Homepage  / Ştiri / Televiziune

GALERIE FOTO. În această seară, se termină serialul documentar „Dinastii”, cu episodul „Tigrul”

GALERIE FOTO. În această seară, se termină serialul documentar „Dinastii”, cu episodul „Tigrul”
6

de Redactia Tvmania

Joi, 20 decembrie 2018, BBC Earth difuzează de la ora 23.00, ultimul episod al serialului documentar „Dinastii”. Seria se încheie cu „Tigrul”.

Dynasties_early releaseIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Raj Bhera trăieşte în Rezervaţia de tigri Bandhavgarh din India. Rezervația are teritoriul perfect pentru tigri; cu junglă densă, iazuri şi întinderi generoase de iarbă, pline de pradă. Şi acum, această tigroaică puternică are patru pui de care are grijă. Ei sunt viitorul dinastiei ei. Dar lumea idilică în care ea locuieşte este în schimbare.

Tigrii rivali, căutând teritorii proprii, îi invadează spațiul de vânătoare. Unul în mod special, fiica sa adultă Solo, o provoacă pe Raj Bhera în inima teritoriului ei. Trebuie să lupte pentru a păstra controlul acestor teritorii de vânat şi pentru a proteja puii. Dar persistenţa lui Solo pune presiune pe întreaga familie până când Raj Bhera ia o decizie care ar putea pune capăt vieţii ei şi a dinastiei pentru totdeauna.

 

Profilul personajelor

Personajele din episod (numele sunt date animalelor de către experţii care i-au studiat).

Raj Bhera este unul dintre cei aproximativ 80 de tigri care trăiesc în Rezervaţia Bandhavgarh. Lumea ei se învârte în jurul celor 18 km pătraţi de teritoriu. Patrulează ore întregi, păzind graniţele sale de femelele rivale. Teritoriul ei este unul dintre cele mai bune din Bandhavgarh – cu izvoare naturale care alimentează iazuri şi cursuri de apă, tufişuri de bambus perfecte pentru ascunzătoare, păduri vechi de Sal şi pajişti extinse cu iarbă hrănită de musoni, care atrage nenumărate căprioare.

În acest teritoriu perfect şi-a crescut prima generație de pui până au devenit adulţi – unul dintre ei fiind fiica sa, Solo. Solo a fost cea mai dominantă dintre cele trei femele şi şi-a stabilit rapid teritoriul propriu la marginea teritoriului mamei sale.

Ce de-a doua generație de pui ai lui Raj Bhera s-au născut la începutul lunii mai 2015 şi au fost văzuţi pentru prima dată şi filmaţi de către echipă la doar câteva săptămâni de viaţă. Probabil au fost cei mai tineri pui pe care cineva i-a filmat în sălbăticie. Erau trei masculi şi o femelă, cunoscută mai târziu sub numele de Biba.

Dinastie geografică: Bandhavgarh este compus dintr-o zonă centrală şi o zonă tampon care însumează 1540 de km pătraţi. Casă pentru aproximativ 80 de tigri, parcul rămâne unul dintre cele mai bune locuri din India pentru a vedea tigri. Acest spațiu a fost atât de ofertant cu tigrii și i-a ajutat într-atât să prospere, încât acum se confruntă cu supraaglomerarea. Fără o altă opţiune de relocare, tigrii care cresc acum aici sunt puşi în faţa unei provocări: o luptă pentru un teritoriu existent sau căutare în afara rezervaţiei.

 

Locaţie filmare

Parcul Naţional Bandhavgarh, India.

 

Informaţii despre specie

 • Femelele tigru, precum Raj Bhera, ajung la maturitatea sexuală în jurul vârstei de trei-patru ani
 • Un mascul tigru poate ajunge la un total de patru metri – o treime din lungimea lui este coada.
 • Puii au între 700-1400 g când se nasc.
 • Teritoriul tigrilor a scăzut cu 90% de la sfârșitul secolului 19
 • India deţine în prezent peste jumătate din populaţia de tigri a lumii – aproximativ 2,200 de indivizi.

 

Informaţii despre filmare

 • Zile de filmare: 220 de zile în câmp
 • Peste 2000 de ore țintuiți într-un spaţiu de 2 metri pătraţi în spatele unui jeep, în căutarea tigrilor – mai puţin de o treime din acest timp a fost petrecut în compania tigrilor!
 • Până la 100 de kilometri pe zi în căutarea tigrilor – 25.000 de kilometri in total – peste jumătate din suprafaţa pământului
 • Cea mai toridă zi: 44oC
 • Peste 800 de boluri de dal şi peste 1000 de lipii indiene mâncate de echipă.
 • Distanţa cea mai mică faşă de tigru: 4 metri – la nivelul ochiului pe spatele unui elefant! Tigrul dormea… supraveghindu-ne cu un ochi.
 • Cele mai multe înţepături de albină în mai puţin de 30 de secunde: 12
 • Cei mai mulţi tigri văzuţi împreună: 5

 

Interviu cu Theo Webb, regizorul documentarului „Tigrul”

Ce ne puteţi spune despre documentarul dumneavoastră?

Documentarul nostru este de fapt o poveste modernă despre tigri. Este povestea unei mame cunoscută sub numele de Raj Bhera, care încearcă să crească o nouă generație de pui într-o junglă aflată în schimbare. Este presată din toate părţile, deoarece spaţiul este insuficient în Bandhavgarh şi există o mare densitate de tigri. Vecinii ei încearcă să îi preia teritoriul. Pădurea este complet încercuită de ferme şi sate, şi nu există posibilitatea de relocare.

Care sunt personajele cele mai interesante de văzut?

Personajele cheie sunt Raj Bhera şi cei patru pui. Am reuşit să filmăm puii de la o vârstă fragedă – este un moment rar să filmezi pui foarte tineri. Aşadar este o experienţă cu adevărat specială şi minunată. Toată lumea iubeşte tigrii şi posibilitatea de a vedea tigrii crescând, începând de la o vârstă atât de fragedă, ne-a bucurat.

Au existat momente dificile în filmarea lor?

Simpla identificare a unui tigru este o reală problemă. Ei trăiesc într-o junglă densă. Există doar câteva drumuri prin pădure şi nu poţi conduce pe ele, aşadar, de cele mai multe ori, tigrii sunt prea departe de drum pentru a-i putea vedea. Am pierdut mult timp, uneori zile la rând, conducând pe acele drumuri fără să întâlnim vreun tigru. Singurul lucru bun este faptul că fiecare tigroaică are un teritoriu foarte bine delimitat. Aşadar, în încercarea de a o găsi pe Raj Bhera nu am fost nevoiţi să căutăm în întreaga pădure. O secţiune a pădurii era a ei şi acolo locuia.

Pentru o mare parte din filmare am folosit un trepied de cinci metri lungime plus o cameră pe un cap controlat cu telecomandă. Cameramanul, John, a reuşit să controleze camera cu ajutorul unei manete şi a unui ecran de la o distanţă considerabilă, ceea ce a însemnat că filmarea noastră nu a deranjat tigrii. Dar purta o glugă neagră pe cap pentru a opri razele solare la 40oC! Era complet încins.

A fost intimidant să lucraţi atât de aproape de tigri?

A fost extraordinar să îi vedem în cele mai intime momente, precum momentul în care sugeau sau dormeau. Au fost momente când puteam literalmente să auzim tigrii dormind, doar respiraţia se distingea. Dar am fost mereu conştienţi că ei reprezintă cel mai mare prădător al lumii. Tigrii au o prezenţă şi emană o putere pe care nu le-am întâlnit la nicio altă felină, iar noi eram în lumea lor, pe teritoriul lor. Sunt puternici şi maiestuoşi, dar când un tigru te priveşte cu privirea rece – da, sunt intimidanţi.

 

Interviu cu Miles Barton, producătorul documentarului „Tigrul”

Ce v-a atras la acest subiect?

Mi-a plăcut ideea de a spune povestea unei singure familii pe o perioadă lungă de timp, ajungând să îi cunoşti foarte bine. Şi începerea unei filmări fără să ştii ce se va întâmpla cu personajele e un lucru extraordinar. În acelaşi timp, bineînţeles, trebuia să fim pregătiţi – în măsura posibilităţilor – pentru orice s-ar fi putu întâmpla.

Ce dificultăţi aţi întâlnit?

Identificarea bârlogului lui Raj Bhera ne-a luat săptămâni întregi; a fost un moment cu adevărat minunat când Theo a descoperit micuţii pui. Inevitabil, a fost o provocare uriaşă să filmăm un animal atât de eluziv, al cărui şiretlic caracteristic este să se ascundă prin pădure. În marea majoritate a timpului erau fie adormiţi, fie ascunşi prin tufişuri, imposibil de filmat. Cu toate acestea, echipa trebuia să fie pregătită pentru acel moment dramatic care s-ar fi putut întâmpla oricând – chiar şi la 44oC!

Care este momentul pe care abia aşteptaţi să îl împărtășiți cu publicul?

Viaţa privată a acestei familii şi abilităţile extraordinare ale lui Raj Bhera – acum un prădător de temut şi în următorul moment o mamă atentă şi gingaşă. Cel mai memorabil moment pentru mine a fost atunci când tigroaica a sărit dintr-un tufiş pentru a ataca un păun mascul. Am reuşit să filmăm totul cu încetinitorul.

Care este avantajul expunerii poveştii acestei dinastii în acest fel?

Putem arăta provocările cu care tigrii se confruntă peste tot în lume prin ochii unei anumite tigroaice, în lupta ei asiduă de a creşte puii în siguranţă. Bandhavgarh este o rezervaţie de tigrii protejată, cu mulţi indivizi fertili. Dar este înconjurată de sate şi oameni. Pe măsură ce numărul tigrilor creşte, se nasc tot mai multe conflicte între ei. Pentru a se evita, tigrii părăsesc parcul, acest lucru având adesea finaluri dezastroase, la care John şi Theo au fost martori la finalul filmărilor.

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 22:30 Pe bune!? AP
  Costi Diţă şi Cosmin Natanticu vor fi responsabili de buna dispoziţie din fiecare ediţie a emisiunii, împreună cu vedetele pe care le vor avea alături de ei în echipe.
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Paznicul 15
 • 02:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Asia Express - Drumul Împăraţilor AP
 • 23:50 Jurnal de Asia: Drumul Împăraţilor
  Asia Express a pornit în sezonul 4 pe Drumul Împăraților. Curioși prin ce peripeții trec echipele? Hai să vezi ce se întâmplă pe Drumul Împăraților, în episoadele...
 • 00:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 00:30 X-Men de la Origini: Wolverine 12
  Prequel al celebrei serii, filmul prezintă aventurile mutantului cu uimitoare puteri regenerative înainte de-al întâlni pe profesorul telepat Charles Xavier. Wolverine...
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Povestea noastră AP
  Mulţi dintre telespectatori se vor regăsi în situaţiile comune sau mai puţin obişnuite cu care se confruntă protagoniştii şi vor avea bucuria să o reîntalnească...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Bravo, ai stil! AP
  "Bravo, ai stil! Celebrities" se pregăteşte să aducă în lumina reflectoarelor o noua generaţie de concurente, cunoscute deja publicului din România. Aspirantele...
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV