Homepage  / Advertorial

Sănătatea orală și îmbătrânirea – cum avem grijă de dantura noastră pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Sănătatea orală și îmbătrânirea – cum avem grijă de dantura noastră pe măsură ce înaintăm în vârstă?

de Redactia Tvmania

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine și mai important să avem grijă de sănătatea orală. O concepție greșită este aceea că pierderea dinților este inevitabilă. Nimic mai neadevărat. Dacă avem grijă corespunzător de sănătatea noastră orală, ne vom bucura de dinți puternici și strălucitori toată viața. Pe de altă parte, este adevărat că pe măsură ce îmbătrânim, gura noastră suferă tot felul de schimbări. De exemplu, nervii dinților devin mai mici, ceea ce face ca dinții să fie mai puțin sensibili în fața cariilor și altor probleme. Dacă nu ne prezentăm la examene dentare în mod regulat, diagnosticarea cariilor sau altor afecțiuni poate avea loc prea târziu. Pe lângă prezentarea în mod frecvent la medicul dentist, iată ce altceva mai putem face pentru a avea grijă de sănătatea bucală:

  • Este obligatoriu periajul de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, o periuță de dinți electrică și un irigator bucal se pot dovedi a fi deosebit de eficiente. De fapt, cei care sunt interesați de proceduri de albire dinți, pot obține rezultate frumoase cu o periuță electrică.
  • Folosirea aței dentare este deosebit de indicată. Periuțele interdentare sunt și ele foarte eficiente, dar în prezent, dușul bucal este cel mai apreciat și recomandat când vine vorba de curățarea temeinică a danturii.
  • Consumați apă. Mulți dintre noi ne ferim să bem apă direct de la robinet deoarece conține foarte multe substanțe dăunătoare. Totuși, apa de la robinet conține și fluor, care ajută la prevenirea cariilor dentare, indiferent de vârsta noastră. Partea bună este că și apa îmbuteliată și chiar și apa filtrată conține în continuare cantități decente de fluor, așadar încercați să consumați apă.
  • Renunțați la fumat. În primul rând, viciul acesta prezintă un mare risc de cancer pulmonar și alte tipuri de cancer. De asemenea, fumatul favorizează bolile gingivale, cariile dentare și pierderea dinților.
  • Dacă purtați proteză dentară, indiferent că este completă sau parțială, nu uitați să o curățați zilnic. În mod ideal, ar trebui să scoateți din gură proteza dentară cel puțin patru ore în fiecare zi. Cel mai bine este să faceți acest lucru noaptea.
  • Acordă atentie îngrijirii orale pentru persoane cu dizabilități sau persoane în vârstă – mulți dintre noi avem pe cineva care întâmpină dificultăți în a avea grijă de sănătatea sa orală. Poate fi vorba de partenerul de viață, de un prieten sau de un părinte. Ceea ce putem face pentru ei este să ne asigurăm că își efectuează periajul de două ori pe zi și că folosesc ață dentară. De asemenea, îi putem însoți la vizitele regulate la medicul dentist. Dacă persoana dragă are dificultăți în a-și efectua periajul, putem discuta cu medicul dentist care poate oferi sfaturi utile sau o abordare diferită. 

Adoptând obiceiuri orale sănătoase, făcând alegeri inteligente cu privire la regimul alimentar și la stilul personal de viață, puteți contribui semnificativ la sănătatea și frumusețea danturii, indiferent dacă aveți dinți naturali, implanturi sau purtați proteze dentare.

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton