Homepage  / Advertorial

Proteza totală de șold – artroplastia totală de șold. Dr. Tarek Nazer explică tot ce trebuie să știi despre această intervenție.

Proteza totală de șold - artroplastia totală de șold. Dr. Tarek Nazer explică tot ce trebuie să știi despre această intervenție.

de Redactia Tvmania

Proteza totală de șold sau artroplastia totală de șold este o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea articulației coxofemurale cu un implant artificial (proteză).

„Recomand această intervenție chirurgicală atunci când afectarea articulației coxofemurale determină dureri ale soldului care limitează activitățile zilnice normale, așa cum sunt mersul, urcatul scărilor, treburile casnice. Pacienții care ajung la mine în cabinet, acuză dureri la nivelul șoldului care nu cedează la administrarea antiinflamatoarelor sau altor tratamente adjuvante, afectând astfel viața cotidiană.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Artroplastia de șold este o intervenție chirurgicală de amploare, care necesită o atentă pregătire preoperatorie, precum și o îngrijire minuțioasă în perioada de recuperare postoperatorie.

Cine efectuează operația de artroplastie de șold ?

Artroplastia totală de șold sau proteză de șold este o operație complexă, care trebuie să fie efectuată de un medic ortoped cu suficientă experiență în protezarea șoldului, folosește metode moderne minim invazive de tratament, asigurând o sângerare minimă și o recuperare mult mai rapidă. Trebuie să se țină cont și de alegerea spitalului și de tipul de proteză care este foarte important. O proteză de bună calitate rezistă 20-25 de ani.

„Proteza trebuie să asigure stabilitate, rază normală de mișcare și să fie mărimea potrivită pacientului. Materialul din care este făcută proteza de șold trebuie să fie compatibilă rezonanței magnetice pentru a permite pacientului efectuarea de RMN. Schimbarea articulației în proteză nu se face în regim de urgență, această intervenție necesită pregătiri speciale, precum efectuarea analizelor de sânge, consultului cardiologic și consultului preanestezic.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Tipuri de Proteze de Şold

Protezele de șold folosite în ortopedia modernă se împart în două mari categorii. Proteze cimentate și proteze necimentate. Indiferent de natura protezei, cimentată sau necimentată, durata ei de viață este destul de mare, iar după degradarea acesteia se face o intervenţie chirurgicală de revizie a protezei de şold şi viaţa poate continua fără probleme.

„Artroplastia șoldului implică îndepărtarea chirurgicală a articulației coxofemurale (cartilaj și os), înlocuirea capului femural și a suprafeței cotilului cu componente artificiale, realizate din aliaje metalice și plasarea de suprafețe portante de înaltă performanță între părțile metalice. Cel mai frecvent, suprafața portantă este realizată dintr-un material foarte durabil din polietilenă, dar și alte materiale, inclusiv materiale ceramice pot fi utilizate. De obicei, pacienții stau internați în spital de la 3 până la 5 zile, după efectuarea procedurii. Imediat după externare se începe recuperarea funcțională asistată cu kinetoterapeut.”, explică medicul ortoped.

Când se recomandă artroplastia totală de şold?

Coxartroza este principala afecțiune, pentru care medicul ortoped vă poate recomanda artroplastia totală de şold. Pacienţii care beneficiază de această procedură se confruntă adesea cu:

– Durere severă de şold care limitează activităţile zilnice, precum mersul pe jos sau aplecarea

– Durere moderată sau severă de şold care nu cedează în timpul repausului diurn sau nocturn

– Rigiditatea (înţepenirea) şoldului care limitează capacitatea de mişcare sau ridicare a piciorului

– Lipsa de răspuns la alte tratamente, precum medicaţia antiinflamatorie, fizioterapia, folosirea unor elemente ajutătoare la mers (cadru/cârje/baston).

„Succesul artroplastiei totale de şold depinde în mare măsură şi de protocolul de recuperare de după operație. Mersul pe jos şi exerciţiile fizice uşoare sunt importante pentru recuperare şi vor începe a doua zi după operaţie. Majoritatea pacienţilor care au suferit o artroplastie totală de şold vor începe să stea în picioare şi să meargă pe jos cu ajutorul unui cadru şi al unui kinetoterapeut a doua zi după intervenţie. Kinetoterapeutul va învăţa pacientul care sunt exerciţii specifice pentru tonifierea musculaturii şi reluarea mobilităţii.”, conchide dr. Tarek Nazer.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton