Homepage  / Televiziune

Chef Richard Abou Zaki, vis cu nume mare la orizont: „Mi-am dorit mereu să gătesc pentru George Clooney” – Interviu exclusiv

Chef Richard Abou Zaki, vis cu nume mare la orizont: „Mi-am dorit mereu să gătesc pentru George Clooney” – Interviu exclusiv
15

de Cătălina Matei,

După ce a gătit pentru Regina Elisabeta și Barack Obama, iar lista continuă și cu alte celebrități, Richard Abou Zaki își dorește să-l surprindă pe George Clooney cu o rețetă specială. Până atunci, mezinul găștii de bucătari de la „Chefi la cuțite” își pune la încercare abilitățile într-un nou sezon al show-ului culinar, difuzat în prezent de Antena 1. 

Fost concurent în sezonul 11 al emisiunii „Chefi la cuțite”, Richard Abou Zaki este mezinul de la masa juraților. Dar, la cei 29 de ani ai săi, tânărul chef a demonstrat că poate fi un adversar de temut. În același timp, are parte de o a doua familie alături de ceilalți chefi din show-ul Antenei 1, tocmai a lansat o carte și își dorește să bifeze încă un nume pe lista celebrităților pentru care a gătit: pe George Clooney!

Mai multe detalii, aflăm din cele ce urmează de la Chef Richard Abou Zaki…

Ce a descoperit Chef Richard abou Zaki în timpul filmărilor prin România

Cum ai perceput tu atmosfera din timpul filmărilor acestui sezon?

Atmosfera a fost incredibilă! M-am bucurat că mi s-a împlinit acest vis de a porni într-o călătorie prin România pentru a-i descoperi unele dintre cele mai frumoase locuri. Spuneam despre dorința asta sezonul trecut… Iar acum mi se pare că filmările prin țară ne-au adus și mai aproape, pe mine și pe colegii mei, pentru că am trăit împreună experiențe autentice, departe de confortul studioului.

În afara platoului, dinamica a fost una naturală: râdem, glumim, dar fiecare a intrat în competiție cu ambiții maxime de a câștiga. 

Și care au fost cele mai mari provocări, dar și bucurii, deopotrivă, pentru tine, în timpul filmărilor?

Provocări, o să vedeți și voi, că vor fi la fiecare amuletă în sezonul 16 – pentru că a trebuit să ne adaptăm din mers la fiecare întrecere în parte. Cum a fost în Piața Obor, unde am avut un timp limită și un buget pentru cumpărături. Iar acuma chiar nu mai e de joacă: fiecare punct contează pentru clasamentul final, pentru că e un număr diferit de concurenți la care are dreptul fiecare dintre noi, în funcție de punctele adunate la amuletă. Așa că fiecare amuletă în parte a devenit o provocare și mai grea pentru noi.

Ce mi-a plăcut cel mai mult? Întâlnirea cu oamenii din fiecare loc în care am ajuns… Am simțit cum pulsează România, pentru că am gătit în mai multe locuri chiar în mijlocul oamenilor, simțindu-le energia. Am descoperit ingrediente locale, oameni pasionați, povești care te inspiră. Și am simțit parcă mai bine ca oricând toate aromele și bucuria cu care vine la pachet bucătăria tradițională românească. Și mi-a plăcut că se simte evoluție de la un sezon la altul când vine vorba de nivelul concurenților. Veți vedea concurenți fantastici.

Care este formula gustului perfect

Când spui „gust perfect”, la ce te gândești prima dată – la un ingredient, la o emoție sau la un moment?

Gustul perfect e o combinație de echilibru, precizie și inovație. Poate să fie o combinare neașteptată a ingredientelor, ceva la care nu te-ai fi așteptat – dar esența pentru mine este ca o farfurie să fie o experiență în sine care poate evoca familiaritatea, dar într-un mod inovator. Deci să avem inovația, dar împreună cu o emoție care să te ducă cu gândul la ceva, ăsta e gustul perfect.

Așa am gândit, de exemplu, Coccobello al mare: e combinația inovatoare cu fructul pasiunii, înghețată, stridie și emoția pe care o simți când închizi ochii și simți că ești la mare, te duce cu gândul în alt loc.

Ce crezi că-i lipsește bucătăriei românești moderne ca să fie mai prezentă pe scena internațională?

Bucătăria românească are o mare valoare culturală – și o îndelungată tradiție în spate. Și nu poți inova dacă nu cunoști tradiția. Acum, având această tradiție solidă, e nevoie de evoluție creând ceva diferit. Asta e ceea ce se face și în Italia – nu ne raportăm doar la tradiție, ci creăm și ceva nou. Așa cum este risotto-ul făcut de mine cu măslină verde – care are doar un ingredient tradițional. Și care acuma poate să devină o farfurie tradițională. Pentru că ce este inovație peste 10 ani poate să devină tradiție.

Pe scena internațională România trebuie să aibă tineri bucătari care cred în ce fac și evoluează, având o identitate foarte puternică. De asta e nevoie. Sunt, desigur, Chefi români cu identitate proprie – dar nu sunt destui. E nevoie de mai mulți pentru ca România să aibă po voce gastronomică mai puternică.

Chefi la cutite sezonul 16_4 (1)Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 15

Cum arată pentru tine o zi perfectă în afara bucătăriei? Ce te relaxează, ce te inspiră?

O zi perfectă înseamnă o zi în familie. Dacă mă întrebi acum, mă găsești într-o perioadă în care sunt plecat de mai multă vreme departe de Carlottina, fiica mea – pentru că am avut aici, în România, pop-up-ul Retroscena de la Domeniul Știrbey, un proiect de suflet pentru mine care a fost o mare reușită.

Am avut 10 zile în care am creat o experiență gastronomică unică pentru cei veniți acolo. Acum avem și filmările următorului sezon „Chefi la cuțite”. Așa că mi-e foarte dor de Carlottina și deabia aștept să am din nou măcar o zi perfectă alături de ea, o zi în care mergem să mâncăm o prăjitură. Apoi mergem în parc împreună – asta e ziua noastră ideală. Iar când ajungem acasă, ne uităm la un film.

Asta e cea mai frumoasă rutină din viața mea – când mă întreabă lumea ce altceva îți mai place să faci la fel de mult ca bucătăria, ăsta e răspunsul meu. Până atunci mă văd cu Aleesandra și Carlottina în fiecare zi în apeluri video pe telefon.

Chef-Richard-Abou-Zaki-si-fetita-2Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 15

Invitație la masă pentru George Clooney

Dacă ai putea găti pentru oricine din lume – contemporan sau din istorie – cine ar fi și ce i-ai pune în farfurie?

Eu mi-am dorit mereu să gătesc pentru George Clooney – pentru care aș face un filet Rossini. Dar din acela modern, cum fac eu, cu sosul meu de foie gras cu reducție de vin alb, clorofilă de ierburi aromatice și sosul meu de trufă neagră – plus un sos de caviar, care să vină cu un contrast pe partea minerală. Și cred că ar fi farfuria perfectă pentru George Clooney.

Am gătit și pentru Barack Obama, și pentru Regina Elisabeta, pentru Bradley Cooper, Russell Crowe. Și sper că poate voi avea ocazia și onoarea să gătesc și pentru George Clooney.

Care e mâncarea copilăriei tale – preparatul care te duce imediat înapoi acasă, oriunde ai fi acum?

Am mai multe preparate de felul ăsta. Primul care-mi vine în minte acum este tortellini cu cremă de parmezan. Este un fel de mâncare simplu dar unic, care pentru mine are o poveste ce-mi transmite mereu ideea că bucătăria este dragoste pură. Am făcut o versiune de tortellini și la pop-up-ul Retroscena.

Sunt mâncăruri și gusturi pe care le-aș recunoaște dintr-o mie, cum ar fi acel ragu din copilăria mea. Îmi aduc aminte și când mama mi-a făcut o surpriză și a venit la „Chefi la cuțite” unde a gătit cartofi cu șuncă și mozarella, o mâncare pe care mi-o făcea des în copilărie – și imediat mi-am amintit de această mâncare.

Și care este felul preferat al fetiței tale? Ce îți cere să-i gătești cel mai des?

Carlottina este deja obișnuită cu mâncărurile fine dining, am încercat să-i cultiv cât mai devreme gusturile – însă când e vorba de o zi în familie, ne place să mâncăm mâncăruri ca lasagna sau pizza.

Da, fine dining-ul nu este un concept care să fie consumat zi de zi, este o experiență premium. Pe când pizza, de exemplu, pentru că eu am și o pizzerie, înseamnă pentru mine căldura oamenilor dragi într-o zi oarecare în care îți poți face amintiri – ca atunci când îi aduni pe cei apropiați alături de tine la masă, în jurul unei pizza aburinde.

Chef Richard Abou Zaki a lansat volumul „Cooking My Dreams”

Dacă n-ai fi fost chef, în ce domeniu te vezi? Ai o altă pasiune ascunsă?

Chef-Richard-Abou-Zaki-lansare-carte-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  11 / 15

Dacă nu eram Chef eram avocat. Asta sigur, pentru că îmi place să vorbesc mult. (râde) Cred că s-a văzut și în acest interviu. Și îmi plac termenii juridici.

Și pentru că tot se apropie Sarbătorile… ce planuri ai? Unde vei petrece?

Întodeauna Sărbătorile pentru mine înseamnă muncă. An de an, Crăciunul și Revelionul mă găsesc la restaurant – dar asta este și o mare bucurie pentru mine. Vacanța la mine vine după Sărbători. Și va fi o vacanță specială, după un final de an cu multe proiecte frumoase, unice pentru mine.

Vă spuneam de pop-up-ul Retroscena de la Domeniul Stirbey – iar în această lună am lansat și cartea „Cooking My Dreams”, un volum de colecție pe care l-am gândit ca pe o călătorie printre gusturi, emoții și amintiri și pe care îl găsiți acum pe piață. Am vrut să scriu această carte nu doar pentru a vorbi despre feluri de mâncare.

Veți găsi în ea câteva dintre rețetele care mi-au definit parcursul – dar aceasta nu e o carte de rețete, ci una despre povestea mea, pe care am scris-o pentru a reda sensul profund al meseriei mele și evoluția mea în arta culinară. Pentru că, așa cum am spus, bucătăria a fost refugiul meu, școala mea și este vocea mea.

Foto: Antena 1; Instagram

Urmărește-ne pe Google News
Cel mai nou VIDEO
Insula Iubirii 2025
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton