori precum Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică sau Gina Patrichi. Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, când un grup de viteji din fosta lui oaste, rătăciţi prin diferite orașe ale Europei, hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei ţări româneşti unite. Ei fac faţă diverselor obstacole ivite în cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât şi de unguri sau de turci. În final, foştii oşteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii.

Documentarul-dezbatere „Cine ești tu, Cătălina?”, despre Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofiţer al Armatei Române, este propunerea lui Cornel Mihalache pentru ediţia specială Dosar România, programată de TVR 1 pe 1 Decembrie de la ora 23.10. Alcătuit din documente, fotografii, mărturii, arhive de război, interviuri cu istorici de marcă, documentarul creionează un portret al acestui personaj feminin, „cel mai tragic, dar poate și cel mai fără de pată din istoria noastră” (Cornel Mihalache). Documentarul caută să aducă un răspuns la întrebarea: „Cum s-a format acest mit feminin, aproape singular în istoria noastră?”

Alături de Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu este o eroină veritabilă, care și-a asumat rolul de soldat în prima linie, alături și în fruntea subordonaților săi bărbați. A căzut în cele mai grele lupte din vara anului 1917. Moartea a plasat-o în legendă, deşi faptele Ecaterinei erau cunoscute de mult.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 16:00 Mâncare pe care
  Mâncare pe care, show-ul care a avut succes la nivel internațional, fiind distribuit în 46 teritorii, cu 17.000 de episoade produse, urmărește cinci persoane străine...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Fotbal: Conference League - Preliminarii: FCSB _ Dunasjka
 • 22:30 Fură şi fugi 12
  Gordon Jennings (Idris Elba), John Rahway (Paul Walker), A.J. (Hayden Christensen) şi fraţii Jake (Michael Ealy) şi Jesse (Chris Brown) sunt membrii unei găşti de...
 • 00:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 01:00 Execuţia digitală 15
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
  Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Celebrity Splash: Vedete la apă
 • 00:15 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:45 Cum să scapi de un tip în 10 zile AP
  Andie Anderson, realizatoarea coloanei "Cum să" din Composure Magazine, are o misiune foarte ciudată şi puţin timp la dispoziţie. Trebuie să scrie un articol despre...
 • 03:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 04:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV