Homepage  / Ştiri

Şeful Pro TV, Costi Mocanu: “Ţintim mai mult!”

Şeful Pro TV, Costi Mocanu: “Ţintim mai mult!”

de Redactia Tvmania

Costi Mocanu e în Pro TV încă de la lansarea din 1995 şi a ajuns să conducă postul 13 ani mai târziu, după ce a fost şef şi peste Sport.ro în această perioadă. Acum, însă, vorbim doar despre “viitor”, pentru că “acesta este timpul lui «Gândeşte liber!»”. Astfel, şeful Pro TV, prevede o perioadă şi mai fructuoasă pentru liderul pieţei româneşti de televiziune şi suratele sale, dintre care cea mai nouă, Acasă Gold, va ieşi pe piaţă în aprilie.

Cu cele mai urmărite ştiri, producţii de divertisment, seriale, emisiuni de reportaje (şi aşa mai departe) de la noi, Mocanu vede un Pro TV chiar mai puternic, luând exemplul colegelor de trust din alte ţări.

TV Mania: Pro TV are cele mai urmărite emisiuni de divertisment (“Românii au talent” şi “MasterChef”) şi cele mai urmărite seriale (“Pariu cu viaţa” şi “Las Fierbinţi”), pe lângă lideri tradiţionali ca “Ştirile Pro TV” sau “Happy Hour”. E cel mai de succes sezon de primăvară din mandatul tău?

Costi Mocanu: Nu mă uit la grilă ca la un trofeu personal. Grila Pro TV nu este a mea, ea este făcută de mii de ore de muncă ale unei echipe cum alta nu este în România. Grila de astăzi arată frumos, aşa este, dar Pro TV are repere înalte, mai sus decât audienţa de astăzi.

Suntem parte a unui grup (Central European Media Entreprise) unde cote de audienţă de 50% sunt comune, în Slovenia şi în Bulgaria de exemplu, de aceea avem întotdeauna la ce să ne gândim. Sigur, piaţa românească e cea mai dificilă dintre toate, dar asta nu ne împiedică să nu ţintim mai mult.

“Pariu cu viaţa” şi “Las Fierbinţi” au venit după sezoane în care seriale MediaPro ca “Iubire şi onoare”, “Aniela” sau “Moştenirea” nu s-au apropiat de succesul unor “Inimă de ţigan” sau “Regina”. Cărui fapt crezi că se datorează revirimentul?

Să fim corecţi. „Pariu cu viaţa” şi „Las Fierbinţi” sunt difuzate în prime time-ul Pro TV, nici unul dintre celelalte amintite aici nu a beneficiat de această expunere. Slot răsfăţat, aflat în prim planul publicului, dar şi cu mari responsabilităţi.

Vorbim despre două produse, cele de astăzi, care vin după serii din care am învăţat lucruri, atât noi, ca difuzori, cât şi producătorii, colegii de la Media Pro Entertainment. Noi nu avem clipe „liniştite”, nu investim pentru a bate pasul pe loc.

Din fiecare produs difuzat am învăţat lecţii. Lecţii de cercetare, de scenariu, de distribuţie, de dialog între producător şi televiziune. Le aplicăm şi mergem  mai departe. Important e să o facem având certitudinea că ceea ce oferim astăzi e mai bun decât experienţa anterioară.

Cum se potriveşte Acasă Gold în portofoliul vostru, având în vedere că mai deţineţi un post cu o ofertă consistentă de telenovele?

Acasă „cel mare” se va întoarce către producţia românească. Mai devreme sau mai târziu, în funcţie de cât de repede îşi va reveni piaţa din această criză prelungită, se va întoarce. În felul acesta vom difuza mai greu titluri străine, pentru că ţinta noastră e una foarte clară: producţie românească.

Vorbeam mai devreme despre „Inimă de ţigan” şi „Regina”, ştiţi că au trecut 5 ani de la prima difuzare a seriei? În orice ciclu normal de difuzare trebuie să prevezi second run-ul, şi el va veni, pe Acasă Gold, pentru toate produsele noastre construite de-a lungul timpului.

La fel stau lucrurile şi cu titluri de mare succes produse de piaţa sud-americană, „Clona” sau „Marimar”, care sunt producţii blockbuster pentru cei care apreciază genul. Acasă Gold e o televiziune care va difuza producţii de colecţie.

La şedinţa CNA la care Acasă Gold a primit licenţa, observai că telenovelele sunt foarte iubite de tineri, în vreme ce membrul CNA Mihai Mălaimare era de părere că “nu ne rămâne decat să ne sinucidem”. E prea dur?

Serios, avem cu toţii alte lucruri mult mai bune de făcut. Şi este valabil şi pentru domnul Mălaimare. E părerea dumnealui şi am ascultat-o zâmbind, pentru că am luat-o ca pe o glumă.

Nu văd o problemă în prezentarea unor poveşti de dragoste. Şi “Albă ca Zăpada” e o poveste de dragoste, şi “Cenuşăreasa”, şi “Frumoasa şi Bestia”. Le arătăm copiilor în timp ce-i adormim şi suntem părinţi buni. Brusc, la maturitate, ele devin bau-bau?

De ce, pentru că prinţesa devine señora? Marile succese de telenovele au la bază poveşti comune, consacrate, poveşti de iubire spuse într-un scenariu diferit. Cred că trebuie să arătăm o minimă consideraţie telespectatorilor care preferă poveşti de iubire.

Pentru prima dată în ultimii şase ani, am avut un sezon de primăvară fără “Dansez pentru tine”. Mai sunt şanse pentru o revenire?

“Dansez pentru tine” a luat o pauză după 6 ani şi 12 sezoane consecutive. Nu ne-am propus să aşezăm produsul în raftul cu cărţile de istorie a Pro TV, el este în continuare un format capabil să aducă satisfacţie.

Actualul sezon e, probabil, ultimul pentru TVR ca deţinătoare a primei opţiuni pentru meciurile de Liga Campionilor. Va fi Pro TV un jucător în următoarea licitaţie?

Am spus-o nu o dată – Pro TV este interesat de orice program premium. Cu condiţia ca el să respecte criterii de performanţă financiară şi de audienţă.

Plecând de la aceste valori, grupul Pro TV SA a făcut o ofertă pentru anumite pachete din competiţiile europene. Repet însă ce am spus mai devreme, ţinta noastră principală este clar alta – producţia originală românească.

Cum vede directorul celui mai de succes post comercial de la noi efectele crizei? Cand crezi că va ajunge piaţa la nivelul de dinainte, sau măcar la unul ceva mai “sănătos”?

Haideţi să vă spun că în culmea acestei crize, Pro TV le prezintă românilor grila care face subiectul acestei discuţii. Efectul crizei este şi “Masterchef”, este şi “Românii au talent” sau “Vocea României”. Şi “Serviciul Român de Comedie”, şi “Pariu cu viaţa” şi “Las Fierbinti”.

Precum şi anchetele jurnalistice de la “România, te iubesc”, care presupun investiţii şi resurse importante. Asta trebuie să se vadă, restul sunt chestiuni care nu-i interesează pe telespectatori şi este normal aşa. Ce mai contează când ajungem foarte departe?

Vă pot răspunde având în vedere nenumărate scenarii. Important este ca piaţa să-şi stopeze căderea şi să revină într-un teritoriu pozitiv, iar sfârşitul crizei să ne găsească cu un brand la fel de solid şi cu o reputaţie neştirbită.

Ca lider al televiziunilor comerciale, cu o poziţie mai mult decât solidă, în ce directii crezi că ar trebui să evolueze Pro TV în viitor? Care sunt provocările atunci când trebuie să menţii acest standard?

Pro TV numai despre asta a vorbit din 1995 încoace, despre viitor. Pro TV este viitor, acesta este timpul lui „Gândeşte liber!”.

Îţi cunoşti publicul, ştii ce vrea şi unde-l găseşti, vorbeşti cu el, îi oferi respect, îi prezinţi calitate, îl înţelegi – înseamnă că eşti pe un drum bun. Mă aşteptam să fiu întrebat despre voyo.ro. Să vă spun un secret – voyo.ro este o parte importantă din Pro TV-ul viitorului.

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Masked Singer România
  PRO TV a achiziţionat licenţa de producţie a celui mai spectaculos show de televiziune din lume: "The Masked Singer". Formatul, care a devenit viral şi a creat o...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Fii pe fază şi raportează 15
  Visul lui Ronnie este să ajungă poliţist, însă momentan este şeful securităţii într-un mall aglomerat şi rezolvă diferite probleme provocate de către clienţi. Lucrurile...
 • 01:45 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 01:45 Femeia alege 12
  Majda Aboulumosha găzduieşte "Femeia alege", un dating show în care puterea se află în mâna femeilor. Cinci concurente independente, decise să își găsească dragostea...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Adela AP
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 21:45 Adela AP
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 23:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 23:30 Asia Express AP
 • 03:00 Scufiţa Roşie 12
  Valerie este o tânără frumoasă, îndrăgostită de un proscris, Peter, dar căreia părinţii i-au aranjat mariajul cu bogatul Henry. Dispuşi să sacrifice totul pentru...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Povestea noastră AP
  Mulţi dintre telespectatori se vor regăsi în situaţiile comune sau mai puţin obişnuite cu care se confruntă protagoniştii şi vor avea bucuria să o reîntalnească...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Bravo, ai stil! AP
  "Bravo, ai stil! Celebrities" se pregăteşte să aducă în lumina reflectoarelor o noua generaţie de concurente, cunoscute deja publicului din România. Aspirantele...
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV