Homepage  / HBO

„Epoca de Aur”/„The Gilded Age”, 3 motive pentru a vedea noul serial HBO realizat de creatorul „Downton Abbey”

„Epoca de Aur”/„The Gilded Age”, 3 motive pentru a vedea noul serial HBO realizat de creatorul „Downton Abbey”

de Andreea Hentea,

Din 25 ianuarie, la ora 20.00, HBO difuzează serialul „Epoca de aur” (disponibil și pe HBO Go), povestea tinerei Mariane Brook (Louisa Jacobson), alături de care vom descoperi un New York în plină efervescență, în care noii îmbogățiți vor un statut respectabil, iar vechea elită își apără regulile cu îndârjire. 

Povestea începe în 1882, când Mariane Brook rămâne orfană de tată, un general sudist risipitor. Îndurerată, ea descoperă, pe deasupra, că este săracă lipită și că nu-și mai poate permite să stea în casa părintească din Pennsylvania.

Singura ei șansă de supraviețuire este să se mute la New York și să apeleze la afecțiunea surorilor înstrăinate ale tatălui său, Agnes van Rhijn (Christine Baranski) și Ada Brook (Cynthia Nixon).

Aceasta este premisa unei povești ample, în care ambiția, setea de putere, intrigile, dragostea și aspirația către un statut social înalt se împletesc pe fundalul marilor transformări prin care trece America. 

Fascinația marelui oraș

Însoțită de Peggy Scott (Denée Benton), o misterioasă tânără afro-americană pe care a cunoscut-o pe drum, timida Marian Brook bate la ușa mătușilor ei. Primită de una cu severitate și de cealaltă cu mărinimie, Marian va fi pusă rapid la curent cu principiile stricte care guvernează somptuoasa casă de pe Fifth Avenue.

Mătușa Agnes, o aristocrată sudistă cu o inteligență ascuțită și o conștiință acerbă a elitei din care face parte, care nu uită că fratele ei (tatăl lui Marian), a pierdut toată averea familiei la jocuri de noroc și că a fost capabilă să se refacă doar datorită unui mariaj avantajos, îi pune în vedere nepoatei interdicția numărul unu: să își caute locul în societate potrivit elitei din care face parte și să nu se amestece în niciun chip cu familia Russell, noii îmbogățiți care și-au construit un palat opulent peste drum.

Alinată oarecum de sfaturile blajinei mătuși Ada, sora nemăritată a lui Agnes, care i s-a supus acesteia toată viața, fiindu-i total subordonată financiar, Marian se străduiește să respecte regulile, dar nu poate să nu interacționeze cu familia vecină.

Necruțătorul George Russell (Morgan Spector),  proaspăt îmbogățit datorită talentului său financiar, dar și lipsei de scrupule, și soția lui, ambițioasa Bertha (Carrie Coon), își doresc cu ardoare să fie primiți în elita newyorkeză a vechilor familii precum Astor și Vanderbilt, și nu precupețesc nimic pentru a o cuceri.

Una dintre scenele memorabile ale serialului este aceea în care Bertha organizează petrecerea de inaugurare a locuinței lor opulente, la care invită toate somitățile orașului.

Ea cere să se aștearnă covorul roșu, își pune bucătarul francez al casei să umple mesele cu homari enormi, băuturi scumpe și bucate fabuloase, însă nimeni nu onorează petrecerea, refuzând orice contact cu parveniții Russell.

Hotărâți să le plătească tuturor umilința usturătoare, Bertha și soțul ei declanșează adevărate drame în oraș, iscând un război al orgoliilor, bogăției și intrigilor care va afecta tineri și bătrâni, bărbați și femei.

Un vis împlinit

Creatorul serialului, aristocratul Julian Fellowes, care a scris scenariul celor zece episoade împreună cu scenarista Sonja Warfield („Will & Grace”), a început să lucreze la „Epoca de Aur” / „The Gilded Age” încă din 2012, dar nu a putut finaliza proiectul din cauza multiplelor sale angajamente, printre care multipremiatul serial „Downton Abbey” și cele două lungmetraje care i-au urmat.

Prolificul scenarist a declarat că „Epoca de Aur” este „împlinirea unui mare vis al său” și că e „fascinat de multă vreme de această epocă din istoria Americii, o țară minunată, cu o istorie bogată și diversă, pe care e o mare șansă să o aducă în fața unui public modern”.

Nu întâmplător, el a creat aici un univers comparabil cu cel din „Vârsta inocenței”, ilustrul film al lui Martin Scorsese, care a adus pe ecrane lumea rafinată din scrierile romancierei Edith Wharton.

El a pus în antiteză vechile familii, precum Astor și Vanderbilt, care trăiau în case spațioase, dar simple, în Washington Square, cu noii îmbogățiți care au năvălit după Războiul Civil și și-au construit palate pe Fifth Avenue.

De asemenea, Fellowes a zugrăvit un New York în plină emancipare, din vremea în care Statuia Libertății era doar o mână cu o făclie, în care imigranții veniți din Europa își căutau de lucru, new-yorkezii începeau să își afirme drepturile, finanțele, dar și arhitectura înfloreau.

Serialul are nu doar o muzică acaparatoare, decoruri și costume fabuloase, ci și o distribuție extraordinară.

Christine Baranski (nominalizată la șase premii Emmy pentru serialul „Lupta perfectă”) o interpretează cu spirit, forță și eleganță pe lucida mătușă Agnes van Rhijn, Cynthia Nixon (câștigătoare a unui premiu Emmy și nominalizată la altele trei, precum și la patru Globuri de Aur pentru rolul Mirandei din „Totul despre sex”) este naiva și afectuoasa mătușă Ada, iar tânăra Louisa Jacobson (fiica mezină a lui Meryl Streep), o joacă expresiv pe tânăra Marian, formând miezul afectiv al poveștii, în jurul căruia gravitează totul.

Le ține piept, transformându-se într-o prezență memorabilă, Carrie Coon, în rolul parvenitei Bertha, care visează să vadă elita new-yorkeză la picioarele ei.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te