Homepage  / Știri

Angela Lansbury a murit. Actrița din „Verdict: Crimă!” avea 96 de ani

Angela Lansbury a murit. Actrița din „Verdict: Crimă!” avea 96 de ani
10

de Cătălina Matei,

Cu doar cinci zile înainte de împlini 97 de ani, Angela Lansbury a murit în somn. Anunțul a fost făcut de membrii familiei prin intermediul unui comunicat.

Născută în 1925, Angela Lansbury a fost una dintre ultimele staruri ale Epocii de Aur a cinematografiei de la Hollywood. Cunoscută publicului român mai ales datorită rolului său din serialul „Verdict: Crimă!/Murder, She Wrote”, actrița a avut o carieră de peste 75 de ani.

Dame Angela Lansbury a fost de trei ori nominalizată la Oscar, pentru rolurile din filmele ”Lumina de gaz/ Gaslight”, ”Portretul lui Dorian Grey/ The Picture of Dorian Grey” şi ”Candidatul manciurian/ The Manchurian Candidate”, şi a fost recompensată cu un Oscar onorific în 2014. De asemenea, cunoscuta actriţă a câştigat şase Globuri de Aur şi a primit 15 nominalizări la premiile Primetime Emmy.

Angela Lansbury, o viață ca-n filme

Angela Lansbury s-a născut la Londra pe 16 octombrie 1925, într-o familie din clasa de mijloc superioară din centrul Londrei, fiind fiica actriței irlandeze Moyna Macgill și a politicianului englez Edgar Lansbury. Pentru a scăpa de bombardamente din cel de-al doilea război mondial, s-a mutat în Statele Unite în 1940 unde a studiat actoria în New York. A fost remarcată de un regizor de la Hollywood, George Cukor, la o petrecere în 1942 și a primit primul ei rol, de menajeră, în filmul „Gaslight”, în 1944. În același timp, rolul său i-a adus și prima nominalizare la Oscar.

De altfel, Cukor a declarat după lansarea filmului, potrivit Variety, că ascensiunea instantanee a tinerei actrițe a fost ca „o poveste cu Cenușăreasa. În prima zi de filmare, deși avea doar 17 ani și nu avea experiență, a devenit imediat profesionistă. Până și fața ei părea să se schimbe. Deodată, mă uitam la actorie reală”.

După rolul secundar din „The Picture of Dorian Gray” (1945), rol pentru care a primit a doua nominalizare la Oscar, Lansbury a obținut un contract la MGM și a apărut în produjcții importante precum „Till the Clouds Roll By” (1946), „State of the Union” (1948) și „The Three Musketeers” (1948). A avut apariții memorabile în drame din anii ’50 precum „The Long, Hot Summer” (1958) și „The Dark at the Top of the Stairs”.

Angela Lansbury a demonstrat o abilitate unică de a juca personaje mai în vârstă decât anii ei, fiind specializată în roluri de femei puternice, cu „pumni de fier”. De exemplu, în 1961, când a împlinit 36 ​​de ani, a jucat rolul mamei lui Elvis Presley, în „Blue Hawaii”. În anul următor, ea a preluat rolul mamei răuvoitoare a fostului militar Laurence Harvey (care era cu doar trei ani mai mică decât ea) în thrillerul „The Manciurian Candidate” al lui John Frankenheimer, „The Manchurian Candidate”. Astfel, a primit a treia ei nominalizare la Oscar ca actriță în rol secundar.

Trecând în teatrul muzical, Lansbury a jucat rolul principal în musicalul de pe Broadway Mame (1966), rol care i-a adus primul premiu Tony.

În 1984 se difuza primul episod din serialul „Verdict: Crimă!/Murder, She Wrote”, unde Angela Lansbury a avut rolul principal – misterioasa scriitoare și detectiv particular Jessica Fletcher. Rolul i-a adus celebritatea în întrega lume, inclusiv în România.

Serialul are 12 sezoane care au fost difuzate în premieră din 1984 în 1996 pe rețeaua CBS, în total 264 de episoade. A fost continuat de patru filme de televiziune și un serial spin-off numit „The Law & Harry McGraw”. Este unul dintre cele mai de succes și mai lungi seriale TV din istorie, cu 23 de milioane de telespectatori la prima audiție, potrivit Wikipedia.  

Seria a fost difuzată în România de către TVR 2, PRO CINEMA și AXN WHITE (doar sezoanele 10, 11, 12). În Germania, seria a fost remasterizată în 2013, având o calitate mult mai bună a imaginii. Ea se poate găsi și pe DVD.

Angela Lansbury a fost căsătorită de două ori: cu Richard Cromwell (1945–1946) și cu Peter Shaw (căs. 1949–2003). Cu cel de-al doilea soț a avut doi copii: Deidre Angela Shaw Și Anthony Pullen Shaw.

Archival Cinema and Entertainment – Academy AwardsIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

foto: Hepta, Profimedia

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te