Homepage  / Ultimul număr

O istorie trucata

O istorie trucata

de Redactia Tvmania

"Moartea unui presedinte" este un documentar de fictiune care a enervat multi americani, a stranit furie si multe controverse, dar a primit anul trecut un premiu Emmy.

Presedintele George W. Bush nu a stat niciodata prea bine la capitolul simpatie. Nici din partea propriilor concetateni, ce sa mai vorbim despre restul omenirii! Totusi, un documentar de fictiune din 2006, regizat de englezul Gabriel Range, intitulat „Moartea unui presedinte”, a facut-o pana si pe Hillary Clinton, adversar aprig al liderului american, sa sara ca arsa si sa rosteasca cuvinte grele precum „inconstienta”. Lansat in cadrul festivalului de Film de la Toronto din 2006, productia parea a avea zile negre. „Nimeni nu va indrazni sa distribuie acest film”, sustineau criticii. Dar s-au inselat: filmul a fost distribuit de aceeasi casa care a lansat o alta pelicula contriversata, „Patimile lui Hristos”. „Nimeni nu va plati ca sa vada asa ceva. Va fi uitat de toata lumea peste un an, cu exceptia celor de la Serviciile Secrete”, sustineau cei de la „Time”. Si ei s-au inselat. E adevarat ca unele cinematografe au refuzat sa lase productia sa ruleze si ca doua canale prin cablu americane nici macar n-au vrut sa difuzeze clipuri promotionale cu „Moartea unui presedinte”. In ciuda atacurilor si a previziunilor pesimiste, productia n-a dus-o rau. A facut ceva incasari (e adevarat mici, de ordinul sutelor de mii de dolari, dar nici pe departe inexistente) si a castigat, in 2007, un premiu Emmy.
Dar ce e atat de scandalos la acest documentar? Subiectul in sine. Documentarul prezinta o presupusa asasinare a celui de-al 43-lea presedinte al SUA, George W. Bush, act ce se petrece pe 19 octombrie 2007, la Chicago. In timpul unui discurs patriotic tinut de Bush, furia multimii ajunge la cote tot mai inalte si culmineaza cu impuscarea presedintelui american. Filmul continua cu vanatoarea initiata de FBI pentru descoperirea asasinului si cu felul in care un suspect sirian, Zikri, este condamnat la moarte fara sa fie interogat.

Duminca 21.30, Realitatea TV – „Moartea unui presedinte”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te