Academia de Arte și Științe Cinematografice schimbă regulile votului la Oscaruri: membrii vor fi obligați să vadă toate filmele nominalizate dintr-o categorie. Iată detaliile!
de Cristina Țapu,
Academia de Arte și Științe Cinematografice schimbă regulile votului la Oscaruri: membrii vor fi obligați să vadă toate filmele nominalizate dintr-o categorie. Iată detaliile!
Cuprins
Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat o schimbare importantă în regulamentul său: membrii vor fi obligați să vizioneze toate filmele nominalizate într-o categorie dacă doresc să voteze în runda finală a Oscarurilor pentru acea categorie.
„Membrii Academiei trebuie acum să vizioneze toate filmele nominalizate în fiecare categorie pentru a putea vota în runda finală a Oscarurilor”, se arată într-un comunicat oficial. Această regulă va intra în vigoare începând cu cea de-a 98-a ediție a premiilor Oscar, programată pentru 15 martie 2026.
Până acum, alegătorii trebuiau doar să declare pe proprie răspundere că au văzut filmele. Totuși, în practică, unii votau fără să fi vizionat toate producțiile dintr-o categorie.
Singura excepție notabilă era categoria „Cel mai bun film”, unde, având în vedere cele zece nominalizări anuale, studiourile depuneau eforturi consistente pentru a-și face filmele cunoscute în rândul alegătorilor, organizând proiecții, festivaluri și sesiuni de întrebări și răspunsuri din care făceau parte echipele care au lucrat la realizarea filmelor respective.
Deși Academia nu a explicat exact cum va verifica vizionarea filmelor, The Hollywood Reporter notează că aceasta ar putea monitoriza vizionările prin platforma de streaming dedicată membrilor săi. Cei care urmăresc filmele în afara acestei platforme – la festivaluri sau proiecții speciale – vor fi nevoiți să completeze un formular care să indice locul și data vizionării.
Tot luni, Academia a anunțat și alte schimbări în regulament, inclusiv unele legate de folosirea inteligenței artificiale. Decizia vine în contextul dezbaterilor generate de filmele „The Brutalist” și „Emilia Pérez” la Oscarurile din 2025. Noile reguli precizează că utilizarea inteligenței artificiale în realizarea unui film nu descalifică automat producția respectivă din concurs.
„În ceea ce privește inteligența artificială generativă și alte instrumente digitale utilizate în procesul de creație, acestea nu influențează în mod pozitiv sau negativ șansele de a obține o nominalizare”, se menționează în comunicat. „Academia și fiecare secțiune vor evalua performanța ținând cont de contribuția umană aflată în centrul actului artistic.”
Sursă foto: Hepta – Profimedia
Citește și: