Homepage  / Prime Video

„Răni vechi, dureri noi”, filmul de spionaj de pe Amazon Prime Video pe care trebuie să îl vezi

„Răni vechi, dureri noi”, filmul de spionaj de pe Amazon Prime Video pe care trebuie să îl vezi

de Andreea Hentea,

Intrat recent pe platforma Amazon, filmul „Răni vechi, dureri noi” / „All the Old Knives” (2022) ne oferă o poveste intensă de spionaj, cu accente old fashion și cu un substrat romantic susținut cu finețe de protagoniștii săi, Chris Pine și Thandiwe Newton. 

Pretextul poveștii este o întâlnire între doi agenți CIA, Henry Pelham (Chris Pine) și Celia Harrison (Thandiwe Newton), care au lucrat cu opt ani în urmă la cazul deturnării unui avion, încheiat în mod tragic.

Reevaluarea anchetei întreprinse atunci le prilejuiește întâlnirea într-un restaurant fermecător, a cărui atmosferă intimă accentuează emoția revederii. 

Povestea, asemănată cu celebrele scrieri ale lui John le Carré, are multiple ramificații, atent dozate de-a lungul discuției dintre cei doi foști colegi și iubiți.

Prin intermediul a numeroase flashback-uri, luăm parte la completarea unui puzzle edificator asupra resorturilor care i-au făcut să acționeze într-un fel sau altul.

În jurul acestui dialog captivant, cu un suspans bine controlat, atmosfera este mereu altfel decât ne-am aștepta, sugerând deopotrivă nostalgii și durități, detalii profesionale, rapoarte reci, fișe tehnice, care alternează cu mici revelații vibrante ale unor sentimente care încă mocnesc. 

Nostalgie și sofisticare

Aflat, prin multiplele sale nuanțe, deasupra realizărilor genului, filmul emană rafinament și maturitate. Scriitorul și scenaristul său, Olen Steinhauer („Turistul”, „Divizia din Berlin”) s-a născut în Baltimore, a crescut în Virginia, apoi a călătorit prin toată lumea.

El a ajuns în Georgia, Mississippi, Pennsylvania, Texas, California, Massachusetts și New York, dar și în afara Statelor Unite. A trăit în Croația, Republica Cehă și Italia și a petrecut un an inclusiv în România, cu ocazia unei burse Fulbright (experiență care l-a inspirat ulterior să-și scrie primele cinci cărți, publicate între 2003 și 2007). În prezent locuiește în Ungaria, împreună cu soția și fiica sa. 

El și-a adaptat în filmul de față propriul bestseller, „All the Old Knives”, publicat în 2015. Atent la importanța fiecărui mic detaliu în credibilitatea poveștii, Steinhauer a gândit, împreună cu regizorul danez Janus Metz („Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului”), o atmosferă specială pentru restaurantul din Carmel, California, în care se întâlnesc protagoniștii.

Aceasta plutește în amintire mult timp după finalul poveștii (inspirată, se pare, inclusiv de poeticul film BBC „The Song of Lunch”, din 2010, cu Emma Thompson și Alan Rickman). 

La reușita ansamblului a contribuit și comunicarea perfectă dintre Chris Pine și Thandiwe Newton, aleși în rol după mai multe variante de distribuție, care i-au inclus pe Kate Winslet, Idris Elba și Michelle Williams.

Cei doi conferă clasă acestei povești complicate, iar Jonathan Pryce și Laurence Fishburne îi secondează expresiv într-o aventură care spulberă, cu fiecare secvență, așteptările spectatorului. 

O: All the Old Knives, SUA, 2022 R: Janus Metz D: Chris Pine, Thandiwe Newton, Laurence Fishburne, Jonathan Pryce, David Dawson, David Bedella, Cali Gayle, Gala Gordon 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton