Homepage  / Cinema

Tot ce voiam să știm despre așteptatul „Matrix 4”

Tot ce voiam să știm despre așteptatul „Matrix 4”

de Andreea Hentea,

Pentru că lansarea celui de-al patrulea film din franciza „Matrix” este una dintre cele mai așteptate ale acestei perioade, collider.com a trecut în revistă tot ce știm în acest moment despre „Matrix Renașterea” / „The Matrix Resurrections” (2021), despre trailerul care rulează deja în cinematografe, despre lansarea din decembrie, despre noua distribuție și detaliile noii povești. 

De la lansarea filmului „The Matrix” (1999), primul titlu al celebrei francize cu Keanu Reeves în rolul providențialului Neo, „Matrix” a devenit una dintre cele mai populare serii de filme din toate timpurile. Trilogia originală creată de Lilly și Lana Wachowski a creat o lume unică, populată de personaje carismatice și de tehnologii SF uimitoare pentru epoca în care au fost create. Prima serie de filme „Matrix” s-a încheiat cu „Matrix – Revoluții”, lansat în 2003. De atunci, fanii au fost mereu curioși să vadă care ar putea fi continuarea poveștii, iar noul „The Matrix 4” se pregătește să le împlinească toate așteptările. 


Amplasată într-o lume în care tehnologia a reușit să domine oamenii și să-i întemnițeze într-o simulare numită „Matrix”, trilogia originală urmărea aventurile unui om cu puteri fantastice, care lupta pentru a învinge mașinile și a elibera omenirea. Cel de-al patrulea film al francizei, regizat numai de Lana Wachowski, va marca revenirea personajelor atât de îndrăgite, precum Neo (Keanu Reeves) și Trinity (Carrie-Anne Moss).


Așa cum s-a aflat deja, în cadrul recentului CinemaCon, organizat în august 2021, titlul oficial al acestui al patrulea film din serie este „The Matrix Resurrections” (în România, filmul va rula cu titlul „Matrix Renașterea”  – n.n.). Conform buletinelor oficiale, noul film va primi un rating pentru violență și limbajul folosit, ceea ce nu face însă decât să confirme caracterul inovator al poveștii și orientarea sa către un public preponderent matur și nu adolescentin, așa cum se întâmplă în cazul multor blockbustere hollywoodiene. 


Mai știm, de asemenea, că noul film beneficiază de revenirea foarte multor membri ai echipei inițiale de creație, ceea ce este, de asemenea, un element încurajator pentru menținerea tradiției celebrei trilogii. Trailerul lansat de Warner Bros. în septembrie, cu doar câteva luni înainte de premiera filmului, ridică numeroase întrebări despre destinul lui Neo, al lui Trinity și despre lupta lor pentru salvarea omenirii. 

Când se lansează în România „Matrix Renașterea”

Inițial, premiera filmului era programată pentru 21 mai 2021, dar a fost, evident, amânată din cauza pandemiei COVID-19 și reprogramată pentru 1 aprilie 2022. De atunci, au mai intervenit însă alte reprogramări. Cea mai recentă dată pentru premiera din Statele Unite este fixată pentru 18 decembrie 2021, iar cea din Marea Britanie pe 22 decembrie.

În România, filmul „Matrix Renașterea” / „The Matrix Resurrections” se va lansa pe 24 decembrie 2021. Concomitent cu lansarea în cinematografe, filmul va fi disponibil, timp de o lună (din 22 decembrie în 22 ianuarie), pe platforma HBO Max. 

Pe lângă interpreții consacrați deja ai trilogiei, Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss, fanii îi vor revedea în noul film pe Jada Pinkett Smith (în rolul lui Niobe), pe Lambert Wilson (care va fi din nou Merovingianul) și pe Daniel Bernhardt (care va fi agentul Johnson).

În ceea ce îl privește pe Hugo Weaving, care a jucat rolul emblematicului agent Smith, acesta a fost abordat inițial pentru a juca în „Matrix Renașterea”, dar a fost nevoit să refuze din cauza suprapunerii cu alte filmări în care era deja angajat. Laurence Fishburne, pe care îl putem vedea, totuși, în trailerul noului film, în flashback-uri din primele părți ale francizei, a confirmat că nu i s-a cerut să revină în rolul lui Morpheus (personaj cheie al poveștii) pentru cel de-al patrulea film.

Noul film le va rezerva însă fanilor întâlnirea cu o mulțime de nume noi care se alătură francizei „Matrix”, fără a se ști însă cu precizie ce roluri vor juca. Printre acestea se numără Yahya Abdul-Mateen II (care va fi noul Morpheus), Christina Ricci, Neil Patrick Harris, Jessica Henwick, Jonathan Groff, Toby Onwumere, Max Riemelt, Eréndira Ibarra, Priyanka Chopra, Andrew Caldwell și Brian J. Smith.

Ce vor face eroii noștri preferați

Keanu Reeves este evident însă că va relua rolul lui Neo, salvatorul așteptat al omenirii, care a trecut, pe parcursul primelor trei filme, de la statutul unui programator de computere la luptător pentru libertate și, în cele din urmă, la super-erou.

El s-a aflat permanent în centrul seriei, iar o poveste din seria „Matrix” fără el ar fi pur și simplu de neconceput. În ultima sa secvență din „Matrix – Revoluții”/ „The Matrix Revolutions”  (2003), Neo se sacrifica pentru a-l învinge pe agentul Smith și a negocia un armistițiu între Mașini și oamenii liberi rămași în viață. Corpul său era luat de lumea Mașinilor, dar scenariul lăsa, totuși, o portiță pentru eventuala sa revenire.

Carrie-Anne Moss se va întoarce, de asemenea, într-un rol cheie. Ea va fi din nou Trinity, un membru reprezentativ al rezistenței oamenilor împotriva Mașinilor.

De altfel, Trinity și Neo aveau o relație în trilogia originală, până în momentul în care soarta ei era pecetluită, tot în „Matrix – Revoluții”. Momentan, nu se știe cum va fi readusă Trinity la viață în al patrulea film.

Pe Jada Pinkett Smith o vom revedea în rolul lui Niobe, personaj secundar introdus în poveste în „Matrix – Reîncărcat” / „The Matrix Reloaded”, al doilea film al francizei, lansat tot în 2003.

Niobe este un pilot priceput, este instruită în arte marțiale și a fost cândva îndrăgostită de Morpheus. Spre deosebire de multe alte personaje, ea nu crede inițial în profeția despre cel ales să salveze omenirea, dar ajunge, la finalul poveștii, să-și pună speranțele și încrederea în Neo.


Lambert Wilson reia în noul film rolul Merovingianului, unul dintre cele mai vechi programe din Matrix. Personaj viclean și crud, el se autodescrie drept „un traficant de informații” și se comportă mai mult sau mai puțin ca un șef de cartel al crimei.

El se opune Oracolului, un alt program din Matrix, și încearcă să-i ia locul în cadrul sistemului. Pe Daniel Bernhardt îl vom revedea în rolul agentului Johnson, personaj introdus în poveste în „Matrix – Reîncărcat”. 

Din trailerul filmului am aflat deja că legendarul Morpheus va fi jucat de Yahya Abdul-Mateen II, care a și postat o fotografie pe Instagram în care era costumat complet în Morpheus. 

Ce poveste va spune „Matrix Renașterea”?

Recent, studiourile Warner Bros. au transmis un comunicat oficial, ca parte a campaniei de promovare a filmului, din care s-a aflat că „Matrix Renașterea” va păstra linia narativă inițială, prezentându-ne din nou o lume cu două realități simultane – viața cotidiană și ceea ce se ascunde cu adevărat în spatele ei.

Eroul filmului va trebui să pătrundă încă o dată în această lume iluzorie, iar alegerea sa riscantă va fi singura cale de intrare în Matrix, care se dovedește un teritoriu mai puternic și mai periculos decât oricând. 

Desigur, aceste câteva linii narative nu sunt menite decât să ațâțe interesul fanilor pentru noua poveste, care va avea legătură, se presupune, cu un armistițiu între Neo și puternicele Mașini. Una dintre condițiile puse anterior de Neo Mașinilor fusese eliberarea tuturor oamenilor care resping existența în interiorul Matrixului, dar nici un război mult mai răvășitor decât celelalte nu este exclus în noul film. 

Au circulat și unele zvonuri despre posibile călătorii în timp pe care le-ar implica noul film, dar Keanu Reeves a dezmințit totul. Actorul a spus într-un interviu pentru emisiunea „The One Show” că „Nu vor exista întoarceri în trecut”. De asemenea, el a descris filmul drept o „poveste de dragoste” și a lăudat scenariul Lanei Wachowski.

 
„Avem o regizoare minunată, Lana Wachowski, care a scris un scenariu frumos, o adevărată poveste de dragoste”, a spus îndrăgitul actor. „Este inspirator, este un altfel de apel la trezire. E o poveste captivantă, cu acțiune grozavă, care vă va dezvălui toate detaliile la timpul potrivit”, le-a dat asigurări fanilor protagonistul uneia dintre cele mai celebre francize cinematografice ale ultimelor decenii. 

Când s-a filmat noul „Matrix”


Filmările au început pe 4 februarie 2020 și au continuat până pe 16 martie, când s-au oprit din cauza pandemiei de COVID-19. Apoi, Keanu Reeves a confirmat, pe 16 august 2020, că filmările au fost reluate și că principalele scene au fost finalizate pe 11 noiembrie 2020. 

Neil Patrick Harris, una dintre noile vedete care care s-au alăturat francizei, a descris pentru Variety stilul regizoral al Lanei Wachowski ca fiind „mai intim decât s-ar aștepta cineva de la un proiect atât de mare”.

„Poate ați crede că asemenea film uriaș presupune doar un storyboard și multe efecte și că noi doar verificăm la final cum arată scenele, dar ea a trecut deja prin toate acestea în cele trei filme anterioare și acum cred că vrea să facă totul în stilul său propriu. Așa că nu am simțit în primul rând că suntem implicați într-o poveste gigantică, ci într-una foarte apropiată, foarte intimă”. 

Chad Stahelski, regizorul filmelor din seria „John Wick” (care îl au ca protagonist tot pe Keanu Reeves), implicat și el în „Matrix Renașterea”, a dezvăluit pentru collider.com că Lana Wachowski preferă să intervină direct în scenele de acțiune.

„Am avut regizori secunzi pentru unele dintre scene doar din cauza logisticii implicate, dar în ultimul timp, și mai ales în noul «Matrix», Lana își regizează singură scenele de acțiune, motiv pentru care lucrurile arată atât de bine”, a mai povestit fostul cascador convertit la regie. 

Lilly și Lana Wachowski nu intenționau inițial să continue franciza după primele trei filme, deși existaseră zvonuri că va fi lansat și un al patrulea film. De fapt, Lilly Wachowski chiar spusese într-un interviu din 2015 că „o astfel de idee este de-a dreptul respingătoare în acel moment”.

Noul proiect al celui de-al patrulea film s-a conturat, totuși, în 2017, când Hollywood Reporter a scris că se pregătește o nouă poveste.

Realizarea noului „Matrix 4” a fost însă anunțată oficial de studiourile Warner Bros. abia doi ani mai târziu, pe 20 august 2019. Acestea au confirmat, atunci, întoarcerea lui Keanu Reeves și a lui Carrie-Anne Moss pe platouri.

Tot reprezentanții lor au dezvăluit că filmul va fi regizat, de această dată, doar de Lana Wachowski, care va scrie scenariul împreună cu David Mitchell și Alexander Harmon, adică aceeași echipă care a lucrat la serialul „Sense8”, lansat în 2015. 

Ce alte produse a implicat franciza „Matrix”

În prezent, nu este clar cum se încadrează filmul în cronologia deja existentă a francizei, iar trailerul a lansat, de fapt, și mai multe întrebări despre cum va arăta continuarea. După primele trei filme, franciza „Matrix” s-a extins la jocuri video, benzi desenate și filme de animație.

Lansat în 2005, jocul video „The Matrix Online” a explorat consecințele sacrificiului lui Neo din „Matrix – Revoluții”, filmul care încheia trilogia.

Jocul a avut recenzii amestecate și proiectul s-a încheiat însă în 2009. Jocul a fost creat cu știința lui Lilly și Lana Wachowski, care nu s-au implicat însă direct în realizarea sa. Nu se știe încă dacă filmul „Matrix Renașterea” va prelua elemente din acest joc. 

De ce nu s-a mai implicat Lilly Wachowski în al patrulea film?


Lilly Wachowski, care a scris scenariul, a coprodus și coregizat primele trei filme împreună cu Lana Wachowski, a declarat oficial: „Pentru mine, ideea de-a mă întoarce la ceva ce am realizat anterior nu era deloc atrăgătoare. Era ca și cum aș fi retrăit sentimentul de pierdere a persoanelor foarte apropiate și ca și cum aș fi mers pe cărări bătătorite. Ar fi fost o neîmplinire emoțională, de parcă m-aș fi întors să retrăiesc dureri vechi și am refuzat să fac așa ceva”. 

sursa foto: Profimedia.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 21 de poduri 12
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Păcat Cosmic 15
 • 02:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Poftiţi pe la noi: Poftiţi la târg
 • 23:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 23:30 Kingsman: Serviciul Secret 12
  Bazat pe renumita revistă de benzi desenate şi regizat de Matthew Vaughn (Kick-Ass, X-Men First Class), "Kingsman: Serviciul Secret" este povestea unei organizaţii...
 • 02:00 Revizie Tehnică
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 05:45 Nemilosul Istanbul AP
  "Nemilosul Istanbul" este povestea luptei pentru supraviețuire a unei familii care se zbate să își construiască o viață decentă într-un oraș tentacular, plin de...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Totul pentru familia mea AP
  Patru fraţi ramân orfani după o serie de evenimente tragice. În spatele acestor întâmplări se află maleficul Afik Atakul (interpretat de Celil Nalçakan), un om care...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV