Homepage  / Ultimul număr

Captivi si nelinistiti

Captivi si nelinistiti

de Redactia Tvmania

Cimpanzeii folositi in experimente medicale sau in showbiz ajung sa se automutileze din plictiseala si frustrare.

Cimpanzeii sunt victimele colaterale ale teoriei evolutioniste a lui Charles Darwin si ale progreselor din genetica. Descoperirea unor asemanari genetice importante intre Homo Sapiens si cimpanzei a dus la o proliferare a experimentelor biomedicale care ii folosesc pe acestia din urma, menite sa imbunatateasca, intr-un fel sau altul, viata oamenilor. In afara de utilizarea lor in laboratoarele medicale, cimpanzeii au devenit una din jucariile favorite ale societatii contemporane. NASA a folosit cimpanzei ca „recruti” pentru explorarea spatiului cosmic, iar pentru industria divertismentului, primatele cu gesturi umane au fost o adevarata mina de aur: prezenta lor in emisiunile de televiziune sau in programele de circ este un fapt curent.

Azilul de cimpanzei batrani
Putina lume stie ce se intampla cu acesti cimpanzei polivalenti, despartiti de mamele lor de la nastere, odata ce ei devin prea batrani pentru a mai presta „servicii” societatii. Documentarul „Cimpanzei dezlantuiti” („Unchained Chimps”) prezinta un centru din Statele Unite ale Americii, unde sunt ingrijiti cimpanzeii care ies la pensie.
Descoperim astfel un mic paradox. O specie aflata in pericol de extinctie in mediul natural este suprapopulata in activitate. Iar imaginile cu cimpanzeii pensionari s-ar putea sa va puna pe ganduri. Daca in salbaticie, un cimpanzeu calatoreste pana la 12 kilometri pe zi si este expus la diverse provocari si situatii care ii pun la incercare inteligenta si puterile, cei care au trait toata viata in captivitate sunt destinati sa traiasca in plictiseala si frustrare, daca este sa interpretam gesturile lor la fel ca pe cele ale semenilor nostri. Cimpanzeii captivi prezinta comportamente anormale, iar in cazurile-limita, ei ajung chiar sa se automutileze, explicatia cea mai plauzibila fiind lipsa stimulilor.

Duminica, 12.00, National Geographic – „Cimpanzei dezlantuiti”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te