Homepage  / Ştiri / Televiziune

GALERIE FOTO. „Leul”, al treilea episod al seriei „Dinastii”, va fi difuzat astăzi, 6 decembrie, la BBC Earth

GALERIE FOTO. „Leul”, al treilea episod al seriei „Dinastii”, va fi difuzat astăzi, 6 decembrie, la BBC Earth
5

de Redactia Tvmania

Joi, 6 decembrie 2018, vom vedea de la ora 23.00, al treilea episod al seriei „Dinastii” – „Leul”.

 

Dynasties_EP_03_001_Press_Pack_Under embargo until 00_01 GMT 20th OctoberIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

Una dintre cele mai importante familii de lei din Africa – Marsh din Masai Mara, Kenya. La începutul poveştii, familia Marsh este într-un moment unic din istoria ei. Au fost abandonaţi de către toţi masculii adulţi care – până acum – au apărat-o. Au rămas doar două femele adulte care să hrănească şi să protejeze cei opt pui. Viitorul întregii familii stă pe umerii acestor două mame, Charm şi verişoara ei Sienna. Trebuie să îşi crească puii dacă vor ca dinastia să continue. Ele şi puii lor vor avea de înfruntat mari pericole din savana africană –cirezi nervoase de bizoni, familii de lei rivale, ameninţarea constantă a hienelor de pradă. Şi, într-o răsturnare de situaţie, o întâlnire cu umanitatea.

O poveste extraordinară despre autoritate în condiţii dificile.

 

Profilul personajelor

Personajele din episod (numele sunt date animalelor de către experţii care i-au studiat).

Charm, o femelă adultă, de aproximativ 14 ani, cu doi pui mai mari – Tatu un mascul, şi Yaya o femelă, ambii de 3 ani – şi doi pui mai tineri – un mascul şi o femelă de aproximativ 9 luni.

Sienna, verișoara lui Charm, este de asemenea o femelă adultă, de aproximativ 15 ani, care are un pui mai mare – Red, un mascul, de aproximativ 3.5 ani – şi trei pui mai tineri – două femele şi un mascul de aproximativ 15 luni.

Dinastia geografică: numeroase generaţii ale familiei Marsh au fost filmate pentru seriile anterioare ale BBC şi au fost urmărite cu pauze timp de douăzeci de ani. Acesta însă a fost primul moment în care cineva a urmărit atât de intens familia. La începutul filmărilor, familia avea zece membri. Această familie trăieşte în jurul Musiara Marsh din Masai Mara, Kenya, o zonă formată din iarbă, mlaştină şi pădure, de-a lungul râului Mara. Această zonă este protejată şi rezervată pentru viaţa sălbatică şi este înconjurată de alte zone protejate. Cu toate acestea, există o presiune semnificativă pe lei şi pe teritoriul lor din partea ciobanilor şi a cornutelor acestora.

 

Locaţie filmare

Masai Mara, Kenya.

 

Informaţii despre specie

 • Estimările curente referitoare la populația de lei sugerează faptul că există mai puțin de 20,000 de exemplare în sălbăticie şi mai puțin de 2,000 în Kenya.
 • Numărul lor a scăzut cu aproape jumătate în ultimele două decenii..
 • Estimările sugerează că populația de lei din Kenya scade cu aproximativ 100 de lei în fiecare an.
 • Leii sunt singurele feline cu adevărat sociale din lume.
 • Dimensiunile teritoriilor variază. Acolo unde este suficientă mâncare, precum în Masai Mara, teritoriul poate fi şi de 50 de kilometri pătrați, dar în zonele uscate, teritoriile se întind şi pe 2,000 de kilometri pătrați.
 • Masculii sunt mai mari si mai grei decât femelele. Un mascul tipic cântărește între 150 şi 225 kg, în timp ce o femelă adult este cu aproape 20 de procente mai mică, între 122 şi 192 kg.
 • Lungimea, inclusiv coada, unui mascul adult poate ajunge la trei metri şi jumătate, în timp ce o femelă ajunge la aproximativ trei metri. Leul rivalizează cu tigrii la categoria cele mai mari feline şi este cel mai mare carnivor din Africa.
 • Femelele se ocupă în mod aproape exclusiv de vânătoare. Masculii participă foarte rar, doar în cazul în care prada este extrem de mare (un bizon). Cu toate acestea, masculii sunt primii care mănâncă din pradă, uneori consumând aproape 40 de kg de carne la o singură masă.
 • Leii pot dormi până la 20 de ore pe zi!

 

Informaţii despre filmare

 • Numărul zilelor de filmare: 420
 • Ore de lucru pe săptămâna: 98
 • Media deplasărilor cu leii: 4-5 ore pe zi (si adesea, noaptea!)
 • Din cele 420 de zile de filmare, leii au fost treji echivalentul a 90 de zile!
 • Echipa a încercat din răsputeri să menţină distanţa faţă de lei, pentru a evita deranjarea comportamentului lor natural. Cu toate acestea, sub soarele arzător, în zonele de iarbă, leii veneau ocazional să caute adăpost la umbra maşinilor.
 • Sammy Munene, unul dintre ghizii echipei, a băut aproximativ 2500 de căni de apă în timpul filmărilor – de cele mai multe ori așteptând ca leii să se trezească!

 

Interviu cu Simon Blakeney, producătorul documentarului Leul

 Care sunt momentele pe care aşteptaţi cu nerăbdare să le vadă oamenii?

Ce vreau ca oamenii să vadă este cât de incredibilă este conducerea femelei familiei. Charm este o vânătoare iscusită, un lider puternic şi o mamă experimentată. Din momentul începerii filmării, ea a avut responsabilitatea uriaşă de a proteja familia împotriva tuturor pericolelor. Întreaga echipă a avut doar cuvinte de admiraţie la adresa ei.

Unele dintre cele mai minunate momente au inclus cei doi masculi tineri ai familiei, numiți Tatu şi Red. Sunt asemenea unor adolescenţi. La un moment dat în film, ambii s-au luptat cu un hipopotam, încercând să îl prindă. A fost o nebunie, un lucru nesăbuit de adolescentin, deoarece un hipopotam sănătos este cu uşurinţă mult mai puternic decât cei doi lei la un loc. Tatu avea picioarele din faţă pe coastele hipopotamului care fugea, iar picioarele din spate se loveau de pământul noroios. Nu a existat nici un moment în care reușita părea o variantă. Pentru echipă, a fi martor şi a filma astfel de momente a fost incredibil.

În alt moment, Red a intrat în bucluc atunci când a plecat singur şi a ajuns direct în mijlocul unui clan de hiene. Iniţial a încercat să arate cât este de dominant, alergând hienele. Dar după ce a trecut momentul de bravadă, s-a trezit încercuit de douăzeci sau treizeci de hiene, fără vreo şansă de evadare. De fiecare dată când se năpustea asupra unei hiene care venea prea aproape, altele îl atacau din spate. Era depăşit numeric şi prins într-o situaţie pe viaţă şi pe moarte

Înţeleg că aţi avut parte de personalităţi diferite în interiorul familiei.

Adesea reuşeam să identificăm leii de la distanță, prin modul în care se comportau. De exemplu, pe măsură ce creștea, tânăra leoaică pe nume Yaya vâna orice mişca. Mangustele, deşi au un gust oribil, erau constant fugărite de aceasta. Era ca o pisică cu un ghem de aţă.

Un alt personaj era fiul cel mai tânăr al lui Charm, care mânca mai mult decât oricare dintre ei. Ştiai întotdeauna că el era ultimul leu care lăsa prada, mâncând până îşi umfla burta ca un balon. Deşi nu proiectăm intenţionat sau conştient personalități pe lei, indivizii se comportă cu siguranţă diferit şi a fost minunat să putem cunoaşte şi identifica aceste diferenţe subtile.

 Au existat momente extrem de emoţionante?

Am văzut-o pe Charm protejându-şi familia în faţa unui bivol. Bivolii sunt rivalii leilor, şi dacă simt un leu tânăr, vor încerca să îl omoare. La un moment dat, Charm a ajuns faţă în faţă cu o turmă de peste o sută de bivoli. A fost extraordinară – a devenit extrem de furioasă. Erau bivoli atât în spatele cât şi în faţa ei, şi dacă nu reuşeau să ajungă la cei tineri, scopul era să o omoare pe ea. A fost o scenă incredibilă, un moment extrem de tensionat.

Pentru mine, cele mai impresionante şi memorabile momente au fost cele în care leii s-au apropiat foarte mult de noi. Parcam mereu la o distanţă rezonabilă de lei – pentru a nu le influenţa comportamentul – dar uneori treceau pe lângă maşinile noastre, de cele mai multe ori pentru că eram pe ruta cea mai scurtă din drumul lor. La un moment dat, după aproximativ nouă luni de la începerea filmărilor, unul dintre masculii tineri a ajuns în spatele maşinii în care eram şi, pentru că vorbeam la radio în acel moment, nu l-am văzut venind. M-a făcut să tresar când l-am văzut lângă mine. Aş fi putut să îi mângâi coama! Este foarte uşor să uiţi cât de mari sunt aceste feline până când eşti atât de aproape de ele! Acest lucru era extrem de adevărat şi în cazul tânărului mascul, Tatu. Când am început filmările, Tatu era un tânăr leu greoi, dar când l-am întâlnit de aproape am descoperit un leu extrem de mare – uriaş.

De ce a fost nevoie pentru a filma acest documentar?

În total, filmarea a însumat peste 400 de zile. Programul a fost lung – ieşeam înainte de răsărit în fiecare zi şi reveneam după lăsarea serii, iar noaptea descărcam filmările şi pregăteam echipamentul. Lucram 98 de ore pe săptămână! Dar a meritat cu prisosinţă. A fost o experienţă extraordinară să petrecem săptămâni întregi cu leii, deşi de cele mai multe ori nu aveam ce să filmăm. Leii petrec foarte mult timp dormind ziua, însă trebuia să fim alături de ei în fiecare minut, în caz că ceva s-ar fi întâmplat. Timpul trece foarte încet atunci când privești un tufiş, aşteptând ca leii să se trezească.

În timpul celor două perioade de filmare pe timp de noapte, echipa s-a concentrat în urmărirea leilor timp de 24 de ore pe zi, cu o tură de zi şi una de noapte. Cu toate acestea, combinaţia de iarbă înaltă, furtuni violente, inundații şi vehicule blocate pe teren dificil a însemnat adesea pierderea urmei leilor şi reînceperea procesului de filmare.

Apoi, cel mai dificil moment a fost finalul filmării, pentru că tuturor ne-a fost greu să ne despărţim de acea familie. A fost un privilegiu extraordinar să putem petrece atât de mult timp alături de ei. Chiar dacă leii ne-au ignorat pe aproape întreaga durată a filmărilor (ceea ce am şi sperat!), am simţit că am ajuns să îi cunoaştem şi am vărsat o lacrimă la finalul filmărilor (şi nu am fost singurul…).

 

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Vlad 12
  Serialul "Vlad", produs la cele mai înalte standarde cinematografice, spune povestea contelui de Monte-Cristo, într-o adaptare modernă. "Vlad" prezintă o poveste...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 X-Men: Cei dintâi 15
  Acţiunea filmului este plasată în anii '60 când tensiunile dintre SUA şi Uniunea Sovietică ameninţau întreaga planetă. Înainte ca Charles (James McAvoy) şi Erik...
 • 02:30 Superspeed la Pro TV
  "Super Speed" - o emisiune prezentată de Costin Giurgea şi Tudor Bratu, cu maşini, teste incredibile şi vedete care vor fi puse în situaţii inedite. Cei doi jurnalişti...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 00:00 John Wick 3: Război total 15
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Asia Express AP
 • 00:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 00:30 27 de rochii AP
  Cea mai mare bucurie a unei tinere cu ghinion în dragoste este să fie domnişoară de onoare la nunţile prietenelor ei. După 27 de astfel de evenimente (şi de rochii)...
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Povestea noastră AP
  Mulţi dintre telespectatori se vor regăsi în situaţiile comune sau mai puţin obişnuite cu care se confruntă protagoniştii şi vor avea bucuria să o reîntalnească...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Nehir AP
  "Nehir" descrie povestea impresionantă a unei tinere care duce o luptă continuă pentru supravieţuire. Nehir Aksu, interpretată de actriţa Biran Damla Yilmaz, a avut...
 • 23:45 Film artistic
 • 01:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 02:45 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV
Program Cinema
RULEAZĂ ASTĂZI LA CINEMATOGRAFELE DIN
VEZI PROGRAMUL CINEMATOGRAFELOR