Homepage  / Seriale / Televiziune

Serialul „Klangor”, un excelent thriller polițist, în premieră la Focus Sat TV

Serialul „Klangor”, un excelent thriller polițist, în premieră la Focus Sat TV
11

de Andreea Hentea,

Din 29 august, Focus Sat TV ne oferă serialul polonez „Klangor”, un excelent thriller polițist pe fundalul căruia se desfășoară o dramă de familie impresionantă. Difuzat în ritm de câte două episoade, în serile de luni și joi, de la 21.30, serialul transformă Świnoujście, orășelul dintre ape în care este plasată acțiunea, în spațiul tulburător al unei povești cu multiple ramificații.

Prezentat la recenta ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul secțiunii Focus Polonia, serialul „Klangor” (2021) sare cu ușurință din pagină prin emoția autentică degajată de poveste, dar și prin abilitatea de-a ocoli clișeele genului.

Începutul său rece, auster, cu o scenă desfășurată în penitenciarul din orașul polonez Świnoujście, între terapeutul închisorii, Rafal Wejman (Arkadiusz Jakubik), și Emil Knapik (Konrad Eleryk), un deținut cu probleme mintale, este doar prologul unui șir de întâmplări al căror suspans se acumulează neîncetat.

Fără să poată anticipa ceea ce va urma, psihologul refuză să-l transfere pe deținut într-o altă celulă.

Curând, totul se precipită, fiindcă o infimă cantitate de droguri – introdusă în închisoare chiar de către un gardian – face ca toată ordinea, cu greu menținută, să fie spulberată. Doi deținuți mor, iar Knapik ajunge la spital, de unde evadează și fuge în pădure.

Telefonul de care se teme oricine

Aceasta este premisa multor întâmplări neprevăzute, care transformă în curând povestea într-o captivantă cursă contra cronometru. Nici acasă la Rafal complicațiile nu lipsesc. Fiicele lui adolescente, frumoasele Hania (Katarzyna Galazka), de optsprezece ani, și Gabi (Matylda Giegzno), de șaptesprezece ani, sunt la primele emoții și dezamăgiri în iubire.

Îndrăgostite, amândouă, de Ariel Galej (Maciej Musial), un surfer rebel, traumatizat de sinuciderea tatălui său cu ani în urmă, fetele devin rivale, se ceartă și își aruncă replici dureroase.

Rafal este singurul părinte prezent, fiindcă soția lui, Magda (Maja Ostaszewska), lucrează în Germania, îngrijind bătrâni, așa că trebuie să se descurce cu amândouă fiicele și cu delicatele lor probleme sentimentale.

Când Hania îl roagă să plece singur să o viziteze pe Magda, pentru că ea trebuie să ajungă la un party, tatăl se lasă înduplecat, dar nu realizează tensiunea dintre fete și pune condiția ca sora ei, Gabi, o fire voluntară și principială, care are, pe deasupra, centura roșie în taekwondo, să rămână cu ea și să o protejeze.

Numai că naivitatea și impulsivitatea vârstei își spun cuvântul, iar în dimineața următoare, după ce a ajuns în Germania, Rafal află că Gabi a dispărut în condiții misterioase.

Nimeni nu știe cu adevărat ce s-a întâmplat, doar mama fetelor primește un mesaj îngrozitor și neverosimil pe telefon, în care Gabi îi spune că l-ar fi ucis pe Ariel.

O căutare cu miză uriașă

Din acest moment, ancheta poliției alternează cu un întreg carusel al emoțiilor, pentru că deznădăjduitul Rafal și soția lui nu precupețesc nimic pentru a-și găsi fiica, pe care refuză să o creadă pierdută pentru totdeauna.

Scenariul scris de Kacper Wysocki după o idee de Tomasz Kaminski, alături de regia susținută a lui Lukasz Kosmicki, ridică permanent noi eșafodaje narative. Speculând iscusit detaliile de atmosferă și relevând mereu alte piste posibile, scenariul dă la iveală cu parcimonie motivații ascunse ale personajelor prinse în conflict, de care ne pasă și care ne prind în parcursul lor emoțional.

Refuzând sistematic rețetele genului, „Klangor” nu apelează la anchete liniare, articulate din urmăriri și focuri de armă. Deși căutarea tinerei Gabi este continuă și ajunge la o intensitate emoțională ieșită din comun, povestea luminează un întreg spațiu urban, cu luminile, dar mai ales cu umbrele sale.

Orașul Świnoujście devine un personaj în sine, cu oamenii săi plecați la lucru în străinătate, cu familii apăsate de conflicte și pierderi, cu infracțiuni mai mici sau mai mari și diverse necazuri cotidiene.

Și cu apropierea mării, care nu aduce veselie și freamăt, ci reprezintă mai curând un ecou al neliniștilor oamenilor și al enigmelor care îi dezbină.

Alături de atmosfera de neuitat din Świnoujście, pe care imaginea excelentă a reputatului operator Witold Plóciennik îl transformă, cum s-a spus, într-o tulburătoare „Louisiana poloneză”, cu secrete și meandre la tot pasul, serialul mizează inspirat pe numeroase personaje de care ne legăm neașteptat.

Dincolo de eroii săi principali, membrii familiei lui Rafal Wejman, antrenați într-o metamorfoză emoțională extraordinară, îi cunoaștem pe membrii familiei lui Ariel, răvășiți, și ei, de pierderea fiului.

Durul Piotrek Ryszka (Wojciech Mecwaldowski), paznicul închisorii și tatăl vitreg al tânărului, cu nenumăratele sale frustrări, ezitantul Krzysiek Ryzka (Piotr Witkowski, pe care l-am remarcat, pentru fotogenia și talentul său, în excelentul „Planeta celor singuri”), fratele mai tânăr al lui Piotrek, care ar face orice pentru băiețelul rămas cu fosta soție și pentru oamenii dragi, și care va avea un rol cu totul special în poveste, hotărâta Magda, mama fetelor sau eficienta detectivă Danka Schulze (Magdalena Czerwinska), veche colaboratoare a lui Rafal, sunt tot atâtea ipostaze ale frământărilor și slăbiciunilor omenești, încercând să-și trăiască viața într-un spațiu estic convingător conturat, ale cărui probleme ne sunt evident familiare, făcându-ne să empatizăm spontan cu ele.

Un personaj excelent construit este și dezabuzatul Emil Knapik (remarcabil interpretat de Konrad Eleryk), un personaj tragic, a cărui condiție de permanent țap ispășitor ne stârnește mila, în ciuda faptelor sinistre din biografia sa.

Fragilitatea irepetabilă a adolescenței

Un mare atu al poveștii este reprezentat de prezența charismatică a celor două fete, Hania și Gabi, care exprimă perfect acea înduioșătoare strălucire și grație a adolescenței, cu gesturile ei precipitate, cu încercările stângace de a ascunde de părinți prima țigară, prima emoție și toate nesiguranțele vârstei.

Vulnerabilitatea lor este puternic amplificată și de reacțiile părinților. Revenită acasă într-un turbion de spaime, Magda se frământă continuu și nu ezită să plece noaptea prin pădure după fiica dispărută. Chintesența emoțională a poveștii este însă tatăl lor, Rafal.

Neînduplecat în căutarea fiicei lui, acest bărbat scund și rotofei pornește să lupte cu întreg universul în jacheta lui galbenă, în contrast total cu decorul cenușiu, sever, deseori deznădăjduit, al orașului.

Rafal Wejman, străbătut permanent de panică, disperare și angoasă, de o furie surdă și oarbă care deseori îl duce spre acte necugetate, cumplite, grave, împingându-l dincolo de capătul puterilor, exprimă nucleul emoțional al poveștii.

Excelent articulat ca thriller polițist, „Klangor” are înscrisă, foarte inspirat, în țesătura sa, o emoție omenească universală – grija și frământarea părinților, mai ales a celor de adolescenți, într-o lume în care traficul de droguri, dezorientarea, anxietatea și lipsa de repere sunt probleme la ordinea zilei.

Dincolo de deznodământul pe care îl urmărim palpitând în ultimul episod, povestea ne însoțește mult timp, datorită siajului său emoțional intens și neașteptat, rar reușit în producțiile de acest gen.

Serialul Klangor va fi disponibil publicului român din 29 august, cu episoade difuzate luni și joi de la 21.30, în exclusivitate la Focus Sat TV. De asemenea, Klangor va fi disponibil și în biblioteca video on-demand din Aplicația Focus Sat. Tot aici poți urmări mai multe seriale Canal+ Original și poți testa Aplicația Focus Sat gratuit timp de şapte zile.

Klangor-key-visualIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 11
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 10:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Jurnalistul are o vastă experienţă...
 • 11:00 Cangurul Jack AP
  Charlie Carbone şi Louis Booker sunt prieteni din copilărie. Primul este hair stylist, iar cel din urmă, un muzician de care ghinionul se ţine scai. Ca să se descurce...
 • 12:45 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 13:45 Şefa a intrat la apă 12
 • 16:00 Vocea României
  Antrenorii sunt într-o formă de zile mari, Pavel Bartoş are grijă ca atmosfera să fie una de sărbătoare, iar concurenţii sunt pregătiţi să-şi transforme emoţiile...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Furios şi iute 8 12
 • 22:45 Copshop 15
 • 01:00 Resident Evil: Experiment Fatal 15
 • 03:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 03:45 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 04:15 Cangurul Jack AP
  Charlie Carbone şi Louis Booker sunt prieteni din copilărie. Primul este hair stylist, iar cel din urmă, un muzician de care ghinionul se ţine scai. Ca să se descurce...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Adela
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 12:00 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Revelaţia 12
  Filmul este bazat pe incredibila poveste adevărată a iubirii de neclintit a unei mame în faţa unei situaţii imposibile. Când John, fiul adoptiv al lui Joyce Smith...
 • 15:45 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 00:00 Chefi la cuţite AP
  Cea mai iubită emisiune culinară revine cu un sezon "de poveste", ce va dezvălui experienţele, dar şi motivaţiile fiecărui concurent. În spatele farfuriilor misterioase...
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:45 Alien: Pactul 15
  La bordul navei Covenant predomină liniştea. Echipajul împreună cu celelalte 2,000 de suflete care se află la bord sunt într-un somn criogenic adânc, în timp ce...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 09:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 10:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Tu Urmezi! AP
  Dan Negru vine în faţa milioanelor de telespectatori cu un game show revoluţionar, ce îmbină concursul de cultură generală şi entertainmentul. Concurenţii stau la...
 • 22:00 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 00:30 Fără scăpare
  Într-o după-masă a unei zile obişnuite de muncă, Abid primeşte nişte veşti devastatoare: Muna, fiica lui cea mare a dispărut în Damasc, unde era plecată în excursie....
 • 02:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV