Cunoaștem cu toții faptul că un consum zilnic a cel puțin 2i litri de apă ne face bine. Însă pe ce se bazează, oare, această afirmație? Exista o corelație între cantitatea de apă băută, modul în care acest lichid este consumat și nivelul de hidratare menținut în organism, mai ales în perioada zilelor caniculare de vară?
Ingerarea unor cantități mari de apă favorizează hidratarea?
Cu toate că persoanele adulte sunt sfătuite de specialiști să consume cel puțin 2 litri de apă în fiecare zi, maniera în care acest lichid relaționează cu organismul favorizează (sau nu) o hidratare optimă.
În același studiu publicat în 2018, David Nieman, profesor de sănătate publică și directorul Laboratorului de Performanță Umană la campusul de cercetare din Carolina de Nord, afirma: “În cazul în care organismul elimină o cantitate mare de urină, ca urmare a unui consum ridicat de apă, aspectul aproape transparent al acesteia poate indica faptul că apa nu fost asimilată corect de organism.”
“În contextul unui consum ridicat de apă, fără a se consuma în paralel și alimente sau alți nutrienți, acest lichid alunecă pur și simplu prin întreg sistemul digestiv. Această situație este adesea întâlnită atunci când se consumă cantități mari de apă pe stomacul gol.” a mai afirmat profesorul Nieman.
Care sunt semnele unei suprahidratări?
Aspectul transparent al urinei eliminate de organism, ca urmare a ingerării unei cantități mari de apa, reprezintă principalul semn al suprahidratării. Cei care consumă pahar după pahar, în intervalele dintre principalele mese ale zilei, nu fac decât să elimine mult mai repede apa, fără ca organismul să poată fi hidratat corespunzător. Chiar dacă este corectă teoria conform căreia eliminarea apei din organism favorizează eliminarea toxinelor, un consum mai mare de apă nu determină un nivel mai ridicat de “curățare”.
Există și situații în care consumul excesiv de apă poate fi dăunător. De obicei, aceste scenarii au loc în sfera sportului. În cazul sportivilor sau al persoanelor ce fac antrenamente fizice solicitante, consumul mare de apă poate determina producerea unui nivel mult prea mare de sodiu în urină, ce determină apariția unui dezechilibru chimic în organism, numit științific “hiponatremie”. De aceea, în cazul sportivilor (amatori sau de performanță) se recomandă consumul unor substanțe bogate în nutrienți, în defavoarea consumului de apă simplă.
Comandă de aici dozatoare de apa pentru birou, astfel încât colegii tăi să se poată hidrata corespunzător în fiecare zi!
Cum bei corect apă pentru o bună hidratare?
În studiul apărut în revista “Frontiers in Psychology”, profesorul Nieman afirma faptul că un consum al apei cu guri mici favorizează un nivel ridicat de reținere a acestui lichid, evitându-se totodată “supraîncărcarea” la nivel renal. Mai mult decât atât, consumul de apă înainte de mesele principale ale zilei reprezintă o altă metodă eficientă de hidratare. Alternativ, se pot consuma băuturi bogate în aminoacizi, grăsimi și vitamine, ce permit organismului să asimileze mult mai bine apa din compoziția acestora.
În cazul celor care practică sport, se recomandă ingerarea unei bucăți de fruct, alături de apa consumată, pentru ca organismul să poată asimila astfel mult mai bine un nivel optim de H2O. Așadar, cantitatea de apa eliminată de corp prin transpirație poate fi înlocuită cu succes printr-un mod eficient de hidratare, în timpul antrenamentelor fizice solicitante.
Concluzie
Studiul realizat nu validează un consum scăzut de apă, ci unul mai responsabil, astfel încât organismul să poată asimila mult mai bine acest lichid, în special în timpul zilelor de vară. O ingerare lentă a acestui lichid, descrisă de guri mici și în combinație cu alte alimente bogate în nutrienți, reprezintă secretul din spatele unei hidratări optime!