Adusă, deja, pe ecran în versiuni memorabile, povestea îndârjitului Tom Ripley, capabil de orice pentru a-și atinge scopurile, revine în atenție o dată cu miniseria „Ripley”, lansată de Netflix pe 4 aprilie, cu Andrew Scott în rolul titular.
de Andreea Hentea,
Adusă, deja, pe ecran în versiuni memorabile, povestea îndârjitului Tom Ripley, capabil de orice pentru a-și atinge scopurile, revine în atenție o dată cu miniseria „Ripley”, lansată de Netflix pe 4 aprilie, cu Andrew Scott în rolul titular.
Creată de Steven Zaillian (recompensat cu un Oscar pentru scenariul celebrului „Lista lui Schindler”), miniseria cu opt episoade „Ripley” este o nouă ecranizare a celebrului roman omonim al Patriciei Highsmith, publicat în 1955, a cărui poveste nu încetează să ne fascineze, deși o știm, deja, foarte bine.
La începutul anilor ’60, la New York, Tom Ripley (Andrew Scott), un băiat sărac, dar extrem de ambițios, este angajat de un magnat să-i readucă acasă fiul, pe nonșalantul Dickie Greenleaf (Johnny Flynn), care își petrece timpul în Italia, într-o perpetuă vacanță, alături de anturajul lui boem.
Ajuns acolo pentru a-l convinge să revină în America, Tom este cucerit de fermecătorul Dickie și de iubita lui, Marge Sherwood (Dakota Fanning), iar viața lor bogată și lipsită de griji ajunge să-l obsedeze. Tom se apropie tot mai mult de tânărul milionar, fascinant de personalitatea lui, dar când se simte căzut în dizgrație și pe punctul de-a fi alungat din paradisul proaspăt descoperit, este gata de orice pentru a nu-și pierde poziția.
Maestră a thrillerului psihologic, cinica și sclipitoarea Patricia Highsmith a pus în emblematicul personaj al lui Tom Ripley traume din copilărie – pe când era un orfan umilit de mătușa lui -, anxietăți, sexualitate incertă, dar și o imaginație întunecată și debordantă. Toate îl vor face să devină un escroc desăvârșit, de o răceală ca gheața, capabil să acționeze fără cea mai mică tresărire pentru a-și atinge scopurile.
„Highsmith a creat o lume aparte, un univers claustrofobic și irațional în care pătrundem de fiecare dată cu sentimentul că pericolul ne pândește chiar pe noi”, spunea Graham Greene despre „Talentatul domn Ripley”, cel mai celebru dintre cele cinci romane ale Patriciei Highsmith care îl au ca personaj principal pe Ripley și care au inspirat această nouă miniserie.
„Tom Ripley face parte din conștiința noastră. La aproape 70 de ani după ce Highsmith l-a creat, personaje contemporane încă mai sunt comparate cu el. El nu va dispărea”, a declarat Steven Zaillian, creatorul, scenaristul și regizorul miniseriei „Ripley”, pentru Vanity Fair. Scrierile Patriciei Highsmith au inspirat nenumărate filme memorabile, realizate de cineaști ca Alfred Hitchcock, Liliana Cavani sau Todd Haynes.
Cele mai apreciate două ecranizări ale aclamatului roman „Talentatul domn Ripley” sunt filmul „În plin soare” / „Plein soleil” (1960), cu Alain Delon, Maurice Ronet și Marie Laforêt, regizat de René Clément – nominalizat la premiul Edgar Allan Poe în 1962 – și „Talentatul domn Ripley” (1999), regizat de Anthony Minghella, cu Matt Damon, Jude Law și Gwyneth Paltrow.
Acesta a fost nominalizat la cinci premii Oscar, la cinci Globuri de Aur și s-a aflat în cursa pentru Ursul de Aur la Berlin în anul 2000. Dacă Alain Delon interpreta în primul film un Tom Ripley sălbatic, neîndurător, aflat mereu la pândă, ca un păianjen tenace atent să-și imobilizeze prada, Matt Damon întruchipa, aproape patru decenii mai târziu, un Ripley mai ezitant și mai umil, clădit din invidii meschine și complexe uriașe, dar nu mai puțin calculat și nemilos.
Filmată integral în alb-negru, miniseria orchestrată de Steven Zaillian ne oferă o ilustrare detaliată a pătrunderii lui Ripley în universul bogat și sofisticat, atât de ațâțător, al lui Dickie și Marge. Acest intrus meticulos reușește să transforme fiecare moment într-un nou pas conținut în planurile sale de cucerire. Drumul său către parvenire, amestecat cu fascinația ambiguă față de Dickie și cu ostilitatea abia ascunsă față de Marge, este un parcurs fascinant, pus sub lupă cu migală, în „Ripley”, de scenariul lui Zaillian și de jocul reținut și tăios al lui Andrew Scott.
Potrivit site-ului townandcountrymag.com, Andrew Scott a declarat despre eroul său provocator și neobișnuit de complicat: „Ca actor, simți că se așteaptă de la tine să-ți iubești personajele și să pledezi pentru ele, însă treaba ta este să te întrebi de ce fac anumite lucruri, cum a fost și cu acest Tom Ripley. A trebuit să-i înlătur pe toți, să încerc să nu-i ascult și să spun: «Ei, bine, trebuie să am curajul să-mi creez propria versiune și propria înțelegere a personajului»”.
Irlandezul Andrew Scott (47 de ani) este unul dintre cei mai apreciați actori de astăzi, cu o activitate prolifică în televiziune, unde a jucat în neuitatul „Oglinda neagră”, dar și în „Regele Lear”, alături de Anthony Hopkins și Emma Thompson. A fost preotul din „Fleabag”, cu Phoebe Waller-Bridge, rol care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur în 2020.
În film a apărut în „1917: Speranță și moarte”, al lui Sam Mendes, iar recent a fost foarte lăudat pentru rolul din drama „All of Us Strangers”, în care a jucat alături de Paul Mescal, Jamie Bell și Claire Foy și care i-a adus anul acesta nominalizarea la Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal.
Pe Dakota Fanning am văzut-o recent în „Equalizer 3: Capitolul final” (disponibil la HBO Max), alături de Denzel Washington, iar pe Johnny Flynn îl putem vedea pe Netflix, în drama „Outfit”, cu Mark Rylance, dar și în serialul „The Lovers”, recent lansat de SkyShowtime. Deși nu este trecut pe generic, îl veți descoperi în „Ripley”, într-o scurtă apariție, pe nimeni altul decât John Malkovich, care l-a jucat pe Tom Ripley în filmul „Jocul domnului Ripley” / „Ripley’s Game” (2002), al marii regizoare Liliana Cavani.
Sursă foto: Hepta – Profimedia