Homepage  / Cinema

Pune-ți o dorință! George Miller, Tilda Swinton și Idris Elba fac echipă în „3000 de ani de dorință”

Pune-ți o dorință! George Miller, Tilda Swinton și Idris Elba fac echipă în „3000 de ani de dorință”

de Mioara Tronaru,

După „Mad Max: Drumul furiei” (2015), regizorul George Miller revine în cinematografe cu un proiect mai puțin obișnuit. „3000 de ani de dorință”, în original „Three Thousand Years of Longing”, este o întâlnire dintre un djinn și o muritoare. Filmul va avea premiera pe 2 septembrie.

„3000 de ani de dorință”, o poveste ciudată

Ea este Alithea Binnie (Tilda Swinton), o englezoiacă fără mari așteptări de la viață, singuratică și cam apatică. Aflată într-o călătorie la Istanbul, descoperă o sticlă veche din care, exact ca-n povești, iese un djinn (Idris Elba), care se oferă să-i îndeplinească trei dorințe în schimbul libertății sale. Dar paralela cu mitologia se oprește aici.

Alithea este destul de erudită, este specialistă în arta narațiunii, ca să știe că poveștile de felul acesta se termină prost pentru protagoniști și refuză oferta djinn-ului.

Nici el însă nu se lasă și-și pledează cauza spunându-i întâmplări fantastice din trecutul lui. Sedusă de povești, femeia acceptă în final târgul și formulează cea mai surprinzătoare dorință.

A fost la Festivalul de Film de la Cannes

„3000 de ani de dorință” a avut premiera, în afara competiției, la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula este adaptarea nuvelei „The Djinn in the Nightingale’s Eye”, scrisă de A.S. Byatt și publicată în 1994.

George Miller a descoperit textul pe la sfârșitul anilor ’90 și a fost profund impresionat: „Povestea era unică și inclasabilă și răspundea uneia dintre marile mele exigențe: era de o complexitate și de o profunzime de care nu erai conștient de la prima vedere.

Narațiunea era împănată de intrigi secundare, un pic cam ca în «O mie și una de nopți»”, aflăm din AlloCiné.

Regizorul a cumpărat apoi drepturile de adaptare și a coscris scenariul împreună cu Augusta Gore.

George Miller, Tilda Swinton și Idris Elba

George Miller l-a întâlnit pe Idris Elba în timpul unei ceremonii de premiere din industrie și atunci și-a dat seama că și-a găsit djinn-ul: „În afara talentului său, este vorba de carismă. Pe de o parte, Idris este complet accesibil. Poate fi cel mai de gașcă prieten al tău. Pe de altă parte, păstrează tot timpul ceva misterios. În ochii mei, asta este definiția carismei”. Cu Tilda Swinton a făcut cunoștință în timpul unei cine, la un festival de cinema. „Din momentul în care am început să discutăm, am înțeles că ea trebuie să fie Alithea. Știam că Tilda este renumită pentru metamorfozele sale, dar când am întâlnit-o față în față, mi-am dat seama cât este de extraordinară. Ea a citit scenariul și am fost nebun de bucurie când m-a anunțat că vrea să facă parte din această aventură”, își amintește George Miller.

Trailer „3000 de ani de dorință”

foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te