Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

INTERVIU EXCLUSIV. Fuego (Paul Surugiu): „Să avem Crăciun luminat, de Rai colindat!”

INTERVIU EXCLUSIV. Fuego (Paul Surugiu): „Să avem Crăciun luminat, de Rai colindat!”

de Redactia Tvmania

Ce moment mai bun pentru o întâlnire cu Fuego, pe numele său Paul Surugiu, decât ajunul sărbătorilor?  Artistul ne-a vorbit despre noul album lansat la sfârșitul lui noiembrie și despre frumoasele amintiri din copilărie. Și evident pregătește surprize pentru emisiunea lui de la TVR 2.


TVSatelit: Cum vă petreceţi sărbătorile anul acesta?

Pe scenă, cântând. Pentru mine, Crăciunul înseamnă, de mai bine de 10 ani, colinde în țară. Sunt fericit că pot dărui și că pot “instaura”, cu simplitatea cântecelor mele, mult mai devreme, acest spirit înălțător. Crăciunul este în concerte, Revelionul la fel, cu spectacole, dar cu prietenii dragi aproape. Am suficient timp de odihnă și de petrecut după sărbători. Îmi imaginez că de Crăciun, oamenii sunt mai bucuroși. N-au cum să fie mai buni și mai speciali, e și absurd asta, dar pot fi în schimb, deschiși pentru a întâmpina spiritul sărbătorii. Nu-i nimic rău în a cânta și-a celebra, în a te bucura că ești acasă, înconjurat de cei pentru care clipele depind de tine și de împlinirile tale în vremi – părinții și familia ta. Ne prevestim mișcările de multe ori, dar nu ne dăm niciodată seama că de Crăciun, cu fiecare Crăciun ce trece, suntem mult mai deplini și mai înțelepți, mai ușor de emoționat și mult mai simplu de atins cu fericirile simple. Nu-i motivațional, dar iubiți Crăciunul! Este etapa ce an de an ne face mai maturi! Să avem Crăciun luminat, de Rai colindat!”

 

 • Pregatiti o editie speciala si de Craciun a emisiunii „Drag de Romania Mea”? Povestiti-ne putin.

 

Fiecare gala a emisiunii “DRAG DE ROMÂNIA MEA!” are ceva special, are valori incontestabile și oameni remarcabili, din mai multe domenii de activitate. Dar ultimele două gale ale show-ului, cea de pe 23 decembrie și cea de pe 30 decembrie vor fi cu adevărat remarcabile. Cea din Ajunul Crăciunul vine cu mai multe exclusivități, cu premiere din partea mea și o stare general de emoție, de bună dispoziție. Îl vom aștepta pe Moș Crăciun și ne va colinda minunatul Adrian Daminescu, alături de care am pregătit un duet de zile mari. La fel voi face și cu violoncelistul Adrian Naidin, care ne adduce colindul traditional.

Pentru prima oară, după mai bine de 5 ani, vine într-un platou de televiziune, marele artist Cornel Constantiniu, căruia i-am pregătit mai multe suprize și care ne va emoționa pe toți. Către final, în exclusivitate, pentru prieteni și pentru cei care nu au altceva mai bun de făcut cu excepția glumelor, voi împodobi bradul. Nu singur, alături de părinții mei, moment de colecție pe care ar fi păcat să-l ratați! În ultima gala, cea de pe 30 decembrie, ne vor fi alături Carmen Rădulescu, Petre Geambașu, Monica Anghel, Paula Seling și marele doctor Irinel Popescu. Nu ratați așadar, în fiecare duminică, de la ora 15.00, la TVR 2!

 

 • Ce traditie respectati in fiecare an? Fie ca vorbim de Craciun, ori de Anul Nou?

 

De obicei, eu nu sunt tradiţionalist. Sunt un om raţional, cu picioarele pe pământ, care vede concret fiecare mișcare și acțiune a sa, fără a se raporta la obiceiuri și alte cele. Totuși, Crăciunul îl văd mereu cu masa îmbelșugată și neapărat cu minunatele colinde marca Ștefan Hrușcă. Așa arăta și copilăria mea! De Anul Nou, țin să port ceva nou, pentru a avea spor în perioada ce vine! Ideea este că oricât ne-am baza pe astfel de superstiții, de multe ori, norocul ni-l facem noi și e sfânt!

 

 • Care este cea mai frumoasa amintire pe care o aveti din copilaria dvs legata de sarbatorile de iarna?

 

Numai una? Am zeci de tablouri în minte legate de Crăciunul copilăriei mele. N-aș putea uita serile de Ajun în care înghețam pe străzi, mergând cu bucurie, la colindat. Mirosea aerul a fum proaspăt și a ger. În casă, miros de sarmale, cozonaci și aroma formidabilă de portocale. Bradul îl împodobeam, de unul singur, tot în seara de Ajun, iar mai apoi îl așteptam pe Moș Gerilă (așa-i spuneam bătrânului Crăciun în perioada mea)! Dar nu voi putea uita niciodată imaginea primelor zăpezi, a lipsei grijilor, a timpului Acela magic în care nu mai contau problemele și nouă ne păsa doar de bucuria sărbătorii. O simțeam mult mai pronunțată atunci! Iar darurile cele mai frumoase erau serile în familie!

 

 • Ați lansat de curând cd-ul “COLINDĂTOR LA PORȚILE CERULUI”. Povestiti-ne, va rog, mai multe despre acesta.

 

E un album complex, al unsprezecelea album de colinde din cariera mea. Am 18 piese noi-nouțe, lucrate cu interes și dăruire, toată vara aceasta, alături de mari profesioniști, atât la texte, cât și la orchestrații, marea majoritate fiind compozițiile mele. Trec prin mai multe stări și e cumva o schimbare de stil în ceea ce mă privește, pe această zonă, a cântecelor cu și despre iarnă și Crăciun.

Port publicul meu într-o istorisire minunată a sărbătorii, în înșiruiri de trăiri, reîntoarceri, veselii și liniște. Orchestrații superbe, lucrate de minunatul Alexandru Gorgos din Basarabia, au desăvârșit temele abordate și fiecare piesă e un moment în sine, nu sunt făcute doar pentru a bifa un număr de cântece de înscris pe album! Mare parte din ele, le voi lansa pe rând, în cadrul emisiunilor mele de la TVR 2, pe parcursul lunii decembrie!

 

 • Spuneati ca nu cantati colinde, ci cantecele dvs de Craciun. Care este diferenta?

 

Diferența e majoră. Colindele tradiționale, cele cântate acum sute de ani, pe la sate, de înțelepții noștri maramureșeni, sunt ceva aparte, au un farmec și un text anume, care nu suportă intervenții și care este poziționat pe o singură tematică, cea a Nașterii Domnului. Asta face cel mai bine Ștefan Hrușcă, dar și Paula Seling. Eu mi-am croit drumul cu piese originale, scrise în mare parte de mine. Sunt cântece de Crăciun, cu elemente diverse, cu texte special, melodii simple care ajung direct la inima publicului. Pornind de la celebrul “ÎMPODOBEȘTE MAMĂ, BRADUL”, piesă scrisă acum 18 ani, am conturat un gen anume în zona asta, care se identifică, de departe, cu numele meu. Cântecele mele de Crăciun au o lumină a sensibilității, au emoție și vorbesc despre stările magice ale acestei perioade!

 

 • Veti pleca in turneu. Ce orase veti vizita si cand se va incheia?

 

Ca niciodată, anul acesta este un maraton. Pornim pe 3 decembrie, cu două spectacole la Teatrul Național din București și apoi continuăm, până pe 28 decembrie, în toată România, terminând cu minunatul oraș Bălți, din Republica Moldova. De ani de zile, merg la colindat prin țară. Prin țara mea, fiind de-a dreptul onorat să văd sălile pline. Anul acesta am o schimbare de stil, de viziune și desigur, vin cu cântece noi și cu un minunat album care propune, la propriu, capodopere componistice, din zona colindelor, melodii pe care sigur le veți îndrăgi încă de la prima ascultare. Sigur că voi cânta pentru voi, cele mai frumoase refrene, voi veni cu versuri speciale și emoții caracteristice și voi încerca să celebrez valorile României, din preajma Crăciunului.

Totdeauna sărbătoarea aceasta mi-a adus fericiri și m-a făcut, într-un fel sau altul, mai special și mai înțelept. Voi încerca, pe cât se poate, în acest an, să avem cel mai frumos Crăciun, împreună, în două ore în care vreau să uitați, la propriu, de toate și să lăsați la ușă grijile și problemele! V-aștept cu drag, de pe 3 decembrie, la București, Târgu Jiu, Craiova, Arad, Lipova, Carei, Oradea, Satu Mare, Timișoara, Dej, Cluj, Brașov, Rupea, Râmnicu Sărat, Buzău, Ploiești, Târgoviște, Curtea de Argeș, Pitești, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Focșani, Adjud, Bacău, Buhuși, Iași, Gura Humorului, Suceava, Botoșani, Bălți!

 

 • Când aveţi câteva zile libere, ce va place sa faceţi?

 

Problema acută a ultimului an este aceea că nu prea mai am zile libere. Dar totuși, când ele apar, prefer liniștea casei mele. Să stau pur și simplu și să mă uit la filme, fiind un cinefil înrăit. Pictez sau încerc să-mi pun ordine în gânduri și-n treburi. Ador serile lungi cu prieteni dragi. Citesc mult, nu doar literatură, ci și cărți motivaționale sau despre istoria artei, domeniu de care sunt pasionat, fiind și un împătimit colecționar de artă.

 

 • Familia dvs se afla la Turda, o veti vizita de Craciun?

 

În avans, ajung la bubulina mea cu daruri speciale, la mijlocul lunii, când am concert la Cluj. Nu voi fi cu ai mei Crăciunul acesta, dar și ei și eu știm că ne suntem aproape și că fiecare bucurie a unuia dintre noi, e una general. Voi ajunge în ianuarie acasă, să mai stau cu mama, să-mi gătească bunica, să-mi revăd vechii prieteni și colegi. Uneori, în agitația asta a lumii actuale, avem nevoie de o resetare de genul acesta. Iar familia va fi mereu pentru mine un liman, posibilitatea de a vedea sensibilitatea și emoția ființei mele.

 

 • Artiştii sunt sensibili, visători. Pe dv. ce vă caracterizează?

 

Firește că am doza mea ridicată de sensibilitate, altfel n-aș fi fost artist și n-aș fi cântat genul de muzică de care-l promovez, care se axează fix pe aceste sentimente puternice. Nu am capul în nori și încerc, pe cât se poate, să văd cât mai echidistant, fiecare acțiune a mea! Eu sunt un om echilibrat, trăiesc clipele la intensitate maximă și-mi dau sufletul pe scenă!

 

 • Aveti timp printre picaturi sa si pictati, realizând până acum 13 expoziții naționale. Proiectul dvs de arta este unul caritabil, ajutând până acum, peste 200 de artiști. Ce va inspira in picturile dvs si cand aveti timp sa va ocupati de aceasta pasiune?

 

Pictura este o relaxare continua pentru mine. Inițial a fost o joacă, încercând să-mi regăsesc această pasiune din copilărie și să-mi umplu timpul liber din acea perioadă cu folos. Ulterior, la încurajările prietenilor și a criticului de artă Doina Păuleanu, am făcut publice lucrările mele, dând astfel naștere minunatului proiect, acum trei ani – ART BY FUEGO. M-am apucat serios de pictat pentru că efectiv mă relaxează, pentru că-mi descopăr noi simboluri și pentru că dincolo de tot griul lumii în care trăim, avem nevoie de culoare. Tot culoare vreau să le aduc în suflet și celor pe care vreau să-i ajut cu proiectul ART BY FUEGO – o parte din fondurile strânse sunt donate artiștilor mari ai țării, care se află în imposibilitatea de a avea un trai decent.

Am sprijinit în trei ani peste 200 de artiști și am realizat 13 expoziții naționale, spectaculoase, în locații impresionante, precum Palatul Culturii la Iași, Palatul Parlamentului, Casa de licitații GOLDART sau Palatul Roznovanu. Pasiunile, oricât ar părea de imposibil de realizat, trebuie îndeplinite. Satisfacția e de poveste iar poveștile pot prinde contur acordându-i timpului liber o însemnătate înaltă! Pictura e pentru mine un univers în care n-am reguli, pot picta ce și cum vreau și pot combina culorile în așa fel încât, la final, pe pânză să fie și o parte din sufletul meu de artist! Mă inspiră frumusețea și sensibilitatea lumii. Academicianul Nicolae Dabija spunea că am pictat toate florile primite la scenă în cei 20 de ani de carieră. Pictez flori și case, acrilic pe pânză. De obicei fac asta noaptea, când am timp și sunt liniștit!

 

VEZI PROGRAMUL TV
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Căsătoriţi pe nevăzute
  Cel mai urmărit experiment social al momentului, formatul TV care a schimbat viața multor oameni din toate colțurile lumii, vine la PRO TV. "Căsătoriți pe nevăzute"...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Furios şi iute în viteza a 5-a 12
  Fostul poliţist Brian O'Conner (Paul Walker) face echipă cu fostul puşcăriaş Dominic Toretto (Vin Diesel) de partea cealaltă a legii. De când Brian şi Mia Toretto...
 • 02:30 Doctor de bine
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 14:00 Mireasa
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 16:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 16:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Asia Express AP
 • 00:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 00:30 X Factor
 • 03:15 eXtra Factor
  Ilona Brezoianu prezintă eXtra Factor, emisiunea din culisele sezonului 10 X Factor. Vrei să vezi cum arată o zi de filmare și ce fac jurații Delia, Florin Ristei...
 • 03:30 Acces direct AP
  "Acces Direct", unul dintre formatele puternice ale după-amiezii, difuzat de luni până vineri, de la ora 17.00, îşi cucereşte telespectatorii cu subiecte inedite...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 06:45 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 07:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 08:15 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 08:45 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 09:15 Povestea noastră AP
  Mulţi dintre telespectatori se vor regăsi în situaţiile comune sau mai puţin obişnuite cu care se confruntă protagoniştii şi vor avea bucuria să o reîntalnească...
 • 11:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Doctorul minune AP
  "Doctorul minune" este povestea emoţionantă a tânărului diagnosticat cu autism, care reuşeşte să facă adevărate minuni şi să salveze vieţi. Dr. Ali Vefa, un tânăr...
 • 22:30 Nehir AP
  "Nehir" descrie povestea impresionantă a unei tinere care duce o luptă continuă pentru supravieţuire. Nehir Aksu, interpretată de actriţa Biran Damla Yilmaz, a avut...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Puterea dragostei AP
  7 femei şi 7 bărbaţi vor locui separat, dar pot petrece opt ore pe zi împreună în Casa Dragostei, în afara acesteia ei neavând voie să se întâlnească. Întrebarea...
 • 04:30 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV