Obiceiuri din Franța
Ar trebui să știi că nu sunt cu mult diferite de ale noastre, însă unele lucruri sunt cu adevărat inedite. Ei sărbătoresc în Ajun, adică pe 24 decembrie. Atunci se strâng cu toții la masă pentru o cină foarte îmbelșugată. Decorarea caselor se face cam ca pe la noi. Nu lipsește bradul, ornamentele, luminițele colorate. Gospodinele din Franța, la fel că harnicele românce, încep să se pregătească cu multe zile înainte, pentru a avea cât mai multe preparate. Moș Crăciun se numește Père Nöel, iar numele său înseamnă “vești bune” adică “des bonnes nouvelles”. Ca în orice țară catolică, nu trebuie să lipsească o punere în scenă, cu figurine, cu nașterea Domnului. Am văzut că și la noi a început să fie prezentă această imagine la târgurile de Crăciun. Partea interesantă vine la deserturi, care trebuie să fie în număr de 13. Acestea sunt făcute în casă de obicei, având că ingrediente fructe, nuci, smochine, migdale, alune. Unele au denumiri un pic ciudate, cum ar fi “Cei patru cerșetori” acesta fiind unul din deserturile cele mai apreciate. De asemenea, în Ajun, înainte de a se pune la masă, oamenii merg la biserică pentru slujbă.
Meniuri speciale de Crăciun
Deja am intrat în paragraful anterior în lista meniurilor, aflând faptul că la masă există un număr impresionant de feluri dulciuri. Dar lista nu se oprește aici. Dacă la noi porcul este “actorul” principal la masa festivă, la francezi fructele de mare, curcanul sau gâsca sunt cele mai apreciate, iar somonul este o adevărată delicatesă. Pe lângă acestea, sunt servite o mulțime de alte produse specifice, adică foie gras, terine, pateuri sau brânzeturi. Nu este nevoie să te dai peste cap să realizezi în casă aceste produse pentru că îți va lua foarte mult timp. În schimb, de la lessaveursdefrance.ro poți să cumperi toate aceste specialități autentice. Și pentru că tot am adus vorba de acest magazin, îți recomandăm să intri pe site, nu doar pentru masa de Crăciun, dar și pentru a te răsfață cu produse franțuzești cunoscute, aduse din inima acestei țări cu o tradiție culinară de secole. Lessaveursdefrance.ro este magazinul preferat al gurmanzilor din România pentru că aici pot să găsească o mare parte din specialitățile de marcă ale Franței.
Butucul Yule
Un lucru specific, pe care nu îl vei găsi în tradițiile ortodoxe, este Butucul Yule. Nu vorbim despre un butuc de lemn ci despre o prăjitură! Este o tradiție care s-a păstrat încă din timpurile medievale. Însă originea lui este mult mai veche, Yule fiind o sărbătoare păgână, specifică popoarelor nordice, care avea loc atunci când era celebrat Solstițiul de iarnă. Un butuc generos era ales cu grijă pentru a fi adus în casă și a i se da foc. Simbolul era unul puternic, însemnând rămășițele anului care trece, iar prin arderea lui oamenii puteau a merge mai departe în noul an. Acest obicei continuă pe parcursul a 12 zile până la finalul anului, punându-se câte un butuc pe foc, mai mic de dată această, în fiecare seară. Această tradiție a rămas și azi, ajungând să fie creată o prăjitură cu ciocolată generoasă, în formă de butuc. În Franța și în Belgia este cunoscut că “le Boucher de Nöel”.
De ce să petreci un Crăciun à la Français
Ce ți-am prezentat mai sus reprezintă o mică parte a obiceiurilor din Franța ce au loc atunci când sărbătoresc Crăciunul. Ele sunt mult mai multe. Tu poți alege, dacă îți place, să adopți poate câteva dintre ele pentru că nu este nimic rău în a încerca acest lucru. Iar dacă vine vorba de alimente, cui nu îi place mâncarea franțuzească?! Poți, dacă dorești însă să mulțumești pe toată lumea, să combini câteva din preparatele românești, cu cele franțuzești. Ca să îți dăm un mic exemplu, poți să pregătești salată boeuf, friptură de porc, dar să adaugi și câteva terine, somon sau curcan. Pentru a face o mică paranteză, să știi că salata boeuf nu își are originile în Franța, deși denumirea este una franțuzească, boeuf însemnând vită. Ea a fost creată de un bucătar din Belgia, Lucien Olivier, în Rusia, la mijlocul secolului XIX. Revenind la meniul nostru, îți recomandăm, cu toată căldura, Butucul Yule. Acesta are un aspect foarte festiv, pe lângă faptul că este deosebit de gustos. Copiii vor fi în special încântați de această prăjitură, pentru că este, într-adevăr, deosebită. Ar trebui să te gândești și al cele 13 deserturi. Nu trebuie să stai săptămâni întregi în bucătărie. Dacă intri pe lessaveursdefrance.ro poti să comanzi biscuiți, fursecuri, dulciuri, pe care le poți folosi pentru a crea câteva dulciuri simbolice. Până la urmă, de Crăciun, pe lângă preparatele alimentare sărate, bucuria tuturor rămâne momentul în care se savurează ceva delicios, dulce, gustos. Cu siguranță, oaspeții tăi vor fi încântați.