Homepage  / Ultimul număr

Gangsteri

Gangsteri

de Redactia Tvmania

In nebunii ani '20, Chicago devenise raiul celor care ignorau prohibitia, Al Capone si Bugs Moran faceau milioane de dolari din vanzari ilegale de alcool, iar crima organizata era ceva obisnuit.

Regele gangsterilor
Intre 1920 si 1933, Statele Unite ale Americii au instaurat Prohibitia pe alcool si crima organizata a profitat din plin de aceasta perioada. Multe alte probleme sociale au aparut in acea perioada: afacerile ilegale si escrocheriile, coruperea oficialitatilor, scaderea bugetului de stat (in lipsa consistentelor taxe pe alcool), disparitia a numeroase fabrici de bere si scaderea calitatii vinului produs in America. In aceasta perioada, Al Capone era numele de pe buzele tuturor gangsterilor, clientilor si politistilor din „orasul vanturilor”. Nascut in cartierul Brooklyn din New York, in familia unor imigranti napolitani, Alphonse Gabriel Capone si-a inceput cariera in industria traficului cu alcool chiar in propriul cartier, fiind exmatriculat la 14 ani, dupa ce pocnise un profesor. A facut parte din cateva bande locale, iar dupa ce a capatat celebra rana care l-a urmarit toata viata, a fost luat sub aripa sefului local (Frankie Yale) si trimis la Chicago. Aici a devenit repede adjunctul sefului organizatiei criminale cunoscuta drept „Chicago Outfit” (in traducere, „banda din Chicago”), Giovanni Torrio.

Pe culmi
In 1924, Capone isi muta „firma” in orasul Cicero, pentru mai multa siguranta si cucerea administratia locala, falsificand alegerile si punand un primar-marioneta la conducere. Dupa preluarea afacerilor de la Torrio – care s-a intors in Italia – a devenit adevaratul rege al zonei: de la contrabanda cu bauturi alcoolice, la coruperea autoritatilor locale si a primarului, la infiintarea de bordeluri, cazinouri si cluburi de noapte. Acest nivel nemaiintalnit de bunastare a atras atentia rivalilor sai (Dion O’Banion, Bugs Moran si locotenentul Earl Weiss), care au incercat sa il ucida, determinandu-l sa-si ranforseze Cadillacul cu otel si sa-l doteze cu sticla si cauciucuri secutizate si o sirena de politie.
Desi nu a fost niciodata prins pentru incalcarea Prohibitiei, cariera lui a luat sfarsit in 1931, cand a fost condamnat pentru evaziune fiscala.

Vineri – 21.05, Discovery Civilisation

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te