Homepage  / Ultimul număr

Cel mai iubit pictor

Cel mai iubit pictor

de Redactia Tvmania

Picasso si-a impartit existenta intre inventarea de noi forme de expresie artistica, administrarea celebritatii de care s-a bucurat inca din tinerete si aventurile sentimentale.

Daca ne-am propune sa realizam o lista exhaustiva a tuturor cuceririlor lui Picasso, probabil ca nu ne-ar ajunge spatiul din aceasta pagina. Nu suntem siguri nici macar ca ar fi mai scurta decat lista operelor lui de maturitate. Picasso nu a iertat nimic: toate modelele care au jucat un rol important in creatiile sale au trecut si prin patul lui. Cele mai norocoase dintre ele au avut onoarea sa-i fie si sotii, fie si numai pentru cativa ani – dupa care s-au multumit cu calitatea de mame ale copiilor lui.

Navetist intre Spania si Franta
Pablo Ruiz Picasso s-a nascut in orasul andaluz Malaga, pe 25 octombrie 1881. Tatal lui era un pictor profesionist, profesor la Scoala de Arte Frumoase din oras, si s-a ocupat de educatia artistica ai lui Pablo inca din primii ani de viata ai copilului. Grija parintilor pentru cultivarea talentelor micului Picasso nu poate fi considerata insa cauza ascensiunii lui precoce, ci cel mult un prilej pentru aceasta. Familia Picasso a trait in anii 1880-1890 in La Coruña si apoi in Barcelona, iar Pablo si-a impresionat imediat toti profesorii care l-au avut ca ucenic. A debutat intr-o expozitie la numai 15 ani si in acelasi an a fost admis la Academia Regala din Madrid, de unde s-a intors dupa numai cateva luni, pentru un motiv prozaic: avea scarlatina. Nici macar bolile copilariei nu l-au oprit din drumul sau. In pragul majoratului, tanarul Picasso era un obisnuit al faimoasei cafenele „Els Quatre Gats”, care aduna crema intelectualitatii din Barcelona, si pornea in prima sa excursie la Paris, unde incepea sa-si faca un nume pe piata artistica europeana. Tot la Paris a cunoscut-o, in 1904, pe Fernanda Oliver, prima dintre nenumaratele muze-iubite pe care le-a avut de-a lungul vietii.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te