Homepage  / Disney Plus

Review „Cazul Theranos”, serial premiat cu Emmy la Disney Plus

Review „Cazul Theranos”, serial premiat cu Emmy la Disney Plus

de Andreea Hentea,

Difuzată pe Disney Plus, deja celebra miniserie „Cazul Theranos” urmărește unul dintre cele mai spectaculoase cazuri contemporane de escrocherie. Cu un scenariu alert și inteligent și o distribuție excepțională, producția ne dezvăluie ascensiunea uimitoare a celei mai tinere miliardare americane: Elizabeth Holmes (Amanda Seyfried).

Situată undeva între producția „În sevraj” (disponibilă tot la Disney Plus) și serialul „Inventând-o pe Anna” (difuzat de Netflix), convingătoarea miniserie „Cazul Theranos” / „The Dropout” (2022) detaliază cazul Elizabeth Holmes, una dintre cele mai mari escrocherii petrecute recent în Statele Unite. Totul a început cu un vis frumos și a sfârșit punând în pericol sănătatea și viețile americanilor.

Spre succes, de la Steve Jobs la Yoda

Cine era însă Elizabeth Holmes, cea care a fondat la doar nouăsprezece ani compania Theranos, având inițial 500 de angajați, evaluată apoi la o valoare de piață de nouă miliarde de dolari?

Cu un tată inventator, care i-a indus obligația de a-i călca pe urme și o mamă care i-a băgat în cap să ignore lucrurile incomode, Elizabeth Holmes a fost obsedată de mică de ideea de-a schimba lumea, inventând ceva nemaivăzut.

Roasă de o ambiție patologică, distantă față de colegii de școală și concentrată strict pe scopul de-a veni cu o idee complet nouă, ea a renunțat în anul doi la studiile la prestigioasa Universitate Stanford, plictisită de exigențele cursurilor și convinsă că e mai capabilă decât toți cei de acolo.

Animată de modele de succes precum Bill Gates, Elon Musk și Steve Jobs și având drept deviză replicile lui… Yoda, ea a înființat cu banii dați de părinți pentru studii compania Theranos, menită să dezvăluie omenirii „ceva ce nu știa că e posibil”.

Înspăimântată de simplele recoltări de sânge, ea a venit cu ideea unui dispozitiv care să utilizeze „doar o picătură” din sângele pacienților și să o transmită, printr-un card, către un computer care să o analizeze și să ofere și un diagnostic. Speculând repulsia oamenilor față de înțepături și tratamente invazive și acționând cu o îndrăzneală ieșită din comun, ea a reușit să convingă investitori cu greutate să-i acorde fonduri de milioane și, mai ales, credibilitate pe piața financiară. Aceasta este, pe scurt, povestea unei ascensiuni fulminante a unui personaj real, care a știut să-și prezinte mitomania drept idealism, într-o epocă și într-o lume hrănite cu obsesia atingerii visului.

Pe culmile delirului

Ceea ce reușește în primul rând miniseria de opt episoade „Cazul Theranos”, creată de Elizabeth Meriwether, este să deconstruiască, strat cu strat, motivațiile psihologice ale acțiunilor lui Elizabeth Holmes și forța de convingere (rezultată mai curând din fanatism decât din entuziasm) pe care aceasta o dezlănțuia asupra țintelor ei.

De la complicatul Sunny Balwani (Naveen Andrews), un pakistanez cunoscut în adolescență, care i-a devenit susținător, iubit, director general, aliat în escrocherii și, în final, victimă, la specialiștii pe care i-a suprasolicitat fără îndurare, precum inginerii Rakesh Dewan (Utkarsh Ambudkar) și Edmond Ku (James Hiroyuki Liao), de la investitorii cărora le-a tocat fără scrupule milioanele și până la George Shultz (Sam Waterston), congresmanul care a susținut-o până în pânzele albe, Elizabeth Holmes a acționat cu tenacitate de păianjen, subestimând însă profesionalismul unor tineri cercetători extrem de curajoși ori al unor ziariști care l-au sfidat chiar pe Rupert Murdoch pentru a o demasca.

„Cazul Theranos” propune un subiect din categoria „Inventând-o pe Anna”, care a scos la iveală alte escrocherii de sute de milioane de dolari sau premiatul „În sevraj”, care a demascat acțiuni reprobabile din sfera farmaceutică și medicală.

Miniseria „cazul Theranos” iese însă din rând prin scenariul complex, dar deloc trenant, și prin distribuția de clasă.

Un șir de actori excelenți, precum Naveen Andrews („Lost”), Sam Waterston, Anne Archer, Kate Burton, Laurie Metcalf, Michel Gill („Culisele puterii”), Alan Ruck („Succesiunea) sau Josh Pais („Joker”) își evidențiază perfect rolurile foarte bine scrise.

Cel puțin trei interpretări rămân însă memorabile prin forță și subtilitate: chimistul Ian Gibbons, care refuză pactul cu diavolul și căruia Stephen Fry, cu spiritul său sclipitor, îi oferă o interpretare de clasă, măruntul afacerist Richard Fuisz, care joacă un rol-cheie în acest caz și pe care William H. Macy ni-l imprimă definitiv în memorie și, desigur, Amanda Seyfried, revelația acestui serial.

O actriță care a făcut minuni

Proaspăt premiată, pe 12 septembrie, cu premiul Emmy pentru cea mai bună actriță în rol principal (alături de nominalizările la categoriile cea mai bună miniserie, cea mai bună regie – Francesca Gregorini și Michael Showalter, cel mai bun scenariu – Elizabeth Meriwether și cea mai bună distribuție), actrița de 36 de ani reușește să construiască o eroină cu nenumărate fațete, cu o obsesie devoratoare, dar și cu o carismă veritabilă, care și-a dorit să fie întruchiparea visului american, o „self made woman” fără cusur, cu excepția faptului că și-a întemeiat imperiul pe minciună.

Ceea ce a impresionat întreaga distribuție a serialului a fost ușurința ieșită din comun cu care Amanda Seyfried, o prezență dulce, prietenoasă și comunicativă pe platouri (care a și mărturisit că e genul care vrea să mulțumească mereu pe toată lumea și că face terapie pentru asta), se transforma, în câteva secunde, în neîndurătoarea și monstruoasa Elizabeth Holmes, capabilă să pășească peste cadavre pentru ambițiile ei.

„Tot ce a făcut în serial a fost uimitor, de la început până la sfârșit. Prima scenă din serial a fost una în care am filmat împreună și s-a descurcat de minune”, a spus despre ea veteranul Sam Waterston („Grace și Frankie”).

„Este o actriță unicat, sunt fanul ei total”, a povestit și Elizabeth Marvel („Lincoln”), interpreta mamei lui Elizabeth Holmes.

Cât despre Alan Ruck, acesta a povestit cum „Amanda era foarte relaxată între filmări, o vedeai tricotând, cu cățelul ei alături, pentru ca într-o clipă să devină Elizabeth, se ridica și intra în pielea ei”.

„Cât ai clipi din ochi, se schimbă. Este cu totul Amanda, iar în secunda următoare este Elizabeth 100%. Coexistă în ea două persoane diferite, iar mie îmi plac amândouă”, a spus și Michaela Watkins, interpreta șefei departamentului Resurse Umane din serial.

În final, chiar Amanda Seyfried a povestit că această metodă, de-a „sări” rapid în pielea personajului, o face să se simtă în siguranță și că s-a obișnuit să lucreze așa încă de când a lucrat la „Chloe” (2009), cu Julianne Moore. „Discutam amândouă, răsfoiam reviste, apoi, când se striga: «Motor!» eram, pe loc, personajele pe care le jucam”, a povestit actrița.

Jennifer Lawrence o va juca, și ea, pe Elizabeth Holmes

Jennifer Lawrence va începe în curând filmările la drama biografică „Bad Blood”, în care va juca, la rândul său, rolul antreprenoarei Elizabeth Holmes, cea mai tânără miliardară din lume, care a pierdut totul într-o clipă. Filmul „Bad Blood” va fi regizat de Adam McKay (cu care Jennifer Lawrence a colaborat la „Nu priviți în sus”) și încă nu are stabilită o dată de lansare.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 10:30 Umami: al 5-lea gust
  Umami: al 5-lea gust este un show culinar, prezentat de Cristi Dumitru, Alin Barabancea (co-prezentator) și Sergiu Nedelea (expert în vinuri).
 • 11:00 Adele Blanc Sec AP
  Adela (Louise Bourgoin) este o tanara aventuriera care incearca sa isi vindece sora. Tinerei ii vine ideea sa caute mumia unui medic din antichitate deoarece crede...
 • 13:00 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 14:00 Pantera Roz AP
  Celebrul antrenor de fotbal Yves Gluant tocmai a castigat cu echipa Frantei meciul contra nationalei Chinei. Inconjurat de fani, alaturi de frumoasa lui iubita...
 • 16:00 Visuri la cheie
  "Visuri la cheie" este un show de televiziune ce prezintă cazurile emoţionante ale unor familii, iar echipa emisiunii le transformă locuinţele în spaţii frumoase...
 • 18:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Blacklight 12
 • 22:00 Ochi de vultur 12
  Fratele geamăn al lui Jerry Shaw moare într-un accident. Din acel moment, lui Jerry încep să i se întâmple lucruri tot mai ciudate: o adevărată avere îşi face apariţia...
 • 00:15 Apropo TV
  "Apropo" este unul dintre cele mai folosite cuvinte din vocabularul românilor. Fie ca sunt în maşină, la serviciu, acasă, pe stradă sau pur şi simplu aleg un iaurt...
 • 01:15 Pantera Roz AP
  Celebrul antrenor de fotbal Yves Gluant tocmai a castigat cu echipa Frantei meciul contra nationalei Chinei. Inconjurat de fani, alaturi de frumoasa lui iubita...
 • 03:00 Doctor de bine
  Află sfaturile medicilor invitați și vezi care sunt cele mai bune căi de tratament, dar și de prevenție, pentru o arie largă de boli, atât la copii, cât și la adulți....
 • 03:30 Umami: al 5-lea gust
  Umami: al 5-lea gust este un show culinar, prezentat de Cristi Dumitru, Alin Barabancea (co-prezentator) și Sergiu Nedelea (expert în vinuri).
 • 04:00 România, te iubesc!
  Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi Rareş Năstase caută şi informează publicul din toată România despre adevăruri pe care mulţi le-ar dori ascunse:...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 07:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 15:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 00:00 iMai mult Umor 15
  "iMai mult Umor" este povestea nevăzută din spatele produsului finit iUmor, este spectacolul din spatele spectacolului, a spus Vlad Drăgulin. Actorul va urmări tot...
 • 00:10 Stand-Up Revolution
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 02:30 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 03:15 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 04:00 Burlaci întârziaţi AP
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 09:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 În compania răzbunării 12
  Un om de afaceri este şi strategul unei organizaţii mafiote din Los Angeles, cunoscută sub numele de "Compania". Quinn Forte (Billy Zane) a avut totul: putere, foarte...
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:45 Gulperi AP
  Serialul "Gulperi" spune povestea impresionantă a unei femei care lupta să-şi îndeplinească visurile, într-o societate tradiţionalistă, inflexibilă. Scenariul alert...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV