Homepage  / Ultimul număr

Sarbatoare regala

Sarbatoare regala

de Redactia Tvmania

55 de ani au trecut de la ceremonia de incoronare a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Acest ritual vechi de o mie de ani, incoronarea, a fost televizat pentru prima oara in 1953, permitand astfel accesul publicului la cel mai exclusivist eveniment regal.

In 2008, ni se pare firesc ca evenimente majore care privesc conducatori de state sa fie transmise la televizor, fie ca e vorba de incoronari, casatorii sau inmormantari. Acum 55 de ani, cand Casa Regala Britanica si-a dat acceptul ca BBC sa difuzeze in direct ceremonia de incoronare a Elisabetei a II-a, gestul a fost unul de mare curaj, mai ales ca monarhia avea reguli stricte ce opreau filmarea indeaproape a reginei. De altfel, de-a lungul domniei sale, Elisabeta a II-a a mai facut gesturi in premiera: in 1957, a transmis primul mesaj de Craciun televizat pentru supusii sai, iar in 2007, a transmis urarile de Sarbatori si prin intermediul canalului YouTube.
Incoronarea Elisabetei a II-a drept regina a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si a celorlalte dominioane si teritorii, Conducator al Commonwealth-ului a avut loc pe 2 iunie 1953 la catedrala Westminster Abbey din Londra. Elisabeta a ajuns insa la conducerea tarii sale in 6 februarie 1952, dupa moartea tatalui ei, regele George al VI-lea, bolnav de cancer pulmonar. Vestea disparitiei acestuia a prins-o in timpul unei vizite oficiale in Kenya. Anul urmator, in martie, a decedat si bunica Elisabetei, insa dorinta acesteia a fost ca ceremonia de incoronare a nepoatei sa nu fie amanata. Incoronarea reginei a insemnat o rupere de traditie, fiind primul eveniment de acest fel televizat in intreaga lume de catre postul BBC. In fata invitatilor prezenti la Westminster, regina si-a rostit juramintele de credinta, i-au fost inmanate simbolurile autoritatii, apoi s-a auzit legendarul „God Save the Queen”, iar multimea si-a aplaudat, in salve de tun, noua conducatoare. Documentarul difuzat de Viasat History urmareste acea zi mareata de 2 iunie, de la orele diminetii, cand primele garzi s-au trezit pentru a pregati enorma parada.

Miercuri 21.00, Viasat History, „Incoronarea unei regine”

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te