Homepage  / Ultimul număr

Dr. Moore si bolile Americii

Dr. Moore si bolile Americii

de Redactia Tvmania

"Sicko", cel mai recent documentar al lui Michael Moore, nominalizat la Oscar in acest an, dezvaluie problemele grave din sistemul de sanatate din Statele Unite, comparandu-l cu sistemele din Canada, Franta, Marea Britanie sau Cuba.

Camil Golub
Multe se pot spune despre Michael Moore – ca este populist, ca exagereaza, ca intrebarile lui retorice sunt deseori patetice sau manipulatoare -, dar documentarele lui nu ne pot lasa indiferenti. In „Cantec pentru un masacru” („Bowling for Columbine”), poate cel mai bun film al lui de pana acum, Moore a incercat sa explice radacinile culturii violentei din Statele Unite, pornind de la tragedia petrecuta la liceul din Columbine, Colorado. In „Fahrenheit 9/11”, premiat cu Palme d’Or la Cannes in 2004, tinta lui a fost George W. Bush si politica externa dezastruoasa din ultimii ani a guvernului american. Aceasta a doua pelicula de succes i-a adus si cele mai multe critici, fiind acuzat ca are o agenda politica mult prea transparenta si, mai mult, ca distorsioneaza faptele, prezentandu-si ipotezele si opiniile drept certitudini.
In „Sicko”, desi isi pastreaza tonul moralizator si naiv-populist, Moore se intoarce la ceea ce stie mai bine: dezvaluirea unor fapte dramatice din societatea americana, prin comparatie cu ceea ce se intampla in alte tari occidentale. Oricat de antipatic ti-ar putea fi regizorul filmului, dupa cele doua ore de vizionare nu poti sa nu spui: „Da, are dreptate, e incredibil ce se intampla in sistemul de sanatate din America”.

Sambata, 23.00, Pro Cinema, „Sicko”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te