Homepage  / Advertorial

 3 aspecte pe care trebuie să le știi despre procesul de sudură

 3 aspecte pe care trebuie să le știi despre procesul de sudură

de Redactia Tvmania

Pentru a înțelege mai bine detaliile care fac subiectul acestui material, am considerat necesar să îți explicăm pentru început în ce constă procesul de sudură.

Așadar, este vorba de o procedură care presupune lipirea prin fuziune a două piese din metal sau materiale termoplastice, cu ajutorul temperaturilor foarte înalte sau prin presare mecanică. Definiția pare simplă la prima vedere, însă după cum vei vedea în continuare, există o serie de aspecte pe care trebuie să le știe orice sudor, fie el profesionist sau amator.

Care sunt procedeele de sudare

Clasificarea procedeelor de sudare se face în funcție de folosirea materialelor de adaos, iar din acest punct de vedere există două modalități distincte.

Prima din ele este sudarea prin topire, care presupune folosirea unui materiale de adaos. Sub influența temperaturilor ridicate din timpul sudării, acest material se topește, împreună cu marginile materialelor care se sudează. Se formează astfel un amestec de metale topite denumit baie de sudură, care, odată răcit, se întărește și realizează îmbinarea solidă a pieselor prelucrate.

Al doilea procedeu este sudarea în stare solidă, care nu folosește nici un fel de material de adaos. În acest caz, piesele sunt îmbinate prin presiune, fără a fi topite. În funcție de tipul materialului, procedura se poate realiza la temperaturi mai mult sau mai puțin ridicate.

Tipuri de sudură în stare solidă

Pentru fiecare din cele două procedee enumerate, există mai multe tipuri de sudură. Astfel, în cazul sudurii în stare solidă putem vorbi de două tipuri distincte, după cum urmează:

Sudura cu rezistență electrică

Se bazează pe doi electrozi între care se fixează materialele ce urmează a fi sudate, aceștia având și rolul de a presa piesele respective. Curentul electric ce trece prin cei doi electrozi creează puncte de sudare pe marginile celor două piese.

Procedura folosită pentru plăcile subțiri de tablă și pentru plase de sârmă se numește sudură în puncte, încadrându-se în această categorie. Aparatele de sudură în puncte de pe Masif.ro poartă marca unor producători renumiți, ceea ce reprezintă o garanție a calității.

Sudarea prin presiune la rece

În acest caz, materialele sunt îmbinate exclusiv prin presare, fără a fi încălzite în timpul procesului de sudare. Procedura este folosită doar pentru metalele neferoase, precum cupru, aluminiu sau plumb.

Tipuri de sudură prin topire

În această categorie se încadrează cel mai des folosit tip de sudură, alături de alte trei proceduri, cu particularități specifice.

Sudarea cu electrod învelit

Acesta este cel mai cunoscut și mai răspândit tip de sudură de care tocmai am amintit, și presupune folosirea unui electrod care intră în contact cu marginile materialelor prelucrate. Se formează astfel un arc electric ce topește atât piesele de sudat cât și electrodul, care devine material de adaos.

Sudarea MIG/MAG

Este o procedură asemănătoare celei precedente, doar că în acest caz nu se folosește un electrod, ci sârmă de sudură înfășurată pe o bobină. Arcul electric este protejat de un gaz inert sau activ, iar de aici vine și denumirea acestui tip de sudură.

Sudarea cu electrod nefuzibil

Este un tip de sudură care folosește un electrod din wolfram sau tungsten, care, de această dată, nu are și rol de material de adaos. Spre deosebire de cel învelit acest tip de electrod nu se topește, având doar rolul de a crea arcul electric ce topește marginile pieselor ce trebuie sudate.

Varianta mai modernă a acestui tip de sudură este sudarea cu plasmă.

Sudarea cu flacără

Această procedură presupune crearea unor temperaturi ridicate cu ajutorul unei flăcări deschise, pentru a topi marginile materialelor care urmează a fi sudate. Pentru ardere, sunt folosite mai multe substanțe combustibile, cel mai des utilizată fiind oxiacetilena.

Ne oprim aici cu o prezentarea noastră și sperăm că informațiile pe care și le-am oferit îți vor fi de folos.  

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton