Homepage  / Cinema

Premierele zilei, 22 octombrie: „Dune”, „Ailo – Aventuri în Laponia”, „Ron o ia razna”, „Halloween: Noaptea crimelor”, dar și apreciata dramă „La civil” intră în cinematografe

Premierele zilei, 22 octombrie: „Dune”, „Ailo – Aventuri în Laponia”, „Ron o ia razna”, „Halloween: Noaptea crimelor”, dar și apreciata dramă „La civil” intră în cinematografe

de Andreea Hentea,

Din 22 octombrie sosesc în cinematografe „Dune”, probabil cel mai așteptat film al anului, în regia reputatului Denis Villeneuve, emoționantul „Ailo – Aventuri în Laponia”, simpatica animație „Ron o ia razna”, dar și continuarea unui clasic al genului horror: „Halloween: Noaptea crimelor”. 

Tot de astăzi intră pe ecrane și impresionanta dramă „La Civil”, regizată de Teodora Ana Mihai, aflată în Selecția oficială a Festivalului de la Cannes în 2021. Filmul este prezentat în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest” (desfășurat între 22 și 31 octombrie). 

„Dune”

Prezentat la Festivalul de la Veneția în premieră mondială, cu o distribuție plină de vedete și un regizor vizionar, „Dune” (2021) a cucerit, deja, o parte din spectatorii lumii, reprezentând un adevărat eveniment în toate țările în care a ajuns. 

Ecranizare a romanului „Dune”, de Frank Herbert, care inaugura, în 1965, una dintre cele mai strălucitoare și iubite serii literare din toate timpurile, noul film al lui Denis Villeneuve (considerat „un geniu în materie de povești SF”) a impresionat profund publicul și critica. Prezentat nu doar la Veneția, unde a fost ovaționat șapte minute, în picioare, ci și la festivalurile de la Toronto, Deauville sau New York, „Dune” a avut deja premiera în numeroase țări, printre care Austria, Franța, Spania, Italia, Danemarca, Olanda, Rusia, Belgia, Suedia, Norvegia și Canada, iar astăzi ajunge în cinematografele din Statele Unite (dar și pe ecranele din România). Peste tot, mult-așteptata ecranizare a aventurii imaginate de marele scriitor american a primit aprecieri. 

„Dune”, ecourile unui succes anticipat

Saga tânărului Paul Atreides (Timothée Chalamet), alături de care îi vom vedea pe Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa și Dave Bautista, a fost caracterizată de critici drept „o ecranizare uluitoare a romanului lui Frank Herbert, care îi va uimi pe fanii ce adoră seria literară și îi va absorbi total pe cei care abia acum o descoperă”. S-a mai spus și că filmul este „ireproșabil construit, concentrat și livrează o poveste solidă, gândită într-un ritm perfect”. Numai efectele vizuale extraordinare pe care le vom vedea în film au solicitat eforturi imense și o creativitate pe măsură. Designul viermilor de nisip, de exemplu, elemente definitorii ale universului Dune, a necesitat, „un an întreg de căutări și lucru, pentru a ajunge la forma perfectă”, după cum a povestit Denis Villeneuve. Scenele din deșert au fost filmate în Iordania, iar echipa s-a confruntat cu temperaturi deseori insuportabile. Pentru a putea compune muzica din „Dune”, ilustrul compozitor Hans Zimmer, mare fan al seriei literare a lui Herbert, a refuzat să lucreze cu vechiul său colaborator, regizorul Christopher Nolan, la „Tenet”. Filmul lui Denis Villeneuve a obținut deja 117,6 milioane de dolari încasări la nivel mondial în cele trei săptămâni de difuzare și își va câștiga, fără îndoială, numeroși admiratori și în România. 

„Dune”, ieri și azi

Romanul „Dune” a fost sursa de inspirație și pentru filmul omonim al lui David Lynch din 1984, care avea toate premisele unui mare succes: un regizor de marcă, o sursă literară ilustră și o distribuție excelentă, cu Francesca Annis și Kyle MacLachlan în rolurile principale, alături de care jucau Max von Sydow, Patrick Stewart, Silvana Mangano, Sting și José Ferrer. Diferențele de viziune dintre regizor și producători au dus însă la un eșec răsunător. Totuși, pelicula l-a inspirat într-o măsură pe Denis Villeneuve. Acesta a povestit că visează de o viață să aducă „Dune” pe ecran, de când a aflat despre filmul lui Lynch din revistele Fantastic Films și Starlog, dar și de când a citit romanul lui Frank Herbert, la doisprezece ani. El a vrut însă să capete experiență în genul SF înainte de a realiza o adaptare fidelă după „Dune”, așa că a regizat „Primul Contact” (2016), care i-a adus în anul următor o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună regie și una la premiul David Lean pentru regie (acordat de Academia Britanică de Film), apoi „Vânătorul de recompense 2049” (2017), pentru care a fost, din nou, nominalizat la trofeul britanic. Denis Villeneuve spune că „«Dune» este, într-o măsură, un «Star Wars» pentru adulți”. 

O: Dune, SUA/Canada/Ungaria, 2021 R: Denis Villeneuve D: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa, Dave Bautista.

„Ailo – Aventuri în Laponia”

„Lumea e un loc ciudat. Nu ştie nimeni de ce suntem aici. Şi cu toate astea… Trebuie să ne trezim în fiecare dimineaţă, să pornim la drum şi să ne găsim locul lângă ceilalţi”, ni se spune în această originală poveste a puiului de ren Ailo (voce: Prinssi), un erou neobișnuit care ne invită într-o aventură înduioșătoare în inima naturii. Filmul ne propune să-l urmărim pe Ailo de la primii pași în Laponia natală, sub oblăduirea drăgăstoasă a mamei lui. Povestea sa ne arată cum se adaptează renii la habitatul lor, cum li se înnoiesc coarnele anual, cum supraviețuiesc la temperaturile cumplit de scăzute și cum se mișcă prin zăpadă. Alături de micul și sensibilul Ailo, vom trăi însă și temerile acestor făpturi speciale față de pericolele nenumărate din jur, dar vom descoperi și nenumăratele secrete ale lumii de sub zăpadă și viața creaturilor care se ascund sub mantaua ei. 

Copiii adoră să învețe din povești

„Am regizat multe documentare despre natura sălbatică. Într-o zi, copii mei mi-au spus: «Nu ai făcut niciun film despre renii lui Moș Crăciun!». Și atunci am realizat că, datorită filmelor, copiii mei cunosc animalele din savană și junglă mai bine decât pe cele care trăiesc în Europa. Cu toate că acestea sunt mai aproape. E important să cunoaștem și să înțelegem fauna din jurul nostru. Putem spune că acest film e bazat pe o idee a copiilor mei”, a povestit regizorul filmului, Guillaume Maidatchevsky. 

„Știam că renii sunt cei care trag sania lui Moș Crăciun. 🙂 Nu știam că au la dispoziție un timp atât de scurt pentru a se maturiza și a învăța, practic, toate lucrurile care le asigură mai departe supraviețuirea: doar un an. Nu știam că bietele vulpi polare trec prin atâtea încercări până își găsesc un partener de viață. Nu știam că înspăimântătorul gluton (wolverine) e capabil de atâtea acrobații amuzante atunci când încearcă să-și găsească o parteneră.
A fost o mare bucurie pentru un om crescut cu documentarele de la Teleenciclopedia și, mai târziu, cu cele de la Animal Planet să poată spune o poveste atât de frumoasă, ceva între documentar și basm. Pentru un om de radio, care citește știri și pune voce mai ales pe spoturi comerciale – reclame, promouri – a fost un efort de imaginație. A trebuit să-mi uit vocea de trailer, de promo, de reclamă și să fiu eu însumi, un om care vorbește ca și cum le-ar spune o poveste frumoasă și înduioșătoare nepoților”, a povestit, la rândul său, jurnalistul George Mihalcea, cel care rostește această emoționantă poveste în limba română. 

O: Aïlo: Une odyssée en Laponie, Finlanda/Franța, 2018 R: Guillaume Maidatchevsky Voci: Aldebert, Prinssi.

„Ron o ia razna”

Când timidul Barney (voce: Jack Dylan Grazer), un băiețel de unsprezece ani, primește în dar un robot complex, așa cum au toți copiii din oraș, e convins că acesta îl va ajuta să stabilească, în sfârșit, o relație cu ceilalți copii, de care nu prea a reușit să se apropie. Numai că robotul Ron (voce: Zach Galifianakis) se dovedește defect, iar setările lui o pot lua razna în orice moment. Văzând cum stau lucrurile, Barney se hotărăște să-l învețe să se comporte ca un om. Un film tandru și amuzant, care vorbește cu umor despre comunicarea de azi și despre dependența de tehnologie. 

O: Ron’s Gone Wrong, SUA/Marea Britanie, 2021 R: Sarah Smith, Jean-Philippe Vine, Octavio E. Rodriguez, Steve Carr Voci: Olivia Colman, Jack Dylan Grazer, Ed Helms, Rob Delaney, Zach Galifianakis.

„Halloween: Noaptea crimelor”

În această continuare a clasicei francize horror „Halloween”, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) e convinsă că a scăpat definitiv de cel care a chinuit-o toată viața, monstruosul Michael Myers. Laurie, fiica ei, Karen (Judy Greer), și nepoata ei, Allyson (Andi Matichak), ajung la spital după ce îl lasă în urmă, închis în pivnița în flăcări. Numai că, în tradiția cu care ne-au obișnuit producțiile de acest gen, criminalul găsește o cale de scăpare și își reîncepe seria de orori. Laurie încearcă să-i țină piept din nou, numai că acum tot orașul Haddonfield îi sare în ajutor. 

O: Halloween Kills, SUA/Marea Britanie, 2021 R: David Gordon Green D: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Anthony Michael Hall, Will Patton, Nick Castle, Thomas Mann. 

„La civil” a fost apreciat la Festivalul de la Cannes

Tot astăzi are premiera, în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest” (desfășurat între 22 și 31 octombrie), filmul „La Civil”, regizat de Teodora Ana Mihai, care a făcut parte, anul acesta din Selecția oficială a Festivalului de la Cannes. 

Filmul o are ca personaj central pe Cielo (Arcelia Ramírez), o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Văzând că autoritățile nu o ajută, Cielo hotărăște să își facă dreptate pe cont propriu. Filmările s-au desfășurat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. „La Civil” este inspirat de evenimente reale, iar regizoarea Teodora Ana Mihai a întreprins cercetări ample legate de acestea, timp de mai mulți ani, în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

„Sunt cu adevărat fericită pentru această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, a spus Teodora Ana Mihai cu ocazia selectării filmului său în cadrul prestigiosului festival. „«La Civil» este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, și-a caracterizat filmul tânăra cineastă. 

Născută la București în anul 1981, Teodora Ana Mihai s-a mutat cu părinții în Belgia în 1989. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Este și autoarea documentarului „Waiting for August”, povestea unei familii de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate. Filmul a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. 

O: „La Civil”, Belgia/România/Mexic, 2021 R: Teodora Ana Mihai D: Arcelia Ramírez, Alvaro Guerrero, Jorge A. Jimenez, Ayelén Muzo, Monica del Carmen, Claudia Goytia, Alicia Laguna, Eligio Mel, Mercedes Hernández.

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Răpirea 12
  Adolescenţii Nathan şi Karen găsesc din întâmplare un website pe care se află o mulţime de poze cu copii fie dispăruţi, fie despre care se crede că au fost răpiţi....
 • 22:30 Străinul 15
  Chan va intra în pielea unui umil proprietar de restaurant din Cartierul Chinezesc al Londrei. Viaţa sa liniştită este tulburată de uciderea fiicei sale.
 • 01:00 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 01:30 I Like IT
  Emisiunea traduce IT-ul în limba română cu umor inteligent şi poftă de show, iar Iulia Ionescu face ca noutăţile din Internet şi tehnologie să nu mai pară complicate...
 • 02:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
 • 23:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:00 X Factor
 • 03:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 04:00 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Mireasa din Istanbul AP
  Povestea fascinantă de dintre Sureyya (Asli Enver) şi Faruk (Ozcan Deniz) continuă cu întâmplări dramatice, menite să stârnească interesul privitorului. În ultimul...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Nehir AP
  "Nehir" descrie povestea impresionantă a unei tinere care duce o luptă continuă pentru supravieţuire. Nehir Aksu, interpretată de actriţa Biran Damla Yilmaz, a avut...
 • 23:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 00:45 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 03:30 Asta-i România! AP
  Pe toate vrem să le cunoaştem şi să nu treacă neobservate. Emisiunea "Asta-i România!" ne prezintă o Românie, aşa cum este ea, cu bune şi cu rele. Întâmplări deosebite...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV