Homepage  / Televiziune

„Secretul celor cinci”, un serial polițist intens, la Focus Sat TV. Când începe

„Secretul celor cinci”, un serial polițist intens, la Focus Sat TV. Când începe
9

de Andreea Hentea,

Alertă, intensă, minuțios gândită, miniseria „Secretul celor cinci”, difuzată de Focus Sat TV începând din 15 noiembrie (la ora 21.30, în fiecare luni și joi) va constitui, mai mult ca sigur, o delectare nu doar pentru fanii numeroși ai magicianului Harlan Coben.

Dincolo de intriga polițistă, al cărei blazon este sesizabil încă de la primele cadre, miniseria britanică realizată în 2016 dezvoltă o dramă puternică, ale cărei resorturi tulbură privitorul de la bun început.

Construită în jurul cazului niciodată simplu al dispariției unui copil, povestea de față începe cu câteva imagini greu de uitat. Jesse Wells (Alfie Bloor), un băiețel de cinci ani, este trimis acasă, prin pădure, de fratele mai mare și de prietenii lui, cărora le stânjenește complicitatea adolescentină.

După acest moment, micul Jesse dispare pentru totdeauna. Acțiunea sare peste două decenii, când Mark Wells (Tom Cullen), fratele lui Jesse, și amicii lui de atunci, Danny (O-T Fagbenle), Pru (Sarah Solemani) și Slade (Lee Ingleby), au crescut și par să-și fi continuat viața în chip firesc.

Numai că o anchetă condusă de Danny, acum polițist, indică prezența amprentelor lui Jesse Wells la locul unei crime, iar trecutul năvălește fulgerător peste toți cei patru prieteni.

Imaginea micului Jesse, îndepărtându-se în hăinuța lui roșie, cu lacrimi de teamă curgând pe obraji și implorându-i pe copiii mai mari să nu îl lase acolo, devine tot mai acaparatoare, dominând întregul spirit al acestei povești emoționante.

Un puzzle polițist cu profunzimi neașteptate

Miniseria „Secretul celor cinci” este creată de scriitorul american Harlan Coben, unul dintre maeștrii thriller-ului contemporan.

Infuzată cu nemaipomenitul fler al acestuia, povestea are momente de suspans amețitor, declanșat de ancheta propriu-zisă, dar lasă loc și pentru o narațiune de largă respirație, proprie mai curând stilului englezesc, cu personaje solid construite, ramificații credibile ale intrigii și momente de calm perfect plasate.

Departe de producțiile americane similare, ticsite cu urmăriri și explozii, „Secretul celor cinci” construiește cu migală piste, interogații și revelații provizorii, pentru a le deconstrui în etapa următoare.

Scenariul șlefuit al lui Coben avansează treptat, insinuând în spatele investigației polițiste excelent susținute drama teribilă a pierderii unui copil. Spectrul dispariției lui Jesse devine și mai pregnant la apariția părinților săi.

După două decenii de jale insuportabilă, aceștia sunt răscoliți de speranța nebunească a posibilității ca el să mai fie în viață. Toată durerea acestei pierderi, la care se adaugă, în acest caz, o chinuitoare incertitudine, se degajă din privirile acestor doi oameni, în ciuda atitudinii lor perfect demne.

Conștienți că destinul copilului lor a fost marcat definitiv, ca în neuitata baladă a trupei Soul Asylum dedicată copiilor dispăruți, „Runaway Train, never going back / Wrong way on a one-way track”, Alan Wells (Michael Maloney) și soția lui, Julie (Geraldine James), impregnează povestea cu duioșie și căldură, cu frământări și motivații plauzibile, care intensifică miza polițistă.

Nici tinerii care împărtășesc vinovăția greșelii făcute cu două decenii în urmă nu sunt mai prejos.

Polițistul Danny Kenwood, care află primul despre existența amprentelor, avocatul Mark Wells, fratele micului Jesse, care pornește o cercetare pe cont propriu, chinuit de remușcări, enigmatica Pru, care s-a întors cu soțul și fiica din Statele Unite, unde a locuit două decenii, și flegmaticul Slade, care conduce un adăpost pentru copiii orfani, sunt zguduiți de posibilitatea supraviețuirii lui Jesse, reacționând în cele mai diferite moduri.

Pe parcurs apar tatăl lui Danny (Don Warrington), fost polițist care a condus cândva ancheta cu privire la Jesse, acum bolnav de Alzheimer, dar și multe alte personaje care dau relief poveștii și adâncesc un mister condus cu extraordinară abilitate, care nu te lasă să te desprinzi din fața ecranului.

Tom-Cullen-Sarah-Solemani-Lee-Ingleby-si-O-T-Fagbenle-de-la-st.anga-la-dreapta-Focus-Sat-TVIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 9

Arta gradării infinitezimale

La scenariul ingenios al lui Harlan Coben, autor aflat în clubul select al celor care „nu pot dezamăgi”, se adaugă regia inspirată a britanicului Mark Tonderai, exersat în producții precum „Castle Rock” sau „Lock & Key”.

Miniseria are și o coloană sonoră extrem de ingenioasă, care conferă energie poveștii – o alegere cu totul surprinzătoare, de altfel, pentru genul serialului.

Cu o mulțime de elemente care îmbracă intriga polițistă într-o mantie narativă mult mai largă și cu o distribuție de clasă, „Secretul celor cinci” se detașează net de producțiile obișnuite de gen.

Miniseria ne livrează o mulțime de prezențe atașante, de la expresivul Tom Cullen, pe care îl știm din „Weekend”, „Oglinda neagră” și „Misiune pe Marte” la charismaticul O-T Fagbenle („Văduva neagră”), pe care îl vom vedea în 2022 în rolul președintelui Obama, în serialul „The First Lady”, și până la Lee Ingleby, perfect în rolul alunecosului Slade.

Două prezențe extraordinare sunt interpreții părinților lui Jesse, Alan și Julie Wells, personaje cheie atât pentru evoluția anchetei, cât și pentru încărcătura dramatică a poveștii.

Pe remarcabilul Michael Maloney îl știm nu doar din superba versiune din 2003 a celebrului „The Forsyte Saga”, ci și din „Jurnalul unui scandal” sau „Tânăra Victoria”. Cât despre Geraldine James, interpreta lui Julie Wells, am văzut-o în „Apărarea Luzhin”, „Fetele din calendar”, dar și în recentul film „Downton Abbey”, unde a interpretat-o pe regina Mary.

În fine, dar nu în cele din urmă, excelenta Hannah Arterton, interpreta polițistei Ally, partenera lui Danny, își sustrage personajul oricăror clișee, oferind vitalitate și șarm tuturor scenelor în care apare.

Cei care l-au citit deja pe Harlan Coben ori i-au urmărit poveștile aduse pe ecran știu însă că toate cele de mai sus sunt doar preambulul oricărei aventuri pursânge pe care ne-o propune, cu intriga îndelung elaborată, indiciile desecretizate cu zgârcenie și deznodământul răvășitor. Prin urmare, Enjoy the Show!

Cu premiera acestei producții, canalul Focus Sat TV  continuă să ofere publicului din România de seriale europene de calitate fiind disponibil gratuit pentru toți clienții Focus Sat. 

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TVÎncearcă aplicația Focus Sat gratuit 7 zile și vezi oricând miniseria „Secretul celor cinci” disponibil în biblioteca VOD, alături de alte producții de succes Canal+, precum „Paris Police 1900”, „Baron Noir” (3 sezoane), „Pedagogul” (2 sezoane), „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir” sau „Nox.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Vocea României
  Antrenorii sunt într-o formă de zile mari, Pavel Bartoş are grijă ca atmosfera să fie una de sărbătoare, iar concurenţii sunt pregătiţi să-şi transforme emoţiile...
 • 00:30 Oblivion: Planeta uitată 12
  Jack (Tom Cruise) este unul dintre ultimii reparatori de drone pe Pământ. După decenii de război cu periculoşii Sclavi, misiunea lui Jack se apropie de final. În...
 • 03:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 17:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Alita: Îngerul războinic 12
  Când Alita se trezeşte fără să-şi amintească cine este, într-o lume din viitor pe care nu o recunoaşte, ea este luată de Ido, un medic binevoitor care îşi dă seama...
 • 23:00 Stand Up Revolutions 12
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 01:30 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 04:15 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 05:15 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 05:45 Nemilosul Istanbul AP
  "Nemilosul Istanbul" este povestea luptei pentru supraviețuire a unei familii care se zbate să își construiască o viață decentă într-un oraș tentacular, plin de...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Infidelul AP
  Istoria personală a frumoasei Asya Arslan este una cu totul emoționantă. Încă de la o vârstă fragedă, Asya a rămas orfană, iar dorința ei cea mai mare a devenit...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV