Homepage  / Timp liber

Cinema în aer liber. 5 filme pe care le poți vedea pe final de vară

Cinema în aer liber. 5 filme pe care le poți vedea pe final de vară

de Doinel Tronaru,

Festivalul de film pentru copii Kinodiseea, dar şi proiecțiile de pe Insula Artelor din Parcul Titan, se desfăşoară în aer liber, aşa cum stă bine unor festivaluri de film în “anotimpul cald”. Nu-ți rămâne decât să-ți iei o pătură, cremă pentru țânțari şi... hai la film!

E vară, e încă zăpuşeală, iar cei rămaşi în Bucureşti se pot delecta, în aceste “zile însorite” (cum cânta, demult, La Familia şi Honey), cu proiecțiile de film în aer liber care abundă, în această perioadă, în Capitală. Cu “cerul înstelat deasupra noastră”, blindat bine împotriva țânțarilor sau a unei eventuale răcori şi cu o companie plăcută alături, parcă altfel se vede un film.

Festivalurile KINOdiseea şi Insula Artelor, care au loc în aceste zile, nu trebuie ratate din acest punct de vedere.

KINOdiseea Open Air a început marți şi ține până pe 3 septembrie, în Parcul Obor din Capitală. Filme pentru copii, dar nu doar, ci pentru cei cu “sufletul tânăr”. Totodată, Insula Artelor din Parcul Titan continuă până pe 11 septembrie, cu filme noi şi vechi de o calitate incontestabilă. 

Program complex şi distractiv în Parcul Obor

Pare greu de crezut, dar KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr a ajuns la cea de-a 14 ediție, desfăşurată de data aceasta open air, în Parcul Obor din Bucureşti. 

Fie că aveți copii pe care să-i duceți la “comèdii” sau nu, puteți admira, în aceste zile, un program de 12 filme pentru toată familia, ateliere de creație și facepainting, spectacole de jonglerii, pantomimă, roboți led pe picioroange și un târg de meșteșuguri, artizanat și design contemporan. 

Intrarea la toate evenimentele din cadrul KINOdiseea Open Air, ediția non-competitițională a festivalului, este liberă (programul complet este disponibil pe www.kinodiseea.ro).

Cinema in aer liber. Insula Artelor din Parcul Titan

Totodată, până pe 11 septembrie, cinematograful itinerant Cinema în aer liber poposește pe Insula Artelor din Parcul Titan. Manifestarea aduce anul acesta pe marele ecran 20 de filme: zece dintre cele mai bune producții din ultimul an, o selecție de filme cu tematică istorică, centrată pe personaje celebre (5 la număr), și una cu cele mai apreciate filme ce au ca tematică “mit versus realitate” (încă 5). 

Toate filmele pot fi urmărite la București, timp de 4 săptămâni, de marți până duminică. Intrarea la proiecții este liberă, iar programul complet este disponibil pe cinemainaerliber.ro. Aşadar, nu-ți trebuie prea mulți bani să vezi filme de artă în aer liber, sub “cerul înstelat”, de fapt nu-ți trebuie… nimic.

Conform organizatorilor, “evenimentul își propune să ofere spectatorilor o alternativă la vizionarea filmelor la televizor și urmărește să atragă publicul larg către filmele de autor. Deși pe insulă, sub cerul liber, peliculele vor putea fi vizionate în condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, în condiții de siguranță și distanțare socială”.

Am ales pentru tine 5 filme care se pot vedea în următoarele zile la aceste manifestări cinematografice, cinci filme a căror calitate este dincolo de orice îndoială şi pe care merită să le urmăreşti în program. 

1. “Jim Button şi Lukas, mecanicul de locomotive” / “Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer” (Germania, 2018). Regia: Dennis Gansel (1h 45min).

Când şi unde poate fi văzut filmul: marți, 30 august, ora 21.00, Parcul Obor.

În general, festivalul KINOdiseea prezintă animațiile recente care-au rulat pe ecrane în ultimii ani, dar se mai “strecoară” şi producții europene nedifuzate până acum, cum este aceasta. Realmente interesant la ea este că vorbim de o ecranizare (una dintre numeroasele, inclusiv după această carte) după opera celebrului autor german pentru copii Michael Ende (1929-1995), cea mai cunoscută carte a lui fiind “Povestea fără sfârşit”, ecranizată şi ea într-un film prestigios.

În film, “Jim Button, prietenul său, Lukas, mecanicul de locomotivă, și Emma, locomotiva cu aburi, sunt nevoiți să părăsească mica insulă Lummerland. Călătoria lor îi duce în regatul Mandala, unde cei trei se vor îmbarca într-o aventură incredibilă: căutarea lui Li Si, fiica împăratului, răpită și dată dispărută. Împreună, cei trei se aventurează în orașul dragonilor pentru a elibera prințesa și pentru a rezolva misterul originii lui Jim”. (Jim Năsturel, i s-a zis personajului, la traducerile româneşti ale cărților, pentru că sunt mai multe volume despre acest erou).

2. “E.T. Extraterestrul” / “E.T. the Extra-Terrestrial” (SUA, 1982). Regia: Steven Spielberg (1h 55min).

Când şi unde poate fi văzut filmul: vineri, 2 septembrie, ora 21.00, Parcul Obor.

Ce-ar mai putea fi spus despre acest clasic al filmului american, realizat de celebrul Steven Spielberg în anul 1982? Decât că o proiecție cu un astfel de film, fie ea în sală sau în aer liber, nu se ratează absolut niciodată. A nu pierde contactul cu capodopera spielbergiană înseamnă a nu pierde contactul cu copilul din noi, “copilul interior”, chiar dacă am depăşit de mult vârsta personajelor.

În plus, organizatorii spun că este vorba de “o nouă variantă a celebrului film a lui Steven Spielberg, cu o nouă coloană sonoră, efecte speciale noi și secvențe nemaivăzute. Pentru cea de-a 40-a aniversare a filmului, E.T. se întoarce pentru a afla și noua generație ce a fascinat o lume întreaga timp de 40 de ani. O poveste emoționantă pentru întreaga familie”. Aşadar, vorbim despre ediția “aniversară”, de 40 de ani, a filmului, restaurată şi masterizată digital, care a mai putut fi văzută la noi (doar) în American Independent Film Festival din primăvară.

În film, “un grup de extratereștri vizitează Pământul, iar unul din ei se pierde și rămâne izolat pe această planetă. Extraterestrul este găsit de un băiețel de 10 ani, Elliot. Curând cei doi încep să comunice și leagă o prietenie mai puțin obișnuită, în care E.T. învață multe despre viața de pe Pământ, iar Elliot despre adevăratele valori ale vieții și semnificația prieteniei. E.T. dorește să plece acasă, dar, dacă Elliot îl va ajuta, își va pierde noul prieten”.

3. “Peştele cel mare” / “Big Fish” (SUA, 2003). Regia: Tim Burton (2h 5min).

Când şi unde poate fi văzut filmul: duminică, 28 august, ora 20.30, Parcul Titan – Insula Artelor.

Programul anual “Cinema în aer liber” are avantajul că oferă şi filme mai vechi, care, conform organizatorilor, nu au putut fi văzute până acum în România pe ecran mare, cel puțin nu de către generația actuală de cinefili. Nu ne aşteptam, însă, chiar la un film ca acest clasic al lui Tim Burton din anul 2003. 

Dacă nu ați văzut încă “Big Fish”, făceți-o neapărat, pentru că rar s-a exprimat atât de bine fantezia prodigioasă a acestui regizor, un nume esențial al cinemaului american contemporan. Actori precum Ewan McGregor, Jessica Lange sau regretatul Albert Finney se vor perinda în fața ochilor voştri, în poveşti întretăiate, de un farmec şi-un mister cum doar în povestirile românului Mircea Eliade mai găseşti.

“Ca o tapiserie compusă din motive cu suport real, dar și unele fantasme, filmul Peștele cel mare este povestea lui Edward Bloom și a celor care îl iubesc. Chiar dacă nu crede întotdeauna orice cuvânt pe care îl spune, pentru Edward tot farmecul îl constituie arta povestirii”, afirmă organizatorii în sinopsis.

4. “Albă ca Zăpada” / “Blancanieves” (Spania-Belgia-Franța, 2012). Regia: Pablo Berger (1h 38min).

Când şi unde poate fi văzut filmul: marți, 30 august, ora 20.30, Parcul Titan – Insula Artelor.

A trecut oarecum neobservat, sau a fost uitat, acest film spaniol extraordinar din anul 2012, aproape o capodoperă, care-a rulat atunci la noi, aşa că programarea sa pe Insula Artelor este mai mult decât binevenită. În esență, este vorba despre povestea clasică a Albei ca Zăpada, transpusă în decorul luptelor cu tauri din Spania începutului de secol XX şi realizată ca un film mut, în estetica atât de particulară a acestei specii de la începuturile cinematografului. “Blancanieves” este cu mult peste premiatul cu Oscar “Artistul” (realizat în mod similar), din aceeaşi perioadă, este o veritabilă “bijuterie” ignorată.

“O adaptare a basmului clasic, Albă ca Zăpada este un omagiu unic adus epocii de aur a filmului alb-negru mut din Europa. Plasat în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, Albă ca Zăpada lui Berger este Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăiește sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna. Carmen scapă și se alătură unei trupe de pitici toreadori, unde frumusețea și talentul său în ring atrag atenția presei. Encarna află astfel, în sfârșit, unde să o găsească pe Carmen și se pregătește pentru confruntarea finală”, conform sinopsisului.

“Această „Albă ca Zăpada“ în stil spaniol este mult mai bună, estetic vorbind, decât „The Artist“ (nu că acela nu ar fi avut meritele sale evidente). Cantitatea de tehnică propriu-zisă şi de efecte speciale computerizate este mare în ambele filme, dar ele sunt folosite într-un mod mult mai creativ în cel spaniol; „Artistul“ dădea tot timpul impresia că îi lipseşte ceva. Unde filmul lui Michel Hazanavicius rămânea doar un omagiu adus filmului mut clasic, cel al lui Pablo Berger reuşeşte să surprindă mult mai bine esenţa acestei forme de artă revolute şi să dea impresia că e chiar „de acolo“”, scriam în cronica din 2013 a filmului.

5. “Belle” (Japonia, 2021). Regia: Mamoru Hosoda (2h 1min).

Când şi unde poate fi văzut filmul: sâmbătă, 3 septembrie, ora 20.30, Parcul Titan – Insula Artelor.

Schimbăm registrul şi prezentăm această animație japoneză de anul trecut, care a trecut şi pe marile ecrane, distribuită de Bad Unicorn, dar în condiții cvasi-pandemice. “Belle” face parte dintre producțiile cinematografice recente proiectate pe Insula Artelor, iar filmul merită văzut din cel puțin trei motive: şcoala japoneză de animație (poate cea mai tare din lume), succesul pe care filmul l-a avut pe plan internațional şi subiectul deosebit de actual: “realitatea virtuală”.

Despre ce-i vorba în film? “Vârsta adolescenței este una dificilă pentru Suzu, o fată timidă de 17 ani ce locuiește alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. Într-o zi Suzu decide să-și creeze un cont pe „U”, o lume virtuală cu peste 5 miliarde de membri. Devine astfel Belle, o frumoasă cântăreață care se bucură de succes și popularitate. În „U” întâlnește o creatură înfricoșătoare, care locuiește singură într-un castel plutitor, refuzând să lase pe cineva să se apropie sau să explice celorlalți rănile de pe corp. Împreună, cei doi pornesc într-o călătorie plină de aventuri, provocări și iubire, în încercarea de a deveni cine sunt cu adevărat.”

În ultima săptămână de proiecții pe Insula Artelor (5-11 septembrie), vor fi prezentate capodopere ale celei de-a şaptea arte sau filme mai recente ale unor mari regizori contemporani, precum “Amadeus” (SUA, 1984), regia Milos Forman, pe 9 septembrie, “Mame paralele” (Spania, 2021), regia Pedro Almodóvar, pe 8 septembrie, sau “Belfast” (Marea Britanie, 2021), regia Kenneth Branagh, pe 11 septembrie, aşa că stați în continuare cu ochii pe program.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 10:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Jurnalistul are o vastă experienţă...
 • 11:00 Cangurul Jack AP
  Charlie Carbone şi Louis Booker sunt prieteni din copilărie. Primul este hair stylist, iar cel din urmă, un muzician de care ghinionul se ţine scai. Ca să se descurce...
 • 12:45 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 13:45 Şefa a intrat la apă 12
 • 16:00 Vocea României
  Antrenorii sunt într-o formă de zile mari, Pavel Bartoş are grijă ca atmosfera să fie una de sărbătoare, iar concurenţii sunt pregătiţi să-şi transforme emoţiile...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Furios şi iute 8 12
 • 22:45 Copshop 15
 • 01:00 Resident Evil: Experiment Fatal 15
 • 03:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 03:45 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 04:15 Cangurul Jack AP
  Charlie Carbone şi Louis Booker sunt prieteni din copilărie. Primul este hair stylist, iar cel din urmă, un muzician de care ghinionul se ţine scai. Ca să se descurce...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Adela
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 12:00 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Revelaţia 12
  Filmul este bazat pe incredibila poveste adevărată a iubirii de neclintit a unei mame în faţa unei situaţii imposibile. Când John, fiul adoptiv al lui Joyce Smith...
 • 15:45 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 00:00 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:45 Alien: Pactul 15
  La bordul navei Covenant predomină liniştea. Echipajul împreună cu celelalte 2,000 de suflete care se află la bord sunt într-un somn criogenic adânc, în timp ce...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 Fără scăpare
  Într-o după-masă a unei zile obişnuite de muncă, Abid primeşte nişte veşti devastatoare: Muna, fiica lui cea mare a dispărut în Damasc, unde era plecată în excursie....
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV