Homepage  / HBO

Serialul HBO Max pe care trebuie să-l vezi: „Julia”. Când e premiera

Serialul HBO Max pe care trebuie să-l vezi: „Julia”. Când e premiera

de Andreea Hentea,

Din 31 martie, HBO Max ne oferă serialul „Julia” (2022), care o evocă pe extraordinara Julia Child (Sarah Lancashire) cu un umor și o energie care ne împiedică să ne dezlipim de ecran. O poveste în culori vii, care ne arată de ce Julia Child rămâne fascinantă inclusiv pentru publicul de azi.

Julia Child, precursoarea tuturor show-urilor culinare

Autoare a bestsellerului culinar „Mastering the Art of French Cooking”, care s-a vândut în peste 2,5 milioane de exemplare până în prezent, Julia Child, soția unui diplomat american, a rămas în istorie ca personalitatea care a schimbat modul în care americanii percepeau mâncarea și le-a indus pasiunea ei pentru gastronomie.

Julia i-a învățat, practic, să savureze și să pregătească mâncărurile franțuzești așa cum a învățat ea însăși în deceniile în care a locuit, împreună cu soțul ei, la Paris.

Printre altele, ea a demonstrat cum se pregătesc coq au vin, Boeuf Bourguignon, Petit Fours, Crepes Suzette, foie gras sau sufleu de ciocolată.

Saltul era uriaș pentru familiile americane, care se bazau în special pe preparate simple, pe bază de carne la cuptor, legume sau paste ori începuseră să adopte, din rațiuni legate de timp și comoditate, semipreparatele sau mâncarea congelată.

Numai că Julia Child a reușit mult mai mult decât atât, schimbând mentalități inclusiv cu privire la televiziune și la locul femeilor în lume, pentru drepturile cărora milita.

Astăzi, o replică a bucătăriei Juliei Child este găzduită de Muzeul Național de Istorie Americană Smithsonian. În 2021 i-a fost dedicat și un documentar foarte bine primit, „Julia”, regizat de Julie Cohen și Betsy West. 

Cine era formidabila Julia?

Cea mai importantă dintre numeroasele reușite ale acestui nou serial creat de Daniel Goldfarb (unul dintre producătorii serialului Amazon „Minunata doamnă Maisel”) este distribuirea lui Sarah Lancashire în rolul Juliei Child.

Una dintre actrițele acelea impozante și impecabile din serialele BBC pe care le iubim atât, actrița britanică reușește să egaleze sau chiar să surclaseze interpretarea perfectă a lui Meryl Streep din filmul „Julie & Julia” (2009), regizat de regretata Nora Ephron.

Mult mai aproape de statura adevăratei Julia (care avea 1,88 m înălțime și jucase tenis, golf și baschet în tinerețe), Sarah Lancashire umple ecranul cu prezența ei jovială, cu zâmbetul strălucitor, cu mersul hotărât (chiar și modul în care coboară scările casei când iese în oraș e memorabil) și cu vocea aceea faimoasă care a transformat-o pe Julia Child într-o prezență singulară. 

Cu rochiile sale înflorate, bijuteriile frapante și taioarele în culori vii, Julia Child intră cu vitejie într-o arenă dominată de testosteron și orgolii precum televiziunea și devine amfitrioana strălucită a primei emisiuni culinare din istorie (lansată în 1963), fără să aibă la îndemână niciuna dintre remarcabilele facilități tehnologice de care televiziunea dispune azi.

Julia se luptă cu suspiciunea producătorilor și cu limitele grilei de programe, oferindu-și doar talentul și experiența, spiritul strălucit și jovialitatea pur și simplu irezistibilă. 

Pe Sarah Lancashire (57 de ani), recompensată cu două premii Emmy pentru rolurile din producțiile BBC „Last Tango in Halifax” (difuzat între 2012 și 2020) și „Happy Valley”, am văzut-o în îndrăgitele seriale „Zbor peste inimi” (lansat în 2008) și „Galeriile Paradise” (lansat în 2012).

Despre rolul principal din „Happy Valley” (lansat în 2014 și difuzat și azi), Catherine Cawood, sergent în Poliția din Yorkshire, s-a spus că e rolul vieții ei, dar și excelenta sa interpretare din „Julia” va avea, mai mult ca sigur, ecouri.

Ea a jucat și în filme precum „La răscruce de vânturi” (2009), cu Tom Hardy și Charlotte Riley, și în „Garderobierul” (2015), cu Anthony Hopkins și Ian McKellen. 

Actrița nu s-a inspirat pentru rolul Juliei din filmul american cu Meryl Streep, convinsă că serialul de față „este un proiect complet diferit, așa cum pot exista cincizeci de Hamlet diferiți, jucați de cincizeci de actori diferiți. Beneficiul filmului, pentru mine, a fost că atunci am auzit prima dată de Julia. Ea nu a fost o prezență în Regatul Unit și am aflat despre ea datorită marketingului din jurul filmului. Dar, în afară de asta, filmul nu a jucat niciun rol în pregătirea sau în participarea mea la serial”.

Sarah Lancashire a vizionat, în schimb, tone de imagini de arhivă cu Julia Child, despre care a spus: „E o bucurie de privit. E tonică, vrei să fii în compania ei și te face să vezi lumea cu ochi mai buni”. 

O echipă perfectă la bord

Creatorul serialului „Julia”, Daniel Goldfarb, a spus că „eroii serialului nu aveau idee că, șaizeci de ani mai târziu, oamenii se vor uita încă la emisiunea Juliei, «The French Chef». Și ei chiar se uită, nu doar pentru cât de multe pot învăța de la ea, ci și pentru că Julia era tonică, te bucurai de compania ei. În primul rând, însă, ea înțelegea cum să facă o emisiune de divertisment fără a sacrifica nimic din valoarea sa educațională”.

Foarte recenta producție creată de Daniel Goldfarb arată nu doar un alt mod de a privi mâncarea și de a realiza o emisiune TV de succes, ci și o căsnicie oarecum ieșită din tipare, în care Julia era vedeta familei, iar soțul ei, Paul Child (jucat subtil de David Hyde Pierce), un diplomat pasionat de pictură și de sculptură, i se dedicase total.

El a sprijinit-o constant  în carieră, cu o dragoste și un entuziasm ireproșabil, deseori cu prețul sacrificării propriilor aspirații.

„Paul Child cânta la vioară. Avea centură neagră la judo. Îi plăcea să construiască piese de mobilier. A făcut toate aceste lucruri și a avut, bineînțeles, cariera de diplomat. Dar a pus mereu, pe primul plan, această poveste de dragoste uimitoare cu această femeie uimitoare”, a spus actorul despre personajul său.

Julia a fost înconjurată însă de numeroase persoane care i-au înțeles talentul și unicitatea și care au fost contaminate rapid de bucuria ei de viață și de arta ei de a transmite enorm publicului.

În demersurile sale, le-a avut mereu alături pe eleganta ei soră, Avis DeVoto (Bebe Neuwirth e un spectacol de rafinament în rol), pe Alice Naman (Brittany Bradford), tânăra producătoare a emisiunii „The French Chef”, transformată într-o serie de mare succes și pe Russ Morash (excelent Fran Kranz) producătorul inițial ostil, transformat apoi în aliatul ei.

Unele dintre cele mai reușite scene din serial sunt și cele în care Julia o are alături pe entuziasta Judith Jones (tânăra Fiona Glascott, o revelație în rol), editoarea americană a cărților sale, care i-a fost prietenă pe viață. 

Faptul că serialul „Julia” este atât de cald, de emoționant și de tonic, emanând vitalitate, se datorează și alinierii fericite a planetelor pentru întreaga distribuție a serialului, care a funcționat de la bun început ca o echipă extraordinar de sudată.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Cu duzina e mai ieftin 2: Războiul taţilor AP
  Tom şi Kate pleacă cu cei 12 copii în vacanţă într-o staţiune pe malul lacului Winnetka, Wisconsin. Planurile le sunt date peste cap când se reîntâlnesc cu Jim şi...
 • 12:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 13:00 Bărbaţi în negru II AP
  Agentul Kay (Tommy Lee Jones) şi agentul Jay (Will Smith), cei care formează superechipa de poliţişti intergalactici care lucrează pentru agenţia de securitate "Bărbaţii...
 • 14:45 Spionul din vecini AP
  Bob Ho, un spion chinez, colaborează cu CIA pentru a captura un bărbat, Poldark. Bob lucrează sub acoperire, bineînţeles, iar în ultima vreme s-a tot întâlnit cu...
 • 16:45 Eu şi prinţul 2 AP
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Un poliţist şi trei sferturi 12
 • 22:00 Agentul 007 contra GoldenEye 12
  James Bond (Pierce Brosnan) ajunge în Rusia în căutarea unor coduri furate de la proiectul GoldenEye, un dispozitiv spaţial periculos, care poate trage cu şocuri...
 • 00:45 Cei patru fantastici: Ascensiunea lui Silver Surfer AP
  Temutul Galactus il trimite pe aventurierul intergalactic Silver Surfer (Doug Jones) pe Pamant cu sarcina de a-l distruge. Echipa formata din cei patru fantastici:...
 • 02:30 Bărbaţi în negru II AP
  Agentul Kay (Tommy Lee Jones) şi agentul Jay (Will Smith), cei care formează superechipa de poliţişti intergalactici care lucrează pentru agenţia de securitate "Bărbaţii...
 • 04:00 Cu duzina e mai ieftin 2 - Războiul taţilor AP
  Tom şi Kate pleacă cu cei 12 copii în vacanţă într-o staţiune pe malul lacului Winnetka, Wisconsin. Planurile le sunt date peste cap când se reîntâlnesc cu Jim şi...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Alpha Kids
  Telespectatorii Antena 1 vor avea ocazia să cunoască mai bine copiii din generația Alpha, cea considerată ca fiind cea mai intuitivă, educată și dinamică de până...
 • 09:30 Muntele dintre noi AP
 • 12:00 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 15:30 România are Roast
  Micutzu (Cosmin Nedelcu) va prezenta noua emisiune a Antenei 1 în care două echipe, formate din cei mai cunoscuți stand-upperi români ai momentului, se vor confrunta...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 00:00 Temptation Island - Insula iubirii 12
  Cinci cupluri, 12 tentaţii, 15 zile şi o insulă plină de capcane, acestea sunt elementele cheie ale reality show-ului prezentat de Radu Vâlcan, "Temptation Island...
 • 03:30 Labirintul: Tratament letal 12
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 10:00 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 11:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Se strigă darul AP
 • 22:00 Ochii din umbră 12
 • 00:00 Nume de cod: Şoimul AP
  John "Falcon" Chapman este un fost soldat din marină pe care îl macină un secret teribil. John află că în Brazilia, sora sa Cindy a fost bătută și lăsată să moară....
 • 02:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:45 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV