Homepage  / Vedete româneşti

Beatrice Busuioc, noua „Supernanny” de la Prima TV. Cum putem gestiona relația părinte-copil. EXCLUSIV

Beatrice Busuioc, noua „Supernanny” de la Prima TV. Cum putem gestiona relația părinte-copil. EXCLUSIV
2

de Cătălina Matei,

Dacă Mary Poppins ar ajunge în secolul XXI sigur ar avea un show la TV! Beatrice Busuioc, noua „Supernanny” de la Prima se potrivește de minune în acest rol, chiar dacă nu are o umbrelă magică.

Să te pui la mintea celor mici nu e greu, poate oricine. Însă să știi cum să ajungi și la mintea celor mari, mai ales când vorbim despre părinți, nu este la îndemâna oricui. Iar Beatrice Busuioc, psiholog specializat în Statele Unite, se pricepe de minune să gestioneze problemele care apare între copii și adulți. Tocmai de aceea este noua specialistă de la „Supernanny”, al cărui nou sezon a început în ianuarie, la Prima TV.

Dincolo de studiile și experiența sa în domeniu, Beatrice este nativ înzestrată cu abilitatea de a relaționa cu cei mici. Se folosește de o cutie magică, care ascunde lucruri inedite, de un zâmbet molipsitor, dar și de un timbru care s-ar potrivi perfect în dublajul unei animații. Poate și de aceea copiii o îndrăgesc rapid. Mai multe aflăm din cele ce urmează!

Cum ai ajuns să fii cooptată în emisiunea „Supernanny” de la Prima TV?

Ha ha, o întrebare interesantă. Se pare că, câteva postari de-ale mele au atras atenția producătorului. Ulterior am fost contactată de către acesta. Au urmat discuții și întâlniri în care mi s-au prezentat detaliile proiectului, discuții interminabile despre copii, terapie și televiziune. Ce m-a convins să accept proiectul a fost că proiectul a fost că producatorul și-a dorit ca, pe lângă o emisiune de divertisment, să fie o emisiune care să ajute real familiile celor pe care i-am întâlnit. Practic, am ajuns la o înțelegere prin care să mi se acorde libertatea și spațiul necesare în emisiune să pot face intervenție pe caz. Cea mai mare satisfacție pentru mine este faptul că păstrez legătura cu fiecare familie și că în cazul în care nu ar fi vorba despre niște complezențe gratuite, părinții mi-au spus și îmi spun mereu faptul că am fost un real ajutor. Proiectul acesta a fost o provocare. De ce? Pentru că mi-am depășit multe limite și bariere. Eu, în calitate de specialist, trebuia să aduc rezultate în doar 2 zile de intervenție. Știi ce înseamnă asta? Dacă nu esti all in și atent la fiecare detaliu, este foarte ușor să-ți scape lucrurile de sub control. Consider ca acest proiect mi-a validat încă o dată capacitatea mea de adaptabilitate, creativitate și spontaneitate.

Ce ai descoperit nou la tine (personal, profesional) de când ai început filmările pentru acest proiect?

Filmările pentru acest proiect m-au ajutat să îmi exploatez la maximum toate resursele interioare infinite. Pentru că Dumnezeu a pus în fiecare dintre noi TOTUL: perfect și abundent. Depinde de fiecare dintre noi cum alegem să punem în valoare sau să fructificăm acest TOT. Acest proiect mi-a oferit ocazia să îmi pun în valoare mai mult: capacitatea de adaptabilitate, creativitatea și spontaneitatea.

Cât timp durează filmările pentru o singură ediție?

Filmările variază de la caz la caz. Noi avem ca și termen între 5-7 zile. De regulă, întreaga producție durează o săptămână.

Încă nu ești mămică, dar vei fi. Ți s-a atras atenția asupra acestui aspect din parte mămicilor cu care ai venit în contact până acum?

Așa este: nu sunt mamică, dar voi fi cu siguranță! Nu au existat situații în care părinții cu care colaborez să mă întrebe de ce nu am copii. Însă în cadrul workshopurilor pe care le-am prezentat sau în mediul online am primit astfel de întrebări. Raspunsul meu de fiecare dată vine printr-o întrebare: „Ca să poti face operații pe creier, este necesar să fi fost operat pe creier?” Nu există o selecție atunci când intri la Facultatea de Psihologie, aici fac referire strict la lucrul cu copiii. Nu a avea sau nu copii reprezintă un criteriu de departajare, din fericire. Nu există un afiș la Facultatea de Psihologie care să precizeze: ”pot lucra cu copiii doar cei care au copii”. Acest lucru este un stereotip expus de către oameni care au un zid, o barieră foarte mare în raport cu specialiștii și caută diverse modalități să evite implicarea într-un proces. În ultimă instanță, pe lângă faptul că sunt un specialist care în fiecare zi caută să devină cea mai bună varianta a sa, am fost și eu un copil, care a avut niste nevoi emoționale nesatisfăcute. Drept urmare, pot empatiza și mă pot transpune în rolul de copil cu foarte mare ușurință.

De ce crezi că le este tot mai greu părinților din ziua de azi să relaționeze cu copii lor?

Din păcate, în România și nu numai, încă nu s-a inventat o școală a părinților, pe parcursul căreia părinții să trecă de niște examene care să ateste dacă vor fi părinți buni sau nu. Părinții din ziua de astăzi sunt între ciocan și nicovală: se împart între pattern-urile disfuncționale pe care le-au preluat din educația părinților lor, acea educație AUTORITARĂ, în care copilul nu avea dreptul la replică, generația lui „eu te-am făcut, eu te omor” și dorința de a nu repeta greșelile părinților lor sau dorința de a nu trece copilul lor prin aceleași dureri prin care au trecut ei, adică ajung să devină părinți-prieteni, care nu impun limite și nu înțeleg ideea: ”Copilul tău nu ești TU!”

Sunt părinții care se raportează la copiii lor prin prisma propriilor lor nevoi emoționale nesatisfăcute, din păcate. Cele mai dureroase lucruri pe care le trăiesc copiii din ziua de astăzi sunt lipsa timpului de calitate petrecut cu părintele (conectarea cu părintele) și oferirea gadget-urilor care să suplinească părintele în cele mai multe situații, gadget-uri care acaparează cu totul atenția copilului și care provoacă o dependență urâtă.

Care sunt cele mai frecvente „tipare” pe care le identifici la copiii și părinții cu care ai venit în contact la „Supernanny”?

Fiecare caz în parte are o poveste aparte și unică. Nu am întâlnit nici în cadrul proiectului Super Nanny, nici în cabinet acolo unde activez zilnic 2 situații/2 familii similare. În schimb, există numeroase pattern-uri sau stereotipuri sociale pe care, cu siguranță, cu toții le-am auzit/întâlnit într-un moment sau altul în această viață. În primul rând, majoritatea părinților se duce către extreme: fie își cresc copiii după generația lui „eu te-am făcut, eu te omor”, adică aplică agresivitatea fizică sau verbală, fie se duc în cealaltă extremă, „părinții prieteni” care nu știu să pună limite. Aceste situații sunt general valabile în majoritatea familiilor, din păcate.

Și care au fost cele mai amuzante replici pe care le-ai primit din partea celor mici?

Sunt multe replici haioase pe care le-am primit din partea copiilor.

1.Andreas, un băiețel din Bacău, mi-a spus: ”Mi-aș dori să mai stea la noi Beti vreo 2 zile, dar știu că Beti este precum Moș Crăciun, nu poate să îmi lase mie toate cadourile, trebuie să se ducă să mai ajute și alți copii”.

2.Andrei, un alt băiețel mi-a spus: ”Eu te iubesc mult, nu te mai las să pleci de la mine de acasă. Tu mă faci felicit (fericit). Tu ești bibita (iubita) mea.”

3.Carina, o fetiță mi-a spus: ”Înainte să sune mami la Super Nanny, eu eram obraznică. Acum că ai venit la mine, eu sunt mai cuminte. Dacă nu venea Super Nanny la mine, eu cred că voiam să rămân obraznică.”

Până la urmă, părinții trebuie să fie prietenii copiilor sau trebuie respectată o proporție între autoritate și amiciție?

Este foarte important să înțelegem care este stilul de parenting cel mai sanatos: parenting-ul CU autoritate, nu parenting-ul autoritar. Parenting-ul CU autoritate este acel stil de educație cu blândețe, în care părintele pune limite sănătoase fără a se impune agresiv în fața copilului. Este stilul de parenting care ajută la o comunicare funcțională între părinte și copil. Copilul înțelege limitele, le respectă, dar nu își vede părintele ca pe un „inamic”, din contră, îl percepe ca pe o persoană care îl iubește și își dorește să îl îndrume să devină cea mai bună variantă a sa.

Cum trebuie să fie bona perfectă în viziunea ta?

În viziunea mea, nu există bona perfectă, însă pentru mine este important ca o persoană care își dorește să lucreze cu copiii să îndeplinească câteva criterii:

-să facă acest job din pasiune

-să iubească copiii

-să fie energică

-să fie jucăușă

-să fie dispusă să învețe și să ajusteze ori de câte ori va fi nevoie pentru a veni într-un mod cât mai sănătos în sprijinul dezvoltării copilului care-i este pus „în palme”.

Dacă ai fi Mary Poppins pentru o zi… care sunt primele trei lucruri pe care le-ai face?

Vai, ce întrebare frumoasă! Nu m-am gândit niciodată la asta, însă comparația mi se pare cea mai potrivită. Într-adevăr, asemănarea între mine și Mary Poppins din punct de vedere profesional este similară. Amândouă ne străduim să punem limite cu iubire, astfel încât lucrurile să prindă culoare. Mary Poppins avea o umbrelă margică, Super Nanny are o cutie magică. Atât Super Nanny cât și Mary Poppins pleacă într-o nouă călătorie, după ce au pus lucrurile pe „roate”, chiar dacă lasă în urmă lacrimi de iubire și de dor din partea copiilor. Dacă aș fi Mary Poppins pentru o zi, cred că primul lucru pe care l-aș face ar fi să merg către familia care are cea mai mare nevoie de un specialist, dar nu-și permite sau nu-și dorește să se expună în fața celorlalți, să-i îndrum. Al doilea lucru pe care l-aș face ar fi să îmi accesez puterea magică și să ajut toți copilașii care au nevoie de mine. Ultimul lucru pe care l-aș face, ar fi să îmi petrec mai mult timp cu părinții, prin care să îi determin să înțeleagă că ei reprezintă primele modele ale copiilor, primii supereroi.

Și ce faci tu dincolo de profesia ta? Care sunt lucrurile care te bucură cel mai tare? Dar cele care te enervează?

Dincolo de profesia mea, iubesc să fiu în preajma copiilor. În timpul liber, îmi petrec timpul cu finii mei, cu copiii prietenilor sau interacționez cu copiii. De asemenea, iubesc să citesc și să scriu. Îmi place să creez, să îmi folosesc imaginația pentru a da naștere unor lucruri care să atingă inimile oamenilor, să stârnească emoție. Lucrurile care mă bucură cel mai tare sunt contorizate în TIMP: timp pentru mine, timp cu familia, timp cu prietenii, etc. Lucrurile care mă enervează? Hmm, nedreptatea și răutatea gratuită. Nu îmi place să fiu în preajma oamenilor care obișnuiesc să pună etichete celor din jur și să găsească o „justificare” pentru ceea ce alții au și ei nu au. Nu îmi place faptul că oamenii se uită mai curând în exterior decât în interior.

Apropo de nervi… ne poți dezvălui o tehnică rapidă de calmare? Pe care s-o aplice și cei mici și cei mari deopotrivă…

O tehnică rapidă de calmare pentru adulți: să lovească o pernă, iar pentru cei mici să împingă un perete. Ambele tehnici funcționează atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

beatrice-busuioc-supernanny-2Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 2
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Românii au talent AP
  Fiecare vineri seară va scoate la iveală momente nemaiîntâlnite, care vor ține telespectatorii cu sufletul la gură. Dinamismul show-ului va fi întreținut de gazdele...
 • 00:15 Clanul
  O acțiune ce nu trebuie ratată. O distribuție ce va ridica fiecare scenă la cel mai înalt nivel. O poveste încărcată de intrigi și momente neașteptate. Bazat pe...
 • 02:15 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 În siguranţă 12
  După ce mafia rusească îi ucide familia, Luke, un expert în arte marţiale, crede că nu mai are pentru ce trăi: de fiecare dată când se ataşează de cineva, mafia...
 • 22:30 John Wick 15
  An de productie: SUA 2014 După moartea subită a iubitei sale soţii, John Wick primeşte un ultim cadou de la ea: un pui de beagle - o căţeluşă pe nume Daisy, şi un...
 • 00:30 America Express - Drumul aurului AP
 • 04:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:00 Preţul Fericirii AP
  Yildiz si Zeynep sunt surorile în jurul cărora se construieşte povestea, două caractere foarte diferite; dacă Yildiz considera că fericirea consta într-o căsătorie...
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Preţul Fericirii AP
  Synopsis: Tânăra şi înverşunata Yildiz (Eda Ece), va avea parte de surprize uriaşe din partea fostului soţ Halit (Talat Bulut) iar reacţia frumoasei femei va fi...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:15 Aripi frânte AP
  În centrul poveştii se află Zeynep (Melis Tüzüngüç), Emre (Emir Ozden), Cemre (Gizem Günes) şi sora lor mai mică, Aysun (Eliz Nese Çagin), care rămân într-o sărăcie...
 • 05:15 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV