Homepage  / Cinema

Lista completă a câştigătorilor de la Festivalul de Film de la Veneţia 2021

Lista completă a câştigătorilor de la Festivalul de Film de la Veneţia 2021

de Andreea Hentea,

După o ediție parcă mai strălucitoare ca oricând, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, ediția a 78-a, s-a încheiat sâmbătă, pe 11 septembrie. 

Cu o mulțime de vedete pe covorul roșu și numeroase filme de excepție în toate secțiunile, prestigiosul Festival de film de la Veneția a avut o ediție extraordinară din mai multe puncte de vedere. 

Cea mai importantă grijă a organizatorilor a fost reprezentată, anul acesta, de măsurile impuse de existența pandemiei. În cadrul evenimentului, care a durat 11 zile, au fost efectuate 4.500 de teste Covid, cu doar trei rezultate pozitive, au declarat organizatorii.

Din fericire, cifra a fost liniștitor de mică pentru un eveniment internațional cu aproximativ 10.500 de invitați, iar aceasta s-a datorat, fără îndoială, protocoalelor stricte ale festivalului. 

Câștigători, lacrimi și emoții

Leul de Aur a fost câștigat de filmul „L’Evénement” / „Happening” (2021), al regizoarei franco-libaneze Audrey Diwan. Cineasta a devenit, astfel, a șasea regizoare din istoria festivalului recompensată cu cel mai important trofeu al acestuia. Anul trecut, Leul de Aur a fost câștigat de „Nomadland”, al regizoarei chineze Chloé Zhao. 

Adaptare a cărții scrise de Annie Ernaux „Mémoire de fille”, publicată în 2016, filmul descrie suferința fizică și morală a unei tinere traumatizate de experiența unui avort clandestin, în Franța anului 1963, într-o societate care refuză să abordeze deschis orice experiență legată de sarcină și în care asemenea act este ilegal. 

După acordarea premiului, regizoarea Audrey Diwan a declarat, vizibil emoționată: „Am făcut acest film cu furie. L-am făcut cu pasiune, cu mintea și cu inima. Am vrut ca «L’Evénement» să fie o experiență și o călătorie în pielea acestei tinere”. 

Eroina filmului este interpretată de tânăra actriță franceză (de origine română) Anamaria Vartolomei, al cărei talent a fost apreciat de critici fără rezerve. Aceasta este cunoscută deja din filmul Evei Ionesco, „My Little Princess” (2011) unde a jucat alături de Isabelle Huppert, iar în 2020 a jucat cu Juliette Binoche în comedia „La bonne épouse”, regizată de Martin Provost. 

Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului i-a revenit filmului „Mâna lui Dumnezeu” / „The Hand of God”, cel mai recent film al lui Paolo Sorrentino (pe care îl vom vedea din 15 decembrie pe Netflix). Povestea tânărului Fabietto Schisa (Filippo Scotti), care trăiește în tumultuosul Napoli al anilor ’80, i-a prilejuit marelui regizor italian întoarcerea în orașul natal și cea mai tandră poveste a sa (care este și autobiografică), despre destin și familie, sport și cinema, iubire și pierdere. De emoție, cineastul laureat cu Oscar pentru „Marea frumusețe” în 2014 s-a înecat în timp ce își rostea discursul în italiană. 

Protagonistul filmului său, Filippo Scotti (21 de ani), a fost foarte lăudat pentru interpretarea sa, a versiunii tinere a lui Sorrentino însuși. Poreclit „versiunea italiană a lui Timothée Chalamet”, Filippo Scotti a fost recompensat cu premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor tânăr. În discursul de primire a trofeului, el și-a lăudat regizorul și a fermecat tot publicul din Sala Grande, inclusiv pe președintele juriului, Bong Joon Ho, care a comentat că este „atât de drăguț” după ce Scotti a părăsit scena.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastei Jane Campion, pentru filmul „The Power of the Dog”, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst (care se va lansa pe Netflix pe 1 decembrie). Eroul său este un cowboy bogat, carismatic și extrem de dur, Phil Burbank (Benedict Cumberbatch), care se amuză rănindu-i pe cei din jur cu actele sale brutale. Comportamentul său se va schimba însă brusc, în urma unei întâlniri cruciale. 

Cupa Volpi pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Penélope Cruz pentru rolul din filmul „Madres paralelas” / „Parallel Mothers”, regizat de Pedro Almodóvar (pe care îl vom vedea și pe ecranele noastre, la începutul anului viitor). Alături de ea, în film mai joacă Rossy de Palma și Aitana Sánchez-Gijon. În discursul său de acceptare, Penélope Cruz a spus că premiul îi aparține 100% lui Pedro Almodóvar, căruia i s-a adresat: „Mulțumesc încă o dată pentru încrederea în mine, pentru că m-ai inspirat în fiecare zi cu căutarea adevărului în interiorul și în afara platoului… că ai creat din nou magie”. Actrița i-a dedicat premiul soțului ei, Javier Bardem, și copiilor lor, dar și mamei recent dispărute a acestuia, Pilar Bardem, una dintre cele mai mari actrițe ale Spaniei. „A făcut atât de mult pentru actorii și actrițele din țara noastră, iar dragostea și pasiunea ei pentru această minunată profesie au fost uriașe”, a spus Cruz despre ea, adăugând: „La sfârșitul ultimei noastre conversații mi-a spus «Te iubesc». Era foarte slăbită și am crezut că acestea sunt ultimele ei cuvinte pentru mine, dar apoi, foarte liniștită și foarte blândă, cu zâmbetul pe buze, mi-a mai spus încă două cuvinte: «Coppa Volpi»… Acest premiu este pentru toate mamele”. 

Cupa Volpi pentru cel mai bun actor a fost câștigată de John Arcilla, pentru filmul filipinez „On The Job: The Missing 8”, un thriller polițist despre corupție regizat de Erik Matti. Personajul interpretat de Arcilla este un reporter corupt care lucrează pentru un ziar local și care este obligat să înceapă o anchetă în urma dispariției câtorva colegi ai săi. 

Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit actriței Maggie Gyllenhaall, în calitate de scenaristă a filmului „The Lost Daughter” (care reprezintă, totodată, și debutul său în regie). Filmul este ecranizarea romanului „Fiica ascunsă”, a cunoscutei autoare Elena Ferrante (publicat și la noi). Celebra actriță a debordat de entuziasm la primirea premiului, declarând: „Nu vă pot spune cât de încântată sunt că mă aflu aici. Eu m-am căsătorit în Italia, la Puglia, tot aici am aflat că sunt însărcinată cu a doua mea fiică, iar viața mea de regizoare și scenaristă, precum și filmul meu, s-au născut aici”. Maggie Gyllenhaal a mai spus: „Când am citit-o pe Elena Ferrante am avut un fel de șoc, la auzul unor lucruri pe care le-am simțit mereu în adâncul meu și care acum erau rostite cu voce tare. Sunt acolo adevăruri nerostite despre drumul unei femei prin lume. Într-un fel, ca femei, ne-am născut cu un pact al tăcerii, iar textul lui Ferrante rupe acest pact. Stând singură în camera mea, cu cartea ei, am simțit că ceva foarte vechi s-a sfărâmat cu putere. A fost, deopotrivă, terifiant și incitant”. 

Premiul special al juriului i-a fost acordat regizorului Michelangelo Frammartino, pentru filmul „Il Buco”. O dramă intensă, filmul urmărește aventura extraordinară a tinerilor membri ai Grupului speologic din Piemont, care, după ce au explorat deja toate peșterile din nordul Italiei, au schimbat cursul în august 1961 și au plecat spre sud, pentru a explora alte peșteri necunoscute omului.

Premiu prestigios pentru filmul românesc „Imaculat”

Festivalul de la Veneția ne-a adus și o bucurie specială, prin premierea filmului românesc „Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, care a fost selectat în competiţia Giornate degli Autori, o secţiune paralelă a festivalului. Filmul, prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Veneția, a fost recompensat cu prestigiosul „Lion of the Future”, în valoare de 100.000 de dolari, acordat celui mai bun debut, ales din toate secțiunile competitive ale Festivalului. 

Motivația juriului condus de regizoarele Mina Mileva și Vesela Kazakova a fost: „«Imaculat» este un film puternic, cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Filmul reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină aflată în procesul de reabilitare, având niște performanțe impresionante din partea actorilor. «Imaculat» reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică”.  

Monica Stan, co-autoare a filmului, are pregătire în psihologie, a lucrat ca scenarist mai mulți ani, iar „Imaculat” reprezintă debutul său în regie. Aceasta a spus: „Scrierea scenariului și realizarea filmului au fost un proces de autodescoperire, dar și de deschidere la experiențele actorilor și la felul în care au interpretat ei scenariul. Pentru mine, cele mai mari recompense au fost procesul în sine și oamenii cu care am lucrat, cărora le sunt extrem de recunoscătoare. Mă bucur foarte mult că aceste premii sunt o recunoaștere a muncii și a talentului lor“. 

Filmul „Imaculat” îi are în distribuție pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 10:30 Umami: al 5-lea gust
  Umami: al 5-lea gust este un show culinar, prezentat de Cristi Dumitru, Alin Barabancea (co-prezentator) și Sergiu Nedelea (expert în vinuri).
 • 11:00 Adele Blanc Sec AP
  Adela (Louise Bourgoin) este o tanara aventuriera care incearca sa isi vindece sora. Tinerei ii vine ideea sa caute mumia unui medic din antichitate deoarece crede...
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Pantera Roz AP
  Celebrul antrenor de fotbal Yves Gluant tocmai a castigat cu echipa Frantei meciul contra nationalei Chinei. Inconjurat de fani, alaturi de frumoasa lui iubita...
 • 16:00 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Blacklight 12
 • 22:00 Ochi de vultur 12
  Fratele geamăn al lui Jerry Shaw moare într-un accident. Din acel moment, lui Jerry încep să i se întâmple lucruri tot mai ciudate: o adevărată avere îşi face apariţia...
 • 00:15 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:15 Pantera Roz AP
  Celebrul antrenor de fotbal Yves Gluant tocmai a castigat cu echipa Frantei meciul contra nationalei Chinei. Inconjurat de fani, alaturi de frumoasa lui iubita...
 • 03:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 03:30 Umami: al 5-lea gust
  Umami: al 5-lea gust este un show culinar, prezentat de Cristi Dumitru, Alin Barabancea (co-prezentator) și Sergiu Nedelea (expert în vinuri).
 • 04:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 07:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 15:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 00:00 iMai mult Umor 15
  "iMai mult Umor" este povestea nevăzută din spatele produsului finit iUmor, este spectacolul din spatele spectacolului, a spus Vlad Drăgulin. Actorul va urmări tot...
 • 00:10 Stand-Up Revolution
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 02:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 03:15 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 04:00 Burlaci întârziaţi AP
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 09:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 În compania răzbunării 12
  Un om de afaceri este şi strategul unei organizaţii mafiote din Los Angeles, cunoscută sub numele de "Compania". Quinn Forte (Billy Zane) a avut totul: putere, foarte...
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:45 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV