Homepage  / Ultimul număr

O experienta de neuitat

O experienta de neuitat

de Redactia Tvmania

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” ajunge, in sfarsit, in cinematografele romanesti, dupa ce a avut deja premiera in Franta si Italia. Castigatorul Palme D’Or din acest an va primi FIPRESCI Grand Prix pe 20 septembrie.

Au trecut cateva luni de la reusita de exceptie a regizorului Cristian Mungiu, ce a castigat Palme D’Or la Cannes, insa filmul sau, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, isi continua traseul triumfal la festivaluri si in mediul cinematografic international. Recent, membrii Federatiei Internationale a Criticilor de Film au desemnat pelicula lui Mungiu drept cel mai bun film al anului 2007, iar pe 20 septembrie, in deschiderea Festivalului de la San Sebastian, este programata ceremonia de inmanare a FIPRESCI Grand Prix. Aceasta distinctie a fost creata pentru rasplatirea productiilor ce se remarca prin originalitate si un spirit inovator, iar nume de marca precum Pedro Almodovar, Kim Ki-Duk sau Jean-Luc Godard se afla printre cineastii ce si-au insusit acest tip de recunoastere. Mungiu a devansat pelicule precum „Regina” („The Queen”) – ce i-a adus lui Helen Mirren un Oscar, „Scrisori din Iwo Jima” („Letters From Iwo Jima”) a lui Clint Eastwood si „Natura moarta” („Still Life”)- castigatorul Golden Lion de anul trecut la Venetia.
Vestile bune pentru Cristian Mungiu nu se opresc, insa, aici, pentru ca pe 3 noiembrie, in Spania, se vor anunta nominalizarile pentru European Film Awards unde „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” candideaza alaturi de alte 41 de filme din 26 de tari. Lungmetrajele vor fi analizate si alese de cei 1800 de membri ai Academiei Europene de Film, iar festivitatea de decernare a acestor premii, considerate echivalentul european al Oscarului, va avea loc la Berlin in luna decembrie.
„4 luni, 3 saptamani si 2 zile” va ajunge din 14 septembrie pe marile ecrane in Romania, unde este asteptat cu interes si curiozitate de cateva luni. Cristian Mungiu a promis ca va pleca intr-un turneu cu pelicula sa prin toate orasele din tara unde nu exista cinematografe, pentru a asigura proiectii in conditii tehnice impecabile si a le face o bucurie celor care nu mai au posibilitatea de a merge intr-o sala de cinema.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te