Evaluarea corectă a malocluziilor dentare și identificarea necesității efectuării unui tratament ortodontic sunt necesare pentru obținerea unor rezultate optime în corectarea malocluziilor dentare și pentru menținerea funcționalității sistemului stomatognat.
Dinții strâmbi: ce anume presupune?
Anatomia dentară normală presupune o aliniere adecvată a dinților în arcadă, atât în ceea ce privește poziția lor în raport cu dinții din jur, cât și în raport cu maxilarul și mandibula. Dinții strâmbi sau malocluziile dentare pot varia în severitate și pot implica deplasări ale dinților în direcții multiple, rotirea sau înclinarea acestora, precum și discrepanțe dimensionale între maxilare.
Când este necesar aparatul dentar?
Există mai multe semne și simptome care pot indica necesitatea unui aparat dentar. Printre altele, distanța excesivă între dinți, malocluziile (alinierea incorectă a dinților) și suprapoziția dinților (se referă la situația în care un dinte este poziționat în fața sau în spatele celorlalți dinți) reprezintă indicații majore pentru un tratament ortodontic cu aparat dentar.
Nu doar deformările evidente ale poziției dinților sau ale formei feței pot indica necesitatea intervenției ortodontice, ci și manifestările simptomatice. Printre altele, următoarele simptome pot sugera o afecțiune ce necesită tratament ortodontic: durerea în articulațiile temporo-mandibulare, dificultățile în masticație, respirația persistentă pe gură și sângerările gingivale.
Ce tipuri de aparate dentare pot fi folosite?
În prezent, stomatologia ortodontică utilizează preponderent aparate dentare metalice sau ceramice, cât și sisteme de alignere transparente pentru a corecta problemele de aliniere a dinților și a contribui la o reabilitare orala complexa.
Aparatul dentar metalic, disponibil exclusiv sub forma unui aparat dentar fix, este utilizat în cazurile complexe, când alte tratamente ortodontice, mai puțin invazive sau mai puțin vizibile, nu pot fi eficiente. De asemenea, aparatul metalic este utilizat când se dorește o soluție mai puțin costisitoare, deoarece prețul său este mai redus decât al altor tipuri de aparate dentare.
Aparatul dentar ceramic sau cel din safir, pe de altă parte, se utilizează în special în cazurile în care aspectul estetic este o preocupare majoră pentru pacient. Datorită transparenței lor și a culorii similare cu cea a dinților naturali, aceste tipuri de aparate dentare sunt mai puțin vizibile decât cele metalice.