Homepage  / Știri / Vedete româneşti

Cristina Deleanu a murit la 84 de ani. Marina Almășan a anunțat cu durere vestea pe Facebook. „Vocea ei a tăcut astăzi pentru totdeauna”

Cristina Deleanu a murit la 84 de ani. Marina Almășan a anunțat cu durere vestea pe Facebook. „Vocea ei a tăcut astăzi pentru totdeauna”
7

de Andra Stana,

Actrița Cristina Deleanu s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Cu o carieră impresionantă în teatru, film și televiziune, a lăsat în urmă un gol imens în lumea artistică românească. Vestea tristă a fost confirmată de familie și a îndurerat profund colegii de breaslă și publicul care a îndrăgit-o de-a lungul deceniilor.

Cristina Deleanu a murit pe 15 mai 2025, la vârsta de 84 de ani, lăsând în urmă o moștenire culturală importantă și amintirea unei artiste de excepție, care a pus discreția și profesionalismul mai presus de orice.

Marina Almășan a fost cea care a anunțat cu tristețe vestea încetării din viață a Cristinei Deleanu în mediul online, printr-un mesaj emoționant postat pe Facebook. În cuvinte încărcate de durere și admirație, Marina și-a exprimat șocul și întristarea, amintind de legătura strânsă pe care a avut-o cu actrița și de sprijinul necondiționat oferit prietenului său, actorul Eugen Cristea, soțul Cristinei. Mesajul ei a subliniat golul imens lăsat în urma sa atât în familie, cât și în lumea culturală românească.

„Doamne!
Sunt în stare de șoc!
Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste : minunata sa soție, CRISTINA DELEANU, nu mai este!
Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi – familia lor frumoasă- , facând parte din “universul meu”, fiindu-mi alături în nenumărare întâmplări ale vieții, și personale dar si publice. Dincolo de actrița talentată, Cristina a fost un om de o rară delicatețe sufletească, de o cultură desăvârșită, și, mai mult decăt atât, un “om al cetății”, frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul sau. Condeiul său strălucit mi-a furnizat, in nenumarate rânduri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rară profunzime ale lucrurilor strâmbe din această țară.
Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea și respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a imparțit : jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecata spre Cer…
Tare tristă veste mi-a început dimineața…
Să-i fie liniște și frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit și să reușească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplita despărtire. Sunt alături de tine, prieten drag!”, a scris Marina Almășan pe Facebook.

Eugen Cristea, soțul îndurerat al Cristinei Deleanu, a răspuns cu recunoștință și emoție la mesajul public al Marinei Almășan, mulțumind tuturor celor care i-au transmis condoleanțe și sprijin în aceste momente grele. „Mulțumesc tuturor cu drag și respect!”, a scris actorul.

Cine a fost Cristina Deleanu

Cristina Deleanu (n. 22 decembrie 1940, Ploiești – d. 15 mai 2025) a fost o actriță emblematică a scenei și ecranului românesc, cu o carieră care s-a întins pe mai bine de patru decenii. A activat în teatru, film, radio, televiziune și teatru de voce, remarcându-se prin eleganță, rafinament și o voce inconfundabilă.

cristina-deleanu (2)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

O copilărie marcată de război și pierdere

Născută în Ploiești, la doar câteva săptămâni după cutremurul din noiembrie 1940, Cristina Deleanu a avut o copilărie marcată de greutăți. Tatăl ei, Dimitrie Deleanu, a murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944. După această tragedie, mama sa, Angela Deleanu, s-a mutat împreună cu fiica la București. Aici, Cristina a urmat cursurile Școlii nr. 33 și apoi Liceul „Gheorghe Lazăr”, aflat în vecinătatea Teatrului Municipal.

Primele pasiuni și drumul spre actorie

Inițial pasionată de pictură și desen, Cristina Deleanu a fost atrasă de teatru în perioada liceului, influențată de cercul său de prieteni. A ales să studieze actoria la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, unde i-a avut ca profesori pe George Carabin, Mihai Berechet și Cornel Todea. A absolvit în anul 1962.

O carieră impresionantă în teatru

Debutul profesional l-a făcut la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, unde a activat între 1962 și 1967. A continuat apoi la Teatrul de Revistă „Ion Vasilescu” (fostul Teatru Regional Barbu Delavrancea), până în 1981. Din acel an, Cristina Deleanu s-a alăturat trupei Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, unde a jucat până la pensionare, în 2001. A continuat totuși să urce pe scenă și după retragere, fiind distribuită în spectacole precum Revelion la Terzo Mondo (2003).

Teatru radiofonic și televiziune

Vocea inconfundabilă a Cristinei Deleanu a consacrat-o și în teatrul radiofonic, unde a interpretat roluri memorabile în piese precum Ceaiul nostru cel de toate zilele, Orfeu în Infern sau Zadarnicele necazuri de iubire.

Activitatea din teatrul de televiziune a dus-o în anii ’80 către micul ecran, fiind remarcată în producții precum La musica de Marguerite Duras. De acolo, cariera sa s-a extins și în film.

Debutul în film și seriale TV

În 1981, Cristina Deleanu debutează pe marele ecran în Destine romantice (regia Haralambie Boroș) și Orgolii (regia Manole Marcus), adaptare a romanului semnat de Augustin Buzura. Urmează numeroase roluri în filme și seriale de televiziune, fiind o prezență discretă, dar extrem de apreciată de public și critici.

A fost cunoscută publicului larg mai ales pentru rolul directoarei din filmul cult „Liceenii” (1986), unde îi tempera cu farmec și autoritate pe profesorii Socrate și Isoscel.

Profesor de actorie

Între 1992 și 2000, Cristina Deleanu a format noi generații de actori în calitate de profesoară de actorie la Academia de Artă „Luceafărul”. A pregătit cu pasiune două promoții de studenți, cărora le-a transmis nu doar tehnică, ci și o filosofie a artei actorului.

Viața personală

Cristina Deleanu a fost căsătorită cu actorul Eugen Cristea, formând împreună un cuplu admirat și respectat în lumea artistică românească.

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton