Mihai Gâdea: Preşedintele a încetat să mă mai sune

Mihai Gâdea: Preşedintele a încetat să mă mai sune

de Redactia Tvmania

În urmă cu opt luni, Mihai Gâdea a preluat de la Sorin Oancea conducerea Antenei 3, iar schimbările nu au întârziat să apară. Echipa postului de ştiri va primi în rândurile sale un nou val de jurnalişti în 2011, ale căror transferuri vor avea ecouri în piaţa tv din România.

.

Amenzile primite de la CNA nu au avut efectele scontate asupra lui Mihai Gâdea şi a echipei sale de la Antena 3, ba dimpotrivă. Prezentatorul „Sintezei zilei” consideră că actul jurnalistic se poate face în mai multe feluri, inclusiv cu „întrebări usturătoare, dar extrem de bine documentate” şi declară că moderatorii postului pe care-l conduce nu fac altceva decât să pună pasiune în meseria lor.

.

„TVmania”: După trei nominalizări consecutive, ai câştigat premiul „TVmania” pentru „cel mai bun realizator de talk-show”. Ce crezi că s-a schimbat între timp în mentalitatea cititorilor care te-au votat?

Mihai Gâdea: Mentalităţile se schimbă, percepţiile se schimbă, preferinţele se schimbă, pentru că lumea se schimbă. Şi „Sinteza zilei” a trecut prin câteva schimbări, vorbesc aici de dispariţia lui Octavian Paler şi plecarea lui Ion Cristoiu. Structura emisiunii însă a rămas aceeaşi. Şi ce e foarte important de subliniat în această schimbare permanentă e că atitudinea noastră de întemeiat critică faţă de clasa politică nu s-a schimbat. Poate de aceea „Sinteza zilei” este un reper în multitudinea de producţii tv din România.

.

Spre deosebire de majoritatea directorilor de posturi, moderezi o emisiune în prime time. Cum te ajută experienţa „Sinteza zilei” în luarea deciziilor privind viitorul Antenei 3?

Cum bine ştii, înainte de a fi director am fost realizator de emisiuni. Ştiu ce aşteptări au producătorii, realizatorii, redacţia în ansamblu, şi încerc să le ofer cel mai bun context pentru a-şi face meseria şi a-şi pune în valoare echipa.

.

În ultimele opt luni, de când ai devenit directorul executiv al Antenei 3, Răzvan Dumitrescu s-a transferat de la Realitatea, „Reporter special” a ieşit din grilă, Moise Guran s-a mutat la TVR 2, postul a lansat o emisiune matinală etc. La ce alte schimbări să ne aşteptăm în perioada următoare?

S-au întâmplat multe lucruri în opt luni. Ai început cu transferul lui Răzvan Dumitrescu de la Realitatea, pe care l-am şi anunţat la momentul respectiv ca fiind transferul anului în tv. Cred că aşa a şi fost, ţinând cont de faptul că venirea lui a consolidat prime time-ul Antenei 3, care a avut o creştere faţã de 2009 de 33%, în condiţiile în care 2009 fusese un an greu de bătut ca audienţă, anul alegerilor prezidenţiale.

Răzvan nu a fost singurul transfer al anului 2010. Lui i se alătură Carmen Avram, care a venit de la Pro TV, şi pe care o consider unul dintre cei mai buni jurnalişti ai generaţiei noastre. Echipa de la „Reporter special” s-a alăturat echipei conduse de Carmen Avram, care a realizat „Împreună dăm viaţă poveştilor”, o campanie de excepţie despre eroii uitaţi ai României.

Ceea ce am început în 2010, consolidând echipa prin cooptarea unor jurnalişti valoroşi, va continua şi în 2011. Sunt sigur că le veţi afla la momentul potrivit, transferurile vor fi de impact.

.

„Şi dacă voi pleca la TVR, sunt convins că o să rămân prieten cu Mihai Gâdea“, declara Moise Guran, în urmă cu 3 luni, pentru paginademedia.ro. S-a întâmplat acest lucru?

Moise este un om cu convingeri puternice, la fel şi eu. Chiar dacă nu am mai vorbit de la plecarea lui, nu suntem sub nici o formă mai puţin prieteni decât acum 3 luni.

.

Mai sunt românii la fel de interesaţi de politică în perioada dintre alegerile generale?

Se întâmplă ca emisiuni din prime time-ul Antenei 3 să fie lidere de piaţă, iar în cele mai multe luni ale anului 2010 Antena 3 s-a situat în prime time pe locul 3 după primele televiziuni generaliste. Aşadar, înţelegerea mea este că oamenii sunt extrem de interesaţi de actualitate. Din nefericire, actualitatea româneasca este cel mai adesea legată de politică.

Ai renunţat sau încă mai încerci să-i inviţi în emisiune pe politicienii PDL pe care îi critici? Cum îşi motivează aceştia refuzul?

Nu am fost refuzat niciodată. Doar că de multe ori Dl. Boc şi alţi distinşi domni amână acceptarea/onorarea unei invitaţii.

.

Ai avut ocazia să discuţi în particular cu Traian Băsescu?

Era o vreme când preşedintele suna să intre în direct la „Sinteza zilei” şi îmi amintesc că în acea perioadă m-a sunat de câteva ori după emisiune să mă convingă că lucrurile nu erau aşa cum spunea, de exemplu, dl. Octavian Paler. Rămânem pe poziţii divergente. Preşedintele a încetat să mă mai sune, lucru pe care-l apreciez.

.

Exceptând amenzile primite de la CNA (ai cărei membri sunt numiţi pentru a „face jocuri politice”, după cum ai declarat pentru Mediafax), ai simţit că puterea a făcut şi alte presiuni asupra Antenei 3?

Sigur că da. Dacă se va depăşi o anumită limită am să detaliez tipul de presiuni exercitate în ultimii ani. Sper că nu va fi cazul.

.

Consideri că protestul din faţa sediului CNA, realizat de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în luna noiembrie, a avut vreun rezultat?

Da, în aceeaşi zi am mai primit o amendă de 100 de milioane. Dar, sigur că la asta mă aşteptam. Ceea ce m-a bucurat enorm, însă, a fost reacţia excepţională a oamenilor care s-au solidarizat cu Mircea şi Victor, şi cred că acesta este un câştig pe care nu ni-l poate lua nici o amendă a CNA-ului.

.

Cum crezi că ar fi arătat emisiunea „Sinteza zilei” acum, la mai bine de un an de la alegeri, dacă acestea ar fi fost câştigate de Mircea Geoană?

Nu ştiu cum ar fi arătat, pentru că nu ştiu cum ar fi arătat România dacă Geoana ar fi fost preşedinte. Ce sper, este că ar fi fost la fel de interesantă.

.

Crezi că ai făcut tot ce se putea pentru Antena 2 din ipostaza de director? Ce schimbări ai mai fi vrut să implementezi, dacă ai mai fi avut timp?

Antena 2 este un post profitabil. E în top 10 posturi tv din România, peste canale cu bugete considerabil mai mari şi cu o acoperire semnificativ mai largă. Aş mai fi vrut să fac multe, evident, însă odată cu preluarea funcţiei de director general Antena 3 am lăsat Antena 2 în grija Mirelei Albu. Sunt  absolut convins că este pe mâini bune.

.

Unii dintre moderatorii Antenei 3 au un discurs tranşant (iar pe alocuri exagerat) la adresa puterii. Crezi că ar plictisi telespectatorii (sau măcar o parte dintre ei) dacă s-ar rezuma la un simplu act jurnalistic?

Realizatorii Antena 3 sunt oameni pasionali şi e foarte bine cã sunt aşa. Pãstrând proporţiile, te-aş întreba cum ar fi Bill O’Reilly (n.r. – comentatorul politic moderează „The O’Reilly Factor” la Fox News Channel) fără pasiunea şi intransigenţa sa. Ar fi mai plictisitor? Actul jurnalistic se poate face în mai multe feluri. Mă simt aproape de acest tip de jurnalism, cu întrebări usturătoare, dar extrem de bine documentate.

VEZI PROGRAMUL TV

Program TV


PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
 • 10:30 Arena bucătarilor AP
  Arena Bucătarilor este o emisiune pentru profesionişti şi pasionaţi de bunătăţuri, care vă invită să pătrundeţi în lumea nevăzută a gastronomiei. Această emisune...
 • 11:00 Excursie cu surprize AP
  După ce a promis că îşi duce familia într-o vacanţă în Hawaii, stresat că şi-ar putea pierde slujba, Bob schimbă planurile fără să le spună nimic alor lui. În locul...
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 16:00 Căsătoriţi pe nevăzute
  Cel mai urmărit experiment social al momentului, formatul TV care a schimbat viața multor oameni din toate colțurile lumii, vine la PRO TV. "Căsătoriți pe nevăzute"...
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 20:00 Furios şi iute în viteza a 5-a 12
  Fostul poliţist Brian O'Conner (Paul Walker) face echipă cu fostul puşcăriaş Dominic Toretto (Vin Diesel) de partea cealaltă a legii. De când Brian şi Mia Toretto...
 • 22:15 Cifre periculoase 15
  Câştigător a două premii Oscar, actorul Ben Affleck ("Batman vs. Superman, Zorii Dreptăţii") este Christian Wolff, un savant matematician care are o relaţie mai...
 • 00:45 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:45 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 02:45 Prima crimă 15
  Un broker de succes de pe Wall Street face tot ce este posibil pentru a-i salva viaţa fiului său răpit, din mâinile unor hoţi. Astfel, Will este forţat să-i ajute...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 02:30 Ascensiunea lui Jupiter 12
  O tânără femeie îşi descoperă destinul ce i-a fost dat şi află că are o moştenire extraordinară care o ajută să readucă echilibrul în cosmos.
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 10:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 14:30 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 15:30 Asia Express AP
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Asia Express AP
 • 23:30 X-Men: Dark Phoenix 12
  În timpul unei misiuni de salvare în spaţiu, Jean este aproape ucisă când este lovită de o forţă cosmică misterioasă. Odată ce se întoarce acasă, această forţă nu...
 • 01:30 Brigada Diverse la munte şi la mare AP
  Ultimul film al seriei B.D. continuă aventura simpaticilor bandiţi şi a vajnicilor poliţişti ce reuşesc să înveselească orice telespectator. În prima parte, Prafuri...
 • 03:30 Logan Lucky: Cursa norocului 12
  Fără opţiuni sau vreo perspectivă strălucită, cei trei pun la cale un jaf elaborat şi periculos chiar în mijlocul celei mai aglomerate competiţii NASCAR din zonă....
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:30 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 10:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 11:00 Apel la consilier
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 11:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 20:00 Roata norocului AP
  Concurenţi norocoşi, premii uriaşe, adrenalină, muzică şi divertisment de calitate, acestea sunt ingredientele perfecte pentru serile de duminică, la "Roata Norocului".
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:00 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV

Program Cinema

RULEAZĂ ASTĂZI LA CINEMATOGRAFELE DIN
VEZI PROGRAMUL CINEMATOGRAFELOR