Homepage  / Cinema

Andy Serkis ecranizează „Ferma animalelor”, celebra carte a lui George Orwell

Andy Serkis ecranizează „Ferma animalelor”, celebra carte a lui George Orwell

de Andreea Hentea,

Andy Serkis regizează o adaptare animată, plănuită de multă vreme, a celebrei cărți „Ferma animalelor”, a lui George Orwell. Scenariul noii versiuni va fi scris de Nicholas Stoller, scrie deadline.com. 

Andy Serkis lucrează la o adaptare animată a scrierii clasice a lui George Orwell, „Ferma animalelor”, publicată în 1945 și devenită emblematică prin modul în care a descris epoca lui Stalin.

Producția este deja în desfășurare la studioul Cinesite (care sărbătorește trei decenii de existență și este lider mondial în domeniul animației și efectelor speciale, VFX), care lucrează în colaborare cu compania lui Andy Serkis, The Imaginarium, și cu studioul Aniventure. 

Capodopera lui George Orwell „Ferma animalelor”, publicată în 1945, reprezintă una dintre cele mai cutremurătoare satire din istorie la adresa totalitarismului, descriind sclipitor ororile și absurdul regimului stalinist. Cartea urmărește un grup de animale de la o fermă, care se revoltă împotriva proprietarului lor lipsit de inimă, cu speranța de a crea o societate în care să poată fi egale, libere și fericite.

„Ferma animalelor” a fost numită de revista Time „una dintre cele mai bune 100 de opere în limba engleză scrise între 1923 și 2005” și a beneficiat de montări scenice și radiofonice. 

În plan cinematografic, de referință rămâne lungmetrajul de animație „Animal Farm” (1954), regizat de John Halas și Joy Batchelor, care au scris și scenariul. Vocea naratorului i-a aparținut lui Gordon Heath, iar vocile tuturor animalelor au fost asigurate de Maurice Denham. Filmul (difuzat și în România, la începutul anilor ’90) a fost nominalizat la BAFTA pentru cel mai bun film de animație în 1956, ilustrând expresiv povestea de neuitat construită de Orwell.

A existat, de asemenea, o adaptare pentru televiziune realizată de John Stephenson în 1999, în care vocile animalelor erau asigurate de o mulțime de vedete (Patrick Stewart, Peter Ustinov, Paul Scofield, Ian Holm, Kelsey Grammer, Pete Postlethwaite, Julia Ormond), dar care nu s-a ridicat la nivelul animației din 1954. 

Ce ne rezervă viitoarea ecranizare

Scenaristul Nicholas Stoller („Călătoriile lui Gulliver”, „Păpușile Muppets”, „Zoolander no. 2”) va adapta povestea pentru acest proiect pe care Andy Serkis îl avea în vedere de multă vreme. Serkis va fi și producător al filmului, alături de Adam Nagle, Dave Rosenbaum și Jonathan Cavendish. În 2018 a existat o intenție de preluare de către Netflix a proiectului, dar aceasta nu mai e de actualitate.  

„Experiența provocatoare de a aduce această poveste extraordinară pe ecran a fost, în sfârșit, răsplătită de oportunitatea de a colabora cu echipa genială de la Aniventure și Cinesite”, a spus Andy Serkis. „Împreună, sperăm să reușim o versiune a capodoperei mereu relevante a lui Orwell care să fie puternică din punct de vedere emoțional, plină de umor și cu care să se poată identifica spectatorii de toate vârstele. O poveste nu doar pentru vremurile noastre, ci și pentru generațiile viitoare”, a adăugat el. 

„Încă din 1945, când George Orwell a publicat «Ferma animalelor», povestea a rămas relevantă și un instrument cheie în înțelegerea modului în care funcționează lumea. Andy a creat, cu un talent deosebit, personaje unice și memorabile de-a lungul carierei sale remarcabile și suntem încântați să lucrăm cu el, cu Jonathan Cavendish și cu studioul Cinesite, pentru a oferi «Ferma animalelor» publicului de azi”, a spus și producătorul Adam Nagle.

Nu numai Gollum

Actorul, regizorul și producătorul Andy Serkis, celebru în toată lumea pentru rolul lui Gollum din franciza „Stăpânul inelelor”, a fost nominalizat, de-a lungul timpului, la numeroase premii Emmy, BAFTA și Globul de Aur, pentru roluri de excepție, precum cele din filmul biografic „Longford” (2006) sau din drama „Sex & Drugs & Rock & Roll” (2010). În 2008 a jucat rolul lui Albert Einstein în „Einstein și Eddington”, iar în 2020 a primit un premiu BAFTA special pentru contribuția sa remarcabilă la cinema, în calitate de actor britanic. 

A regizat emoționanta dramă romantică „Rămâi” / „Breath” (2017), cu Claire Foy și Andrew Garfield, apoi „Mowgli: legenda junglei” (2018) și „Venom: Să fie carnagiu” / „Venom: Let There Be Carnage” (2021). În prezent îl putem vedea în așteptatul „Batman” (2022), regizat de Matt Reeves, care rulează în cinematografe, dar care este deja disponibil și pe HBO Max. Andy Serkis joacă rolul lui Alfred Pennyworth, devotatul majordom al lui Bruce Wayne / Batman.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te