În spatele exigenței și al privirii atente din platoul „MasterChef”, show-ul culinar de la Pro TV, se află un om care știe că succesul se construiește pas cu pas. Chef Sorin Bontea ne-a vorbit despre pasiune, disciplină și emoția din spatele farfuriilor care spun povești.
Totodată, celebrul bucătar ne-a dezvăluit și la ce să ne așteptăm în finala acestui sezon de „MasterChef” la Pro TV, desemnată câștigătoarea premiului pentru cea mai bună emisiune culinară în cadrul Galei TVmania. Detalii… imediat!
Chef Sorin Bontea, lăsat fără replică de unii concurenți „MasterChef”
Care au fost cele mai faine momente din actualul sezon „MasterChef”, de până acum? Din perspectiva ta…
Sunt multe momente faine, pentru că fiecare sezon „MasterChef” are energia lui și întâmplările lui. Ce mi-a plăcut cel mai mult anul acesta a fost să văd oameni pasionați de gastronomie, care au venit cu o pasiune uriașă și au demonstrat că se poate. Mă bucură când un concurent își depășește limitele, când vezi progresul real de la o ediție la alta.
Există vreun concurent care te-a lăsat… fără replică?
Da, și nu doar unul. Sezonul ăsta am avut câțiva concurenți care au reușit să mă surprindă. E greu să mă mai lase cineva fără replică după atâția ani de jurizat, de gustat din mâncarea pregătită de ei, dar au fost farfurii la care efectiv am rămas mut. Și e cel mai bun semn posibil, pentru că în momentul ăla nu mai contează cine e omul, ce poveste are — contează doar gustul din farfurie și emoția pe care ți-o transmite mâncarea lui.
Exigent, dar cu suflet mare… așa ești perceput de mulți dintre concurenții „MasterChef”. Cum reușești să păstrezi echilibrul între rigoarea de bucătar și empatia de mentor?
Cred că e o chestiune de experiență și de respect pentru meserie. În bucătărie, disciplina e sfântă — fără ea, nu poți construi nimic solid. Dar, în același timp, eu nu uit niciodată cum am început: cu emoții, cu frică, cu greșeli. De aceea, încerc să fiu corect și să ajut, nu doar să critic.

VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 11
Sfaturi pentru începători de la Chef Sorin Bontea
Și cum crezi că te percep colegii și prietenii tăi, totodată, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu?
Nu știu, presupun că mă percep ca pe fratele mai calm, mai experimentat, mai trecut prin viața… al echipei. (râde) Ne completăm foarte bine. Cu Florin discutăm mult pe tehnică și gust, el e foarte pasional în tot ce face, iar Cătălin e artistul care simte mâncarea altfel, mai liber. Noi ne cunoaștem de atâția ani, încât putem ghici ce urmează să spună celălalt. Suntem competitivi, dar în sensul bun — vrem să fim mai buni unii lângă alții, nu unii împotriva altora.
Ce sfat i-ai oferi unui tânăr care visează să devină chef, dar nu știe de unde să înceapă?
Să înceapă de jos și să aibă răbdare. Mulți tineri vor totul repede, dar bucătăria nu e un sprint, e o meserie care se construiește pas cu pas. Să intre într-o bucătărie adevărată, să spele vase, să curețe legume, să observe, să fure meserie cu ochii. Într-o zi o să vină momentul în care va găti el, și atunci tot ce a învățat va conta. Să nu se teamă de greșeli, pentru că de acolo se învață cel mai mult.
Și care sunt principalele calități pe care trebuie să le aibă un aspirant pentru a avea „stofă de bucătar”?
În primul rând, gustul — e o calitate pe care chiar trebuie să o ai ca bucătar, să ai gust în farfurie. Apoi vine curiozitatea: să vrei mereu să descoperi ceva nou, să guști, să combini, să încerci. Și, poate cel mai important, rezistența — fizică și psihică. Bucătăria e un mediu solicitant, cu stres, cu ritm alert. Dacă nu știi să rămâi calm și concentrat când toți din jurul tău se agită, nu reziști.
Finala sezonului 10 al show-ului „MasterChef” va fi difuzată pe 16 decembrie
Revenind la „MasterChef”, ce probe vom vedea în finală? Și cum te-au surprins concurenții care au ajuns în ultima etapă?
Finala o să fie spectaculoasă, cu probe care pun la încercare tot ce au învățat până acum. Va fi despre creativitate, despre capacitatea de a improviza și despre stăpânirea de sine. Cei care au ajuns până aici au muncit enorm și s-a văzut asta tot sezonul. M-au surprins din multe puncte de vedere, dar asta o să vedeți atunci. Pentru mine, să vezi cum un amator se transformă într-un adevărat bucătar, e premiul nostru în acest format.
Și pe când o veți lua iar „Pe drumul gustului”? Sau vă veți concentra asupra următorului sezon de „MasterChef”?
„Pe drumul gustului” a fost o aventură pe care nu o uităm curând. A fost un proiect făcut din plăcere, fără presiune, doar cu mâncare bună, glume și oameni faini. Când o vom lua, din nou, ”Pe drumul gustului”, cu siguranță o să știți.
Ce planuri are de Sărbători Chef Sorin Bontea
Încă puțin și vin și Sărbătorile… Care sunt planurile? Unde vei petrece Crăciunul și Anul Nou?
De Crăciun, întotdeauna cu familia. E singura perioadă din an în care chiar stau pe loc, gătesc pentru ai mei și ne bucurăm de lucrurile simple. Nicio filmare, nicio presiune, doar noi și masa plină. Fac sarmale, friptură, cozonac — clasicul care nu se demodează niciodată. De Anul Nou, mai vedem… poate o scurtă evadare undeva liniștit, fără zgomot și fără telefoane. După un an plin, ăsta e cel mai bun cadou.
Foto: Pro TV; Instagram

VEZI GALERIA FOTOPOZA 8 / 11
Newsletter zilnic TVMania!
Tot ce merită să știi despre TV, vedete și streaming direct în inboxul tău.