Homepage  / Cinema

Cum s-a accidentat Brad Pitt la filmările de la „Troia” și alte dezastre din culisele unor pelicule celebre

Cum s-a accidentat Brad Pitt la filmările de la „Troia” și alte dezastre din culisele unor pelicule celebre

de Redactia Tvmania

Platourile de filmare ar trebui să fie un loc sigur pentru actori şi cei implicaţi în producţia unui film. Mici accidente apar uneori, dar cam atât. Dar există câteva filme care au adus mai mult decât un simplu ghinion pentru unii dintre cei aflaţi la filmări: boli, morţi, uragane.

Printre ele se numără „Cuceritorul” (1956), „Twilight Zone: Filmul” (1983), „Top Gun” (1986), „Corbul” (1994), „Triplu X” (2002), „Troia” (2004) şi „Jumper: Oriunde, oricând” (2008).

Sfârşitul lui John Wayne

Cuceritorul

LIDER. În „Cuceritorul” (1956), John Wayne era Ginghis Han, întemeietorul Imperiului Mongol.

220 de persoane au lucrat la Cuceritorul (1956), peliculă filmată lângă oraşul St. George, din Utah, în 1955. Dintre ei, 91 s-au îmbolnăvit de cancer din cauza radioactivităţii, la începutul anilor ’80, şi 46 dintre ei au murit (printre aceştia se numără actorii John Wayne, Susan Hayward, Agnes Moorehead, John Hoyt şi regizorul Dick Powell).

Actorul Pedro Armendariz a făcut cancer la rinichi după patru ani şi s-a împuşcat când a aflat că e pe moarte.

Scepticii dau vina pe tutun (Wayne şi Moorehead erau fumători înrăiţi), dar părerea generală este că boala a avut drept cauză chiar locurile de filmare, devenite radioactive în urma testării unor bombe atomice în statul vecin Nevada, în 1953 (în cadrul Operaţiunii Upshot-Knothole).

Filmările au durat 13 săptămâni şi au fost haotice: căldura de 48 de grade i-a moleşit pe actori, o panteră neagră a atacat-o pe Susan Hayward, iar platourile au fost inundate complet în urma unor ploi. Actorii au fost expuşi la praful radioactiv şi după terminarea filmărilor: Hughes a trimis 60 de tone de pământ de aici la Hollywood, pentru refacerea unor scene.

Mulţi dintre cei implicaţi în realizarea filmului ştiau despre radiaţii (chiar există o poză în care John Wayne ţine un contor Geiger în mâini, la filmări), dar nu credeau că ameninţarea e una seioasă.

Filmul a fost un dezastru la box-office, criticii l-au desfiinţat, iar producătorul Howard Hughes s-a simţit vinovat de realizarea filmului şi a considerat că producţia e atât de proastă încât a cumpărat toate copiile (cu vreo 12 milioane de dolari) şi a refuzat distribuirea filmului.

Ani de zile, doar Hughes a revăzut pelicula, pe care o viziona în fiecare seară în ultimii ani ai vieţii, când devenise paranoic. Abia în 1974 a reuşit studioul Paramount să cumpere drepturile de difuzare de la Hughes.

Decapitări şi împuşcături letale

Corbul

AMURG. „Corbul” (1994) a fost ultimul film al lui Brandon Lee, fiul lui Bruce Lee. Până atunci, avusese doar şapte roluri creditate.

Corbul (1994) a rămas celebru mai ales din cauză că protagonistul Brandon Lee a fost ucis pe platouri, cu un pistol Magnum 44.

În ultimele săptămâni de filmare, pe 31 martie 1993, protagonistul Brandon Lee filma o scenă în care personajul lui era împuşcat de cel interpretat de Michael Massee. Se folosea un glonţ fals (cu praf de puşcă, dar fără carcasa metalică), dar un alt glonţ rămăsese în armă şi astfel Lee a fost împuşcat accidental în abdomen.

Lee a fost dus la spitalul New Hanover Regional Medical Center din Wilmington (Carolina de Nord), unde a murit după 12 ore.

Filmul a fost, totuşi, terminat, cu costuri suplimentare de 8 milioane de dolari. Se spune că filmarea momentului morţii lui Lee a fost distrusă imediat, dar se zvoneşte şi că ar fi fost dată familiei acestuia.

Acesta nu a fost, însă, singurul accident: un tâmplar s-a curentat şi s-a ars după ce a atins un cablu de curent, furtuni violente au distrus câteva elemente de decor, cauzând întârzieri, şi alt muncitor s-a rănit, când i s-a băgat o şurubelniţă în mână.

În timpul filmărilor la Twilight Zone: Filmul (1983), un elicopter a decapitat trei actori. Pelicula refăcea trei episoade din serialul original (1959 – 1964) şi cuprindea o poveste nouă: prologul şi primul segment au fost regizate de John Landis, Steven Spielberg s-a ocupat de al doilea segment, Joe Dante – de al treilea, iar George Miller – de ultimul.

Actorul Vic Morrow şi copiii-actori (angajaţi ilegal) Myca Dinh Le (7 ani) şi Renee Shin-Yi Chen (6 ani) au fost atunci decapitaţi de un elicopter care zbura la 8 metri altitudine: din cauza exploziilor de pe platou, elicea din coada elicopterului s-a rupt şi i-a lovit pe cei trei. Nimeni din aeronavă nu a fost rănit.

Accidentul a cauzat un proces celebru la acea vreme. Deşi a durat cam zece ani şi a dus la modificarea legislaţiei privind filmarea copiilor pe timpul nopţii şi implicarea acestora în scene cu efecte speciale periculoase, procesul nu a găsit pe nimeni vinovat.

Incidentul a pus capăt prieteniei dintre regizorii John Landis şi Steven Spielberg, acesta din urmă fiind deja supărat pentru că Landis folosise muniţie adevărată la filmări.

Li s-a întâmplat şi lor

Dublura lui Vin Diesel a murit, zdrobit de un pod, pe platourile de la Triplu X (2002). Harry L. O’Connor, cascadorul care îl dubla pe actorul Vin Diesel, trebuia să facă rapel pe o linie de parasailing şi să aterizeze pe un submarin. După o primă dublă de care O’Connor nu a fost mulţumit, a repetat secvenţa, dar nu a coborât destul de rapid pe linia de parasailing şi s-a lovit de un pod, cu o viteză mare, decedând pe loc. Regizorul Rob Cohen a folosit filmarea scenei respective şi a tăiat doar ultimele clipe, din respect pentru cascador.

Un membru al echipei a murit, zdrobit de un perete îngheţat, şi în timp ce se realiza Jumper: Oriunde, oricând (2008). David Ritchie era angajat ca „set dresser” (persoana care aranjează platourile de filmare) la pelicula cu Hayden Christensen şi Samuel L. Jackson. În timp de desfăcea unul din pereţii unui element de decor, acesta a fost lovit de un amestec îngheţat de nisip şi pământ, desprins de pe respectivul perete.

În timp ce se filma Top Gun” (1986), pilotul Art Scholl s-a prăbuşit cu avionul la finalul unei scene, iar filmul i-a fost, ulterior, dedicat. Scholl a fost un pilot aerian de 53 de ani, angajat pentru scenele dificile de zbor. În timpul ultimei sale acrobaţii, pe 16 septembrie 1985, Scholl a avut o problemă cu avionul şi s-a prăbuşit în Oceanul Pacific, lângă oraşul californian Carlsbad. Nu se ştie nici acum care a fost cauza accidentului.

Brad Pitt

IRONIE DUREROASĂ. Brad Pitt şi-a rupt tendonul lui Ahile în timpul filmărilor la „Troia” (2004). El interpreta tocmai rolul lui… Ahile.

Cât despre filmările la Troia (2004), acestea au părut blestemate: platourile s-au confruntat cu uragane, un deces şi Brad Pitt şi-a rupt tendonul lui Ahile. Bodybuilder-ul George Camilleri şi-a rupt un picior în timp ce filma o scenă de acţiune la Ghajn Tuffieha (Malta): a fost operat a doua zi, dar a murit după două săptămâni din cauza complicaţiilor. Iar în timpul filmărilor la Cabo (din statul mexican Baja California Sur), producţia a fost pusă pe pauză din cauza a două uragane care au lovit zona în aceeaşi lună.

.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 16:00 Mâncare pe care
  Mâncare pe care, show-ul care a avut succes la nivel internațional, fiind distribuit în 46 teritorii, cu 17.000 de episoade produse, urmărește cinci persoane străine...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Fotbal: Conference League - Preliminarii: FCSB _ Dunasjka
 • 22:30 Fură şi fugi 12
  Gordon Jennings (Idris Elba), John Rahway (Paul Walker), A.J. (Hayden Christensen) şi fraţii Jake (Michael Ealy) şi Jesse (Chris Brown) sunt membrii unei găşti de...
 • 00:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 01:00 Execuţia digitală 15
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
  Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Celebrity Splash: Vedete la apă
 • 00:15 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:45 Cum să scapi de un tip în 10 zile AP
  Andie Anderson, realizatoarea coloanei "Cum să" din Composure Magazine, are o misiune foarte ciudată şi puţin timp la dispoziţie. Trebuie să scrie un articol despre...
 • 03:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 04:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 04:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:30 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV