Mâncarea procesată face pare din alimentația zilnică, cu toate că are un nivel ridicat de zahăr, grăsimi și carbohidrați, care afectează starea de sănătate. Lipsa vitaminelor, proteinelor sau a fibrelor privează corpul de nutrienții necesari dezvoltării armonioase și a îndeplinirii corecte a funcțiilor biologice, ceea ce crește riscul de obezitate, dar și de a dezvolta grave afecțiuni de inimă sau cancer. O asigurare medicală internațională, precum cea pusă la dispoziție de MediHelp Internațional,acoperă costurile investigațiilor de prevenție și reduce șansele ca astfel de complicații grave să apară.
Care este legătura dintre mâncarea procesată și creșterea în greutate?
Studii recente au demonstrat faptul că persoanele care consumă constant mâncare procesată acumulează cu 500 de calorii zilnic mai mult decât persoanele care aleg alternativele sănătoase. Acest lucru înseamnă că o persoană care are un regim nesănătos poate crește în greutate cu aproximativ un kilogram în mai puțin de o lună. Prin caracterul lor puțin hrănitor și rapiditatea cu care sunt consumate, alimentele procesate le dau oamenilor imboldul de a mânca o cantitate mai mare de hrană decât în mod normal. Cu alte cuvinte, întrucât acestea sunt ușor de mestecat, stomacul nu reușește să trimită creierului semnalele de îndestulare.Tendința de a mânca peste necesarul de care are nevoie corpul poate genera obezitate, care, la rândul ei, poate duce către afecțiuni mai grave precum afecțiunile cardiovasculare, diabet sau cancer.
În categoria mâncării procesate putem încadra orice tip de hrană care a fost modificată în timpul preparării pentru a o face să reziste mai mult pe raft, să fie mai gustoasă sau mai accesibilă financiar. Alterarea chimică a alimentelor prin adăugarea aromelor artificiale, aditivilor sau a altor ingrediente fără valoare nutritivă este dăunătoare și poate constitui o amenințare pentru sănătatea unei persoane.
O asigurare privată de sănătate, care oferă accesul la cele mai bune servicii medicale la nivel național și internațional reprezentă un instrument important în tratarea afecțiunilor medicale care pot fi cauzate de hrana procesată.
Efectele consumului de alimente modificate chimic
Alimentele procesate conțin, de obicei, o cantitate foarte mare de zahăr, folosit ca potențator de gust. Acesta este lipsit de valoare nutrițională, de aceea, consumul în exces poate fi foarte periculos. Zahărul poate cauza rezistență la insulină, nivel ridicat al trigliceridelor sau colesterolului și acumularea de țesut adipos în jurul abdomenului.
Pe lângă zahăr, există o serie de elemente dăunătoare precum conservanții, coloranții sau aromele. La fel ca în cazul zahărului, acestea pot genera o serie de efecte negative asupra sănătății. De asemenea, senzația de plăcere pe care creierul o primește atunci când se consumă aceste produse poate duce la adicție. Hrana procesată, din cauza aditivilor chimici, poate schimba biochimia creierului, în așa fel încât o persoană să simtă nevoia constantă de a consuma un anumit produs. Plăcerea generată de consumul acestor produse face creierul să elibereze dopamină, lucru care poate provoca dependență.
Există alimente procesate care nu dăunează sănătății?
Deși o mare parte dintre alimentele care sunt procesate înainte de a fi comercializate pot avea un efect negativ dacă sunt consumate constant, există și hrană procesată care are efecte benefice. Laptele cu conținut redus de grăsime sau degresat este considerat a fi sănătos deși a fost pasteurizat în primă fază, înainte de a fi consumat. Cerealele pentru mic dejun, dacă sunt 100% integrale, deși procesate, sunt sănătoase. Nu același lucru se poate spune despre cele care au conținut mare zahăr, dar conținut redus de fibre. Pâinea din făină integrală, fructele sau legumele congelate, peștele congelat, somonul și tonul la conservă sau fulgii de ovăz pot fi, de asemenea, incluse în categoria hranei procesate, dar care nu are efecte negative asupra sănătății.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care hrana cu slabă valoare nutritivă o are asupra corpului uman. Cu toate că alimentele procesate sunt consumate constant, este indicat să se identifice modalități pentru reducerea cantităților și un mecanism pentru a menține starea de sănătate.