Ritmată și atașantă, animația „Leneși pe roți” urmărește o familie optimistă de leneși pe care ghinionul o lasă pe drumuri. Hotărâți să ignore necazurile, veselii membri ai familiei se lansează într-o afacere cu preparate mexicane tradiționale, însă povestea ne vorbește despre mult mai multe lucruri care contează.
După ce o furtună teribilă le-a distrus casa, Laura (voce: Teo Vergara) și familia ei pleacă la oraș. Chiar dacă mai au doar o veche carte de bucate păstrată ca moștenire de familie și o rulotă rablagită pe nume Gordito, Laura, Gabriella (voce: Olivia Vasquez), Mani (voce: Facundo Hache Herrera) și Luis (voce: Benjamin Gorroño) se luptă să promoveze delicioasa mâncare mexicană, începând cu vestita guacamole și cu tacos. Singura problemă care reușește să le dea de furcă este Dotti (voce: Leslie Jones), o felină vicleană și cinică, gata să le facă toate șicanele din lume pentru a-și redresa afacerea falimentară cu fast food.
Urmărindu-și eroii plecați din orășelul lor liniștit și ajunși în aglomeratul Sanctuary City, energica aventură a familiei din animația „Leneși pe roți” / „The Sloth Lane” nu se oprește nicidecum la personajele din film, ci folosește prilejul pentru a le vorbi spectatorilor de toate vârstele despre valoarea vieții liniștite, a gătitului și a vieții duse pe îndelete, în opoziție cu nebunia fast-food-ului și a agitației perpetue.
Co-autoarea sa alături de Ricard Cussó, Tania Vincent este prima femeie regizor care a realizat un lungmetraj animat din industria filmului australian. După ce a fost proiectat, anul trecut, la mai multe festivaluri internaționale de film, „Leneși pe roți”/ „The Sloth Lane” (2024) ajunge pe ecrane, pledând pentru optimism și viață tihnită, în defavoarea goanei continue și a traiului grăbit și nefiresc de azi.
Intervievată de publicația britanică online skwigly.co.uk, specializată în producții animate (la care a și scris mulți ani), regizoarea Tania Vincent a povestit: „Eram obsedată de Skwigly la universitate. Aveam mereu reviste pe masă, așa că atunci când am început să scriu pentru voi, în urmă cu mai mulți ani, a fost de-a dreptul pasionant, fiindcă eram obsedată de tot ceea ce reprezintă animația. Cred că motivul pentru care mi-a plăcut să lucrez cu voi toți a fost că puteați să vă scufundați total în filmele de animație și să-i cunoașteți pe toți creatorii lor incredibili. Am avut mare noroc – eram obsedată să fac videoclipuri animate și am parcurs drumul foarte lung de la animator la o poziție de lider. Lucram la un film și realizam benzi desenate în afara jobului, iar proprietarii companiei au văzut acele benzi desenate și m-au întrebat dacă m-am gândit vreodată să fac regie. Așa am ajuns să co-regizez un filmuleț numit «Scary Girl», inspirat de un roman grafic care a fost în cinematografele din Marea Britanie anul trecut. Eu și partenerul meu, scriitorul Ryan Greaves, cu care scriam scenarii, am fost foarte norocoși, fiindcă Ron Howard a ales unul dintre scenariile noastre într-un concurs, de aici ne-am vândut scenariul către Netflix, în Statele Unite și astfel mi s-a cerut să scriu și să regizat «The Sloth Lane». Toate acele lucruri minuscule pe care le-am făcut de-a lungul anilor s-au întâlnit în acest film. A fost incredibil, o nebunie”.
Cu delicatețe, despre teme complicate
Tot Tania Vincent a mai povestit despre complexitatea problemelor abordate în această nouă animație: „Celelalte filme pe care le-am făcut aveau animale australiene în ele, dar acesta are și animale din America de Sud și America Centrală, așa că cred că are o perspectivă mult mai largă în care oamenii se pot situa. În plus, am vorbit mult mai mult despre unele probleme mai profunde. Mă simt foarte fericită când e înțeleasă ideea mea că filmele de animație pur și simplu nu trebuie să le fie destinate doar copiilor și nu trebuie «să se prostească» pentru a fi pe placul lor. Cred că poți aborda teme și povești foarte mari, ca în toate filmele cu care am crescut, așa că mi-am adunat încrederea în mine pentru a face asta și sunt foarte recunoscătoare. În film atingem teme ca boala Alzheimer, cu care eu și Ryan ne-am confruntat în familie. A fost minunat să mă scufund în asta și să încerc să găsesc o poveste plină de speranță pe un subiect atât de trist și emoționant. Este un subiect foarte dureros pentru atât de mulți oameni, inclusiv pentru mine. Care este partea plină de speranță a suferinței provocate de Alzheimer, pentru oricine trece prin asta? Pentru noi, tema filmului este că trebuie să apreciezi momentele pe care le ai deja, să vezi cu adevărat ceea ce se află chiar în fața ta. A fost foarte important pentru noi să transmitem acest mesaj, deoarece lucrurile sunt îngrozitoare. Dar, dacă poți, fă-ți timp să te bucuri de acele momente speciale pe care le ai, alături de oamenii pe care îi iubești. Este un mesaj foarte aproape de mine și de partenerul meu de scris și cred că leneșii erau animalul ideal de folosit pentru a-l transmite, fiindcă nu am vrut să spunem doar o poveste despre un copil care vrea să meargă repede în timp ce familia sa merge încet, ci am vrut să aprofundăm modul lent în care poți ajunge undeva. Povestea este concentrată pe această încetinire, mai ales că acum toată lumea merge repede, tot timpul”.
Animația poate fi văzută în cinematografele din România începând cu data de 25 aprilie.
O: The Sloth Lane, Australia, 2024 R: Tania Vincent, Ricard Cussó Voci: Teo Vergara, Olivia Vasquez, Leslie Jones, Remi Hii, Dan Brumm, Benjamin Gorrono, Facundo Hache Herrera, Matteo Romaniuk, Andrew Cook