Homepage  / Seriale

„Posedare”, unul din cele mai bune seriale din Franța, în premieră la Focus Sat TV

„Posedare”, unul din cele mai bune seriale din Franța, în premieră la Focus Sat TV

de Andreea Hentea,

Din 26 mai, Focus Sat TV ne propune miniseria „Posedare”, producție Canal+Original, din care vor fi difuzate câte două episoade, în serile de luni și joi, de la ora 21.30. Începută cu o scenă de neimaginat, care lasă toată asistența înmărmurită, povestea ne dezvăluie un caz complicat, în care pasiunea, enigmele, superstițiile și modernitatea se împletesc permanent.

Declarată, în 2021, Cel mai bun serial francez de către Sindicatul Francez al Criticilor de Film, miniseria franco-israeliană „Posedare” / „Possessions” (2020) a fost creată de scenaristul Shahar Magen („Sirens”, „Prime Minister’s Children”) și regizată de Thomas Vincent („Bodyguard”, „Reacher”, „Je suis un assassin”, „Karnaval”). Încă de la început, povestea este străbătută de frecvente răsturnări de situație și de bizarerii care adâncesc misterul.

Aparent, frumoasa Natalie (Nadia Tereszkiewicz), o tânără franțuzoaică stabilită cu familia în Israel, și iubitul ei, Eran (Imri Biton), au toate motivele pentru a fi fericiți. Sunt tineri, plini de energie, se iubesc nebunește și au ajuns într-un moment superb – ziua nunții lor.

Numai că fastuoasa petrecere la care toți invitații privesc cu entuziasm spre tânăra pereche îngheață în mod tragic. În momentul în care este adus tortul mirilor, pe care cei doi urmează să-l taie împreună, luminile din restaurant se sting pentru câteva momente.

Când lumina revine, scena e de coșmar: mirele zace într-o baltă de sânge, cu gâtul tăiat, iar mireasa este încremenită, plină de sânge, cu privirea fixă și cuțitul încleștat în mână. Este doar începutul șocant al unei intrigi labirintice, a cărei cercetare îi răvășește pe toți cei implicați.

O anchetă intersectată cu ritualuri și tradiții

Karim (Reda Kateb), un atașat de la consulatul francez, este trimis să cerceteze cazul, la care lucrează deja Esti (Noa Koler), o polițistă israeliană, și Rafi (Tzahi Grad), superiorul ei de la secția de poliție Beer-Sheva.

Numai că faptele petrecute acolo se complică suplimentar cu o serie de reacții inexplicabile din partea celor implicați, în special a familiei lui Natalie, depozitară a multor secrete stranii. Cu cât Esti, Rafi și Karim înaintează în anchetă și află mai multe date despre contextul în care s-a petrecut crima, cu atât crește nebuloasa care învăluie totul în crescendo, de-a lungul celor șase episoade.

Pe de o parte, poliția folosește mijloace cât se poate de moderne de anchetă și nu întârzie să o supună pe Natalie, aflată în arest, unui test cu poligraful. Pe de altă parte, concepțiile celor din familia ei duc această relație de iubire într-o zonă obscură și înspăimântătoare.

Aici se amestecă demoni, vrăji și secrete, ghicitoare care prevestesc noi nenorociri, ritualuri respectate cu strictețe de femeile din Djerba, de unde provine Rosa (Dominique Valadié), mama lui Natalie, dar și tradiții de familie care cer ca, după moartea fratelui mai mare, fratele rămas să se însoare cu proaspăta văduvă pentru a o proteja și a-i oferi copii.

Aparent mai răscolită de propriile presimțiri dinaintea nunții decât de tragedia concretă care s-a întâmplat la nunta fiicei sale, Rosa strânge toate lucrurile mirilor și le arde pe câmp, iar cealaltă fiică a ei, Johanna (Judith Chemla), are propriile bănuieli și dovezi ascunse în legătură cu sora ei și cu posibilitatea ca aceasta să fi fost victima abuzurilor și hărțuirii.

Un bărbat misterios pe nume Yoel (Tchéky Karyo) are, se pare, un amestec major în acest caz, dar ancheta devine aproape imposibil de descifrat de la un punct încolo. Din ce în ce mai derutat, Karim ajunge să-și riște viața în încercarea de-a o ajuta pe Natalie și de a desluși dedesubturile și sensurile adânc îngropate ale acestei crime amestecate cu abuzuri și șantaje emoționale tiranice.

Întoarcere la simboluri străvechi

Ceea ce se remarcă în primul rând la această poveste surprinzătoare este contrastul dintre cercetările efectuate de poliție și încărcătura de credințe, ritualuri și simboluri magice de care se lovesc acestea. Tânărul Eran a fost, se pare, asasinat conform pedepsei specifice aplicate pentru adulter, iar toate rudele implicate par suspecte.

Fratele mirelui se ceartă cu poliția, sora miresei distruge probe, mama acesteia practică solemn ritualuri și rostește descântece, iar tatăl miresei o somează, în vizita pe care i-o face în arest, să nu sufle o vorbă despre tulburările din sânul familiei.

Dincolo de suspansul intensificat de apariția fiecărui nou detaliu al cazului, de ecografii, teste, probe, reconstituiri și expertize medico-legale, sunt aduse în discuție predestinarea, blestemele, pedepsele ritualice, incendiile, vrăjile și, mai presus de toate, posedările care pot lega destinul unei tinere mirese de o entitate misterioasă, în așa măsură încât aceasta să o conducă la crimă.

În plus, miniseria degajă un farmec aparte prin atmosfera ei stranie, subsumată acestui șir de ritualuri exotice și susținută de o distribuție de marcă.

Dramatismul succesiunii de fapte uluitoare prezentate aici este datorat în bună măsură puterii de convingere a lui Natalie, care schimbă, pe rând, ipostaza de tânără mireasă exuberantă cu cea de criminală a cărei vinovăție este o evidență, apoi de iubită manipulată, a cărei feminitate este folosită fără scrupule și, în final, de victimă a unui joc cinic.

Tânăra sa interpretă, Nadia Tereszkiewicz, își construiește personajul cu prospețime și vigoare, manevrând multiplele sale fațete cu îndemânare și grație.

După ce a jucat în excelentul serial „Zece la sută” (disponibil pe Netflix), ea a fost prezentă, pe 22 mai, pe covorul roșu al prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes, ca protagonistă, alături de Louis Garrel, a noului și apreciatului film „Les Amandiers” (2022), regizat de Valeria Bruni Tedeschi, povestea unor tineri de douăzeci de ani care dau examen de admitere la celebra școală de actorie creată de Patrice Chéreau și Pierre Romans, Théâtre des Amandiers, din Nanterre.

Alături de ea, în distribuția acestei originale miniserii îl reîntâlnim pe reputatul Tchéky Karyo („1492 – Conquest of Paradise”, „Vincent et moi”, „Nikita”, „O logodnă foarte lungă”, „Un long dimanche de fiançailles”, „Le roi danse”), un actor prolific, care de-a lungul timpului a interpretat memorabil cele mai diverse tipologii.

Reda Kateb și Noa Koler, în rolurile ambițioșilor Karim și Esti, care refuză să abandoneze ancheta, dar și interpreții rudelor mirilor, Roy Nik, Judith Chemla și Dominique Valadié, însuflețesc expresiv această poveste incitantă despre iubire, curaj, spaime și contorsionări ale destinului.

În Aplicația Focus Sat sunt disponibile în exclusivitate și alte seriale europene remarcabile, sezoane întregi din producții de succes Canal+ Original precum: „ Regele Varșoviei”, „Planeta celor singuri”, „Pro și contra” (2 sezoane), „Paris Police 1900”, „Baron Noir” (3 sezoane), „Pedagogul” (2 sezoane), „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine” (2 sezoane), „Ostatici în subteran” (2 sezoane).

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV.

Aplicația Focus Sat poate fi testată gratuit timp de 7 zile de cei care vor să o descopere și nu se numară încă printre clienții Focus Sat.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Straja 12
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Cod roşu la Casa Albă 12
  Casa Alba devine tinta unui atac terorist pus la cale de o grupare nord-coreeana. Presedintele este luat ostatic, iar singura speranta a Serviciilor Secrete de a-l...
 • 02:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea şi Tudor Bratu, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Cei doi jurnalişti...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
  Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon...
 • 23:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 23:30 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 00:30 Stand Up Revolution 12
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 02:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 03:30 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Se strigă darul AP
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:15 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:45 Bucătăria lui Arda AP
  Cele mai interesante rețete vor fi prezentate într-o manieră inedită şi prietenoasă de un specialist în arta culinară. Telespectatorii au parte de un spectacol culinar...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV