Homepage  / Cinema / Vedete străine

„Top Gun” ieri și azi – Ce mai fac eroii noștri preferați

„Top Gun” ieri și azi – Ce mai fac eroii noștri preferați

de Andreea Hentea,

Au trecut 36 de ani de când „Top Gun” (1986), regizat de Tony Scott, era lansat în cinematografe. Filmul îmbina intriga de război cu cea de acțiune și transporta spectatorul într-o „zonă de pericol”, cu scene palpitante, cascadorii aeriene și momente devenite emblematice pentru cultura pop, fără a mai vorbi despre una dintre cele mai populare coloane sonore de film din toate timpurile (piesa „Take My Breath Away” fiind recompensată cu premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original în 1987), scrie collider.com.

Prilejul de a rememora personajele principale și de-a afla ce mai fac interpreții lor la ora actuală e cât se poate de potrivit, după ce „Top Gun: Maverick” (2022) s-a lansat cu atâta fast la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și este pe punctul de a ajunge în cinematografele din toată lumea, având premiera pe 27 mai, în Statele Unite, Marea Britanie și în mai multe țări din întreaga lume (tot de mâine, filmul rulează în cinematografele din România).

Tom Cruise – Pete „Maverick” Mitchell

TOM CRUISE – Capt. Pete ‘Maverick’ Mitchell. (Credit Image: © Paramount Pictures/Entertainment Pictures/ZUMAPRESS.com)

Rolul pilotului Pete „Maverick” Mitchell din „Top Gun” a fost cel care l-a transformat în vedetă pe Tom Cruise, la vremea aceea un tânăr talentat care încerca să se afirme. „Maverick” era excelent ca pilot, dar orgoliul îi submina deseori poziția în trupa de tineri aviatori din care făcea parte.

La scurt timp după ce ajungea la școala de elită Top Gun, el se trezea rivalul la fel de talentatului „Iceman” (Val Kilmer), în timp ce începea o relație amoroasă cu atrăgătoarea Charlie (Kelly McGillis), unul dintre instructorii școlii.

De-a lungul anilor, Tom Cruise avea să devină o vedetă extrem de populară, fiind considerat un „rege al box-office-ului”, cu filme ca „Rain Man” (1988), „Raport special” / „Minority Report” (2002) și „Războiul lumilor” / „War of the Worlds” (2005), fiind nominalizat la Oscar pentru rolurile principale din „Născut pe 4 iulie” / „Born on the Fourth of July” (1989) și „Jerry Maguire” (1996) și pentru rolul secundar din „Magnolia” (1999).

Pe lângă retrospectiva extrem de onorantă a carierei sale, Festivalul de la Cannes (încă în desfășurare până pe 28 mai) i-a oferit un prestigios Palme d’Or onorific, un secret foarte bine păstrat până în momentul decernării sale.

În prezent, Tom Cruise filmează la „Mission: Impossible – Dead Reckoning, Part One”, care se va lansa în vara anului viitor (inclusiv în România). Este următorul titlu al celebrei francize „Misiune: Imposibilă” (în care actorul a creat un alt erou foarte prizat de public, agentul Ethan Hunt), care a încasat, în total, un miliard de dolari și care devine tot mai profitabilă cu fiecare nou titlu.

În filmul la care lucrează acum, Tom Cruise va juca din nou alături de o mulțime de nume îndrăgite, printre care Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Hayley Atwell, Cary Elwes, Simon Pegg, Ving Rhames și Pom Klementieff.

Kelly McGillis – Charlotte „Charlie” Blackwood

Kelly McGillis și Tom Cruise, „Top Gun” 1986

Actrița a jucat-o în „Top Gun” pe instructoarea de la școala de elită care se îndrăgostea de non-conformistul „Maverick” și căreia acesta îi povestea despre trauma morții tatălui lui, ucis în războiul din Vietnam. Rolul venea la trei ani după „Reuben, Reuben” (1983), pentru care fusese foarte lăudată, și la un an după „Martorul” (1985), în regia lui Peter Weir, în care Kelly McGillis jucase rolul principal (cu Harrison Ford ca partener) și care îi adusese o nominalizare la BAFTA și una la Globul de Aur.

Kelly McGillis ‘/ Credit line: Profimedia

Ea a mai jucat în „Acuzata” / „The Accused” (1988) alături de Jodie Foster, dar vizibilitatea de care s-a bucurat la momentul „Top Gun” nu i-a adus mari succese în cinema. Actrița, care studiase la vestitul Julliard, a preferat să se concentreze pe teatru, jucând inclusiv cu prestigioasa Shakespeare Theatre Company. Ea a apărut, de-a lungul timpului, în spectacole mari, ca „Neguțătorul din Veneția”, „Don Juan”, „A douăsprezecea noapte”, „Nevestele vesele din Windsor”, „Din jale s-a întrupat Electra” sau „Visul unei nopți de vară”.

Cel mai recent rol al ei este cel din serialul „Dirty John”, lansat pe Netflix în 2019, în care a jucat alături de Eric Bana, Connie Britton, Christian Slater, Julia Garner, Jean Smart, Rachel Keller, Amanda Peet și Juno Temple.

Val Kilmer – Tom „Iceman” Kazansky

Val Kilmer a devenit, și el, vedetă, după ce a jucat rolul ambițiosului Tom „Iceman” Kazansky, rivalul lui „Maverick” din „Top Gun”. Acesta considera atitudinea pătimașă a lui Maverick ca fiind periculoasă și prostească, dar ajungea cel mai bun prieten al lui atunci când luptau umăr la umăr cu un inamic deosebit de periculos.

Val Kilmer /credit line: Profimedia

Și el absolvent al extraordinarului Conservator Julliard, Val Kilmer avea să devină unul dintre cei mai apreciați actori ai generației lui. Dacă până la „Top Gun” jucase în comedioare ca „Top Secret!” sau „Real Genius”, anii ’90 i-au adus prilejul de-a se afirma.

În 1991 a jucat rolul celebrului solist al trupei The Doors, Jim Morrison, în extraordinarul film al lui Oliver Stone, care rămâne rolul vieții lui. A fost pistolarul Doc Holiday în „Tombstone” (1993), apoi faimosul Jean Mermoz în filmul lui Claude Lelouch „Pe aripile curajului” / „Le Courage d’aimer” (1995). În același an a fost Bruce Wayne/Batman în „Batman Forever”, regizat de Joel Schumacher, dar a jucat și în memorabilul „Obsesia” / „Heat”, al lui Michael Mann, alături de Al Pacino și Robert De Niro.

În prezent, actorul de 62 de ani se reface după o suferință serioasă care i-a afectat vocea. Aceasta a fost recreată însă cu ajutorul tehnologiei, așa că Val Kilmer a putut reveni, cu o apariție mai restrânsă, în „Top Gun: Maverick”, reluându-și rolul lui „Iceman”.

Anthony Edwards – Nick „Goose” Bradshaw

Anthony Edwards a jucat în „Top Gun” rolul lui Nick „Goose” Bradshaw, ofițerul de interceptare radar și bunul prieten al insolentului „Maverick”, căruia îi oferea siguranță nu doar în timpul zborurilor și pe care moartea lui „Goose” avea să îl zdruncine teribil.

Anthony Edwards /credit line: Profimedia

Anthony Edwards avusese deja ceva succes după comedia „Răzbunarea tocilarilor” / „Revenge of the Nerds” (1984), dar rolul lui „Goose” din „Top Gun”, avea să-i schimbe definitiv cariera, la fel ca întregii distribuții. Anthony Edwards a acumulat apoi o filmografie consistentă.

A jucat în filmul-cult „Milă miraculoasă” / „Miracle Mile” (1988), dar a avut și un rol secundar memorabil în „I se spunea Zodiac” / „Zodiac” (2007), al lui David Fincher, alături de Robert Downey Jr. și Jake Gyllenhaal. A avut succes și în televiziune – a fost doctorul Mark Greene din „Spitalul de Urgență” / „ER”, difuzat între 1994 și 2002 și a jucat, de asemenea, în serialul „Președinte de rezervă” / „Designated Survivor”, cu Kiefer Sutherland și Natascha McElhone, lansat de Netflix în 2016.

L-am văzut în recentul „Inventând-o pe Anna” / „Inventing Anna”, cu Julia Garner, difuzat tot de Netflix, dar joacă și în miniseria „We Crashed”, cu Jared Leto și Anne Hathaway, lansată în martie de Apple TV+.

Următorul său rol important în televiziune va fi în serialul „Tales of the Walking Dead”, un spin-off al producției cu zombie „Fear the Walking Dead”, lansat în 2015. Serialul îi mai are în distribuție pe Olivia Munn, Samantha Morton și Danny Ramirez și va fi lansat anul acesta de AMC+.

Tom Skerritt – Mike „Viper” Metcalf

Tom Skerritt l-a interpretat pe comandantul și instructorul școlii Top Gun, Mike „Viper” Metcalf, care îl încuraja și susținea pe „Maverick” datorită faptului că fusese camarad de front cu tatăl acestuia în războiul din Vietnam. „Viper” vedea potențial lui „Maverick” și se străduia să-i spulbere îndoielile și să-i tempereze ego-ul tânărului pilot, doar pentru ca acesta să poată fi cel mai bun.

Tom Skerritt / credit line: Profimedia

Tom Skerritt a fost, vreme îndelungată, un reper al marelui și micului ecran, cu peste 200 de roluri la activ.

Înainte de a juca în „Top Gun”, Tom Skerritt jucase în excelentul film „M*A*S*H” (1970), regizat de Robert Altman și recompensat cu Oscarul pentru scenariu, pe lângă alte patru nominalizări.

De asemenea, în filmografia sa figurau celebrul SF „Alien” (1979), regizat de Ridley Scott, și thrillerul „The Dead Zone” (1983), regizat de David Cronenberg. El a jucat însă și în multe seriale de succes, de la „Hawaii Five-0” la „Bonanza”, „Zona crepusculară”, „Cheers” și până la recentele „Will & Grace”, „Lege și ordine” și „Madam Secretary”, cu Téa Leoni.

Azi în vârstă de 88 de ani, el a jucat în westernul „Catch the Bullett”, lansat anul trecut și în serialul „Going Home” (2022), cu Cynthia Geary, Steve Lloyd și Charisma Carpenter.

Serialul „Picket Fences”, câștigătorul a paisprezece premii Emmy, care a fost creat de David E. Kelley și difuzat între 1992 și 1996, i-a adus actorului, în 1993, un premiu Emmy pentru interpretarea șerifului Jimmy Brock.

Michael Ironside – Rick „Jester” Heatherly

Michael Ironside l-a jucat pe Rick „Jester” Heatherly, un instructor din cadrul școlii Top Gun care îl vedea pe „Maverick” ca pe un pilot talentat, dar și ca pe un tip neîmblânzit, în care nu se putea avea încredere.

Canadianul Michael Ironside, unul dintre actorii predilecți pentru personaje negative, s-a făcut remarcat în rolul telepatului ucigaș din „Scanners” (1981), regizat de David Cronenberg.

Michael Ironside / credit line: Profimedia

A urmat un întreg șir de ticăloși și duri pe care i-a interpretat atât în film, cât și în televiziune, inclusiv în subevaluatul thriller de acțiune „Extreme Prejudice” (1987), al lui Walter Hill, cât și în popularele SF-uri de acțiune semnate de Paul Verhoeven, precum „Total Recall” (1990) și „Infanteria stelară” / „Starship Troopers” (1997).

A jucat, de asemenea, în „Terminator – Salvarea” / „Terminator Salvation” (2009) și „X-Men: Cei dintâi” / „X-Men: First Class” (2011) și continuă să fie un actor prolific.

A jucat în apreciatul serial „The Alienist”, lansat în 2018 și difuzat de Netflix, în comedia de acțiune „Nobody: Erou de serviciu” / „Nobody” (2019) și în miniseria „The Dropout”, cu Amanda Seyfried, Naveen Andrews, Anne Archer, William H. Macy și Stephen Fry, lansată de Disney+ în luna martie.

Michael Ironside s-a impus și ca artist vocal, interpretând inclusiv numeroase personaje de jocuri video, printre care se numără: „TimeShift”, „Command & Conquer 3: Tiberium Wars”, „Ghost Recon: Wildlands” sau „Lego DC Super-Villains”.

Unul dintre cele mai cunoscute personaje căror le-a împrumutat vocea este Sam Fisher, eroul lui Tom Clancy, din seria de jocuri „Splinter Cell”.

Rick Rossovich – Ron „Slider” Kerner

Ofițerul de interceptare radar al lui „Iceman” și complicele lui la rele, Ron „Slider” Kerner era frecvent un ghimpe în coasta lui „Maverick” și „Goose”, în înfruntarea de orgolii din școală, chiar și la pașnicele jocuri de volei pe plajă.

Rick Rossovich / Credit line: Profimedia

Cunoscut anterior ca interpret al tipului care încercase să-l înfrunte pe Arnold Schwarzenegger în „Terminatorul” (1984) și o pățise, actorul a devenit mult mai vizibil după „Top Gun”.

A jucat în „Roxanne” (1987), versiunea cu Steve Martin și Daryl Hannah a cunoscutei piese „Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand, dar și în filmul de acțiune „Misiune de gradul zero” / „Navy SEALS” (1990), cu Charlie Sheen și Bill Paxton.

L-am văzut și în numeroase seriale celebre, precum „Verdict crimă”, „Spitalul de Urgență”, „Nebun după tine” sau „Tandem de șoc”. În ultimii ani a jucat ceva mai puțin, un rol mai recent fiind cel din comedia „Sandbar” (2012), cu Katie Keene și Mike Dwyer.

Meg Ryan – Carole

Meg Ryan a jucat-o pe Carole, iubita lui „Goose”. Dacă înainte de „Top Gun” jucase în câteva seriale, printre care „As the World Turns” sau „Charles in Charge”, ulterior a devenit una dintre cele mai iubite actrițe de la Hollywood.

Tom Cruise, Meg Ryan și Kelly McGillis / credit line: Profimedia

Cele mai îndrăgite roluri ale ei sunt cele din comediile romantice „Când Harry a cunoscut-o pe Sally” / „When Harry Met Sally” (1989), în care a jucat cu Billy Cristal, și cele din „Nopți albe în Seattle” / „Sleepless in Seattle” (1993) și „Ai Primit E-mail” / „You’ve Got Mail” (1998), în care l-a avut ca partener pe Tom Hanks.

Toate trei filmele i-au adus câte o nominalizare la Globul de Aur.

Meg Ryan a fost însă remarcabilă și în drame precum „Când un bărbat iubește o femeie” / „When a Man Loves a Woman” (1994), cu Andy Garcia sau excelentul „Restaurație” / „Restoration” (1995), în care a jucat cu Robert Downey Jr.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 Pierduţi în junglă AP
 • 12:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 13:00 Şi Soarele e o stea AP
 • 15:00 Dl. Deeds - Moştenitor fără voie AP
  Longfellow Deeds este popularul proprietar al pizzeriei din Mandrake Falls şi poet în timpul liber şi de dragul clienţilor. Viaţa lui Deeds este foarte simplă şi...
 • 17:00 Ţestoasele Ninja AP
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 Ziua Independenţei: Renaşterea 12
  Extratereştrii se întorc pe Pământ cu intenţia de a se răzbuna. Folosind tehnologia lor, naţiunile colaborează pentru a dezvolta un program de protejare a planetei....
 • 22:15 Barry Seal: Trafic în stil American 15
 • 00:30 Praf şi pulbere 12
 • 02:00 Ţestoasele Ninja AP
 • 04:00 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 07:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 09:00 Neatza de weekend
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Hello Chef!
  Antena 1 lansează un nou proiect de cooking - Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef - Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie...
 • 15:00 Te cunosc de undeva!
  "Te cunosc de undeva!", cel mai spectaculos show de transforming, pune în scenă spectacole pe care nu trebuie să le ratezi! Zeci de artişti au urcat pe scena transformărilor...
 • 20:00 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 21:00 Stand Up Revolution 12
  "Stand-up Revolution" este prima emisiune televizată de stand up, în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din domeniu. Prezenți...
 • 23:15 Temptation Island - Insula iubirii 12
  Cinci cupluri, 12 tentaţii, 15 zile şi o insulă plină de capcane, acestea sunt elementele cheie ale reality show-ului prezentat de Radu Vâlcan, "Temptation Island...
 • 02:45 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:30 La revedere, Christopher Robin
  Goodbye Christopher Robin oferă o privire în spatele scenei vieţii autorului A.A. Milne şi a creării faimoaselor poveşti "Winnie the Pooh", inspirate de fiul său...
 • 05:30 Alpha Kids
  Telespectatorii Antena 1 vor avea ocazia să cunoască mai bine copiii din generația Alpha, cea considerată ca fiind cea mai intuitivă, educată și dinamică de până...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 08:00 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 10:30 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 11:30 Apel la consilier AP
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 14:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 16:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 18:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 19:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 20:00 Roata norocului AP
  Concurenţi norocoşi, premii uriaşe, adrenalină, muzică şi divertisment de calitate, acestea sunt ingredientele perfecte pentru serile de duminică, la "Roata Norocului".
 • 22:30 40 de întrebări cu Denise Rifai AP
  40 de întrebări adresate unui invitat, două minute pentru a răspunde la fiecare dintre acestea, într-o întâlnire revelatoare cu un jurnalist experimentat: Denise...
 • 01:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:00 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 03:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV