Homepage  / Cinema

Ce trebuie să știm despre excepționala ediție din 2021 a Festivalului de la Veneția, cu mari vedete și filme unul și unul

Ce trebuie să știm despre excepționala ediție din 2021 a Festivalului de la Veneția, cu mari vedete și filme unul și unul

de Redactia Tvmania

Cel mai vechi eveniment de profil din lume, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, desfășurat anul acesta între 1 și 11 septembrie, va întruni, la cea de-a 78-a ediție, nume ca Ridley Scott, Denis Villeneuve, Pedro Almodóvar, Jane Campion, dar și două prezențe românești care ne bucură – Radu Jude și Bogdan George Apetri.

Spre deosebire de ediția din 2020, la care filmele și vedetele hollywoodiene au lipsit, iar pandemia a schimbat regulile jocului, ediția din acest an a festivalului va fi strălucitoare și consistentă, beneficiind de regizori de calibru, aglomerație de vedete și premiere de film la care fanii tânjesc demult.

Printre acestea se află multașteptatul SF „Dune” (2021), al lui Denis Villeneuve, care va avea premiera internațională pe 3 septembrie la Veneția, în afara competiției (și se va lansa în România pe 15 octombrie). Filmul va aduce în Palatul Festivalului de la Lido vedete ca Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård sau Zendaya.

„Ultimul duel” / „The Last Duel”, cel mai nou film al lui Ridley Scott, cu Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver și Jodie Comer, va fi, de asemenea, prezentat la Veneția, tot în afara competiției (filmul va intra pe ecranele din România tot pe 15 octombrie).

„Există o revenire puternică a americanilor anul acesta”, a spus directorul festivalului, Alberto Barbera, care a adăugat că „pandemia pare să fi impulsionat creativitatea tuturor” și că au fost multe titluri valoroase care nu au putut fi selecționate.

Cine cu cine va concura

Competiția venețiană va conține titluri ale unor regizori importanți, cu distribuții impresionante.

Cel mai recent film al lui Paolo Sorrentino, „Mâna lui Dumnezeu” / „The Hand of God” (2021), pe care îl vom vedea anul acesta pe Netflix, a fost selectat în cadrul competiției la Veneția.

Excelentul scenarist și regizor italian, autorul unor producții precum „Il Divo”, „Marea frumusețe” / „La grande bellezza” (care a primit Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2014), „Tinerețe” / „Youth” sau „Tânărul papă” / „The Young Pope”, ne propune acum povestea unui băiat, Fabietto Schisa (Filippo Scotti), în tumultuosul Napoli al anilor ’80.

„Mâna lui Dumnezeu” are bucurii neașteptate, precum sosirea legendei fotbalului Diego Maradona, dar și întâmplări tragice. Cu acest film, Paolo Sorrentino s-a întors în orașul natal pentru a spune cea mai personală poveste a sa, despre destin și familie, sport și cinema, iubire și pierdere.

Tot din secțiunea Competiție face parte filmul lui Pedro Almodóvar „Parallel Mothers” (2021), cu Penélope Cruz, Rossy de Palma și Aitana Sánchez-Gijon, care va rula în deschiderea festivalului.

Pentru Leul de Aur vor mai concura, de asemenea, filmul „The Lost Daughter”, cu Olivia Colman, Dakota Johnson și Ed Harris, cu care actrița Maggie Gyllenhaal debutează în regie, filmul lui Paul Schrader „The Card Counter”, cu Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan și Willem Dafoe și noul film al lui Jane Campion, „The Power of the Dog”, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst.

Români la Veneția

Printre numeroasele filme de valoare prezentate la Festivalul de la Veneția se află și două prezențe românești. „Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”) va avea premiera în secțiunea competitivă Orizzonti, dedicată filmelor care reprezintă cele mai noi și expresive tendințe din cinematografia internațională.

Filmul, care va avea premiera în România la începutul anului 2022, o urmărește pe tânăra călugăriță novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) în timp ce se strecoară afară dintr-o mănăstire izolată, pentru a merge la spitalul din orașul vecin.

Nereușind să-și rezolve problemele și să-l găsească pe bărbatul pe care îl caută, pe drumul de întoarcere întâlnește o soartă neașteptată. A doua parte a filmului îl are în centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de poliție plecat pe urmele ei. Alături de Ioana Bugarin și Emanuel Pârvu, în film joacă Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță, Ana Ularu, Valentin Popescu, Marian Râlea, Nora Covali, Olimpia Mălai, Vasile Muraru. Imaginea filmului este semnată de Oleg Mutu.

A doua prezență românească este scurt-metrajul „Plastic semiotic”, regizat de Radu Jude, care va fi prezentat în afara competiției. Filmul, al cărui scenariu este scris tot de Radu Jude, este inspirat de „Morala jucăriei”, de Charles Baudelaire, „Viața în întrebări și exclamații”, de A.P. Cehov, și „Dicționar de idei primite de-a gata”, de Gustave Flaubert. Imaginea este semnată de Marius Panduru este director de imagine, iar montajul de Cătălin Cristuțiu.

 

Încă o versiune a prințesei Diana

După ce a intepretat-o pe nefericita Jean Seberg în filmul biografic omonim din 2019, Kristen Stewart ni se prezintă acum în rolul prințesei Diana din „Spencer”, regizat de celebrul regizor chilian Pablo Larraín, selectat, de asemenea, în competiție.

Filmul surprinde momentul sărbătorilor de Crăciun petrecute de familia regală britanică la Sandringham, în care prințesa Diana hotărăște să renunțe la căsnicia cu prințul Charles. Covorul roșu al prestigiosului festival va fi în acest an doldora de vedete, prezente chiar în mai multe filme simultan. Penélope Cruz va fi văzută în „Parallel Mothers”, filmul lui Almodóvar din competiție, dar și în „Competencia oficial”, în care joacă alături de Antonio Banderas.

Oscar Isaac va fi prezent în festival cu trei titluri: „Dune”, „The Card Counter”, dar și cu miniseria HBO de cinci episoade „Scenes From a Marriage” (remake după „Scene dintr-o căsnicie”, celebrul film al lui Ingmar Bergman din 1973), în care o are ca parteneră pe Jessica Chastain. Anya Taylor-Joy, Thomasin Harcourt McKenzie, Matt Smith, Terrence Stamp vor fi văzuți în sofisticatul thriller britanic „Last Night in Soho”, regizat de Edgar Wright, în care o vom vedea și pe regretata Diana Rigg în ultimul său rol.

Festivalul de la Veneția este, de altfel, un excelent barometru pentru titlurile importante ale anului. În ultimii ani, la Veneția au fost lansate „S-a născut o stea” / „A Star Is Born”, „Poveste despre căsnicie” / „Marriage Story, „Forma apei” / „The Shape of Water”, „Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri”, „Favorita” / „The Favorite”, „Roma”, „La La Land”, „Joker”, „Primul contact” / „Arrival” și „Nomadland” (care a avut premiera anul trecut, pe 11 septembrie).

Nume mari și în juriul festivalului

Juriul internațional al secțiunii Competiție, al cărui președinte va fi regizorul sud-coreean Bong Joon Ho, va fi format din regizorii Alexander Nanau, Saverio Costanzo și Chloé Zhao și din actrițele Virginie Efira, Cynthia Erivo și Sarah Gadon.

Juriul va acorda trofeul Leul de Aur pentru cel mai bun film, Leul de Argint – Marele premiu al juriului, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, Cupa Volpi pentru cea mai bună actriță, respectiv cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru scenariu și premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun debut actoricesc.

Premii speciale

În cadrul acestei a 78-a ediții, Roberto Benigni va primi Leul de Aur pentru întreaga carieră. Extrem de emoționat, exuberantul regizor, actor și scenaristul italian a declarat la auzul știrii că va primi prestigiosul trofeu:

„Inima mea este plină de bucurie și de recunoștință. Este o imensă onoare să primesc o recunoaștere atât de importantă a muncii mele din partea Festivalului Internațional de Film de la Veneția”.

Celebra actriță americană Jamie Lee Curtis va primi, de asemenea, Leul de Aur pentru întreaga carieră, recunoaștere care a făcut-o să declare:

„Sunt incredibil de mișcată că voi fi onorată în acest fel de Festivalul Internațional de Film de la Veneția. Mi se pare neverosimil că sunt în această industrie de suficient timp încât să primesc un premiu pentru întreaga activitate, mai ales acum, când va avea premiera «Halloween Kills», care este deosebit de important pentru mine. Primesc acest premiu în numele tuturor eroinelor curajoase ale lumii, care refuză să cedeze în fața obstacolelor aparent insurmontabile”.

Veneția, cu măsuri de distanțare și Green Pass

Festivalul de la Veneția se desfășoară și în acest an cu măsuri de distanțare și controale anti-Covid 19 similare cu ediția din 2020.

Distanțarea socială va acționa în interiorul cinematografelor, iar intrarea la proiecțiile de film va fi posibilă doar după prezentarea unui Green Pass corespunzător, care confirmă statutul de vaccinat sau un test negativ recent al posesorului. Se așteaptă ca alte controale să fie elaborate pe măsură ce evenimentul se apropie.

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 07:00 Ştirile PRO TV
  La fiecare final de săptămână, Cosmin Stan va face cuplu cu Andreea Marinescu sau Lavinia Petrea şi împreună le vor aduce telespectatorilor cele mai importante ştiri...
 • 10:00 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 10:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea şi Tudor Bratu, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Cei doi jurnalişti...
 • 11:00 Flipper AP
 • 13:00 Bascheţii fermecaţi AP
  Calvin Cambridge (Lil Bow Wow) este un copil orfan care adoră baschetul şi se consideră cel mai mare fan al lui Michael Jordan.
 • 15:00 Cu duzina e mai ieftin! AP
  Tom şi Kate Baker şi-au sacrificat viaţa profesională pentru a-şi creşte cei 12 copii. Atunci când Tom primeşte oferta de a antrena echipa de fotbal a unei universităţi...
 • 17:00 Masked Singer România
  PRO TV a achiziţionat licenţa de producţie a celui mai spectaculos show de televiziune din lume: "The Masked Singer". Formatul, care a devenit viral şi a creat o...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 20:00 SuperStar România 12
  Ăsta-i spectacolul! Asta-i televiziunea! Iar acum e rândul tău să "Fii spectacol"! PRO TV aduce în România formatul, fenomen global, urmărit de peste 500 milioane...
 • 23:00 John Wick 3: Război total 15
 • 01:30 Vlad 12
  Serialul "Vlad", produs la cele mai înalte standarde cinematografice, spune povestea contelui de Monte-Cristo, într-o adaptare modernă. "Vlad" prezintă o poveste...
 • 03:30 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 04:00 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea şi Tudor Bratu, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Cei doi jurnalişti...
 • 04:30 Flipper AP
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 09:30 MediCOOL
  Cel mai nou proiect Antena 1, MediCOOL, îşi propune să aducă mai aproape oamenii de medici, pentru a putea primi sfaturi de specialitate. În fiecare săptămână, gazda...
 • 10:30 Adela
  Două surori înţeleg iubirea faţă de cealaltă diferit. Adela este în stare să renunţe la tot pentru sora ei. Iar, pentru Andreea, tot ce este al Adelei este şi al...
 • 13:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 13:30 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 15:30 Asia Express AP
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:00 iUmor 12
  Cel mai "nebun" juriu din televiziune, format din Delia, Cheloo şi Mihai Bendeac caută cel mai amuzant român în emisiunea "iUmor", de la Antena 1. De la momente...
 • 23:00 I mai mult iUmor 15
 • 23:15 Captură la dublu 12
  Shannon esto poliţistă cu gura spurcată căreia îi sare atât de repede ţandăra încât nimeni nu vrea să fie partenerul ei pe teren. Asta până când Shannon este nevoită...
 • 02:00 Christopher Robin şi Winnie de Pluş
  Christopher Robin este capul unei familii tipice din clasa muncitoare, copleşit de stres şi responsabilitate. Însă, exact când are nevoie mai mare, îl reîntâlneşte...
 • 04:00 O buclă în timp AP
  Bazat pe o clasică poveste fantastică a scriitoarei Madeleine L'Engle. De când Mr. Murry, un om de ştiinţă, a descoperit o nouă planetă şi a folosit conceptul cunoscut...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Apel la consilier
  Din perspectiva experienței de consilier medical, Eva Pavel le va prezenta telespectatorilor soluții și tehnologii inovatoare pentru problemele lor de sănătate...
 • 08:00 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:30 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 11:00 Sport, dietă şi o vedetă AP
  Emisiunea "Sport, dieta şi o vedetă" are la bază un program ce se doreşte a fi un stimulent real pentru telespectatori, pentru a face mişcare sub orice formă ar...
 • 11:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 16:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 18:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Christian...
 • 19:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 20:00 O nouă şansă
  În această toamnă, Andreea Mantea le aduce telespectatorilor Kanal D emoţia regăsirii, a iertării şi a poveştilor de viaţă pline de înţelesuri profunde, odată cu...
 • 22:00 Bravo, ai stil! AP
  "Bravo, ai stil! Celebrities" se pregăteşte să aducă în lumina reflectoarelor o noua generaţie de concurente, cunoscute deja publicului din România. Aspirantele...
 • 00:30 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:30 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:30 ROventura AP
  ROventura prezintă locuri pitoreşti, obiective turistice şi activităţi de agrement din România, prin ochii a doi prieteni călători, prezentatorii emisiunii: George...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV
Program Cinema
RULEAZĂ ASTĂZI LA CINEMATOGRAFELE DIN
VEZI PROGRAMUL CINEMATOGRAFELOR