Homepage  / Ultimul număr

Kelis, aparent mai cuminte

Kelis, aparent mai cuminte

de Redactia Tvmania

Kelis este o aparitie interesanta in lumea muzicala. Dupa succesul atins in 2003 cu "Milkshake", artista a lansat de curand al patrulea album, "Kelis Was There".

„Caught Out There” a fost „declaratia de lupta” cu care Kelis a patruns pe piata muzicala in anul 1999. Cantecul poate fi privit ca un corespondent hip-hop ce are forta si agresivitatea „eliberatoare” din „You Oughta Know”, a lui Alanis Morissette. La sapte ani de la debut, imaginea de scena a lui Kelis este categoric diferita, foarte eleganta si stilizata in videoclipul „Bossy”, un fel de „Come Undone” al lui Robbie Williams, mult mai cuminte. Si da, sound-ul acestui cantec e mai comercial, dar pastreaza si un iz ironic. Alegerea lui a fost probabil impusa de noua casa de productie Jive, care tinteste obtinerea unui succes rapid in clasamente. Titlul albumului, „Kelis Was There” sugereaza si el o schimbare si o etapa „altfel”. Este primul material discografic al tinerei de 27 de ani, lipsit in totalitate de marca inconfundabila a celor de la Neptunes (Pharrell Williams & Chad Hugo), acesti compozitori-magicieni care au monopolizat industria de gen acum cativa ani si care au sprijinit-o de la inceput. E un gest aparent riscant, dar de fapt este o reorientare catre alte „garantii” la moda. Este vorba despre Will. I. Am, Linda Perry sau Cee-Lo Green.
Kelis nu e o artista de duzina, contrafacuta, superficiala – de tipul celor evocate de Pink in „Stupid Girl”. Are o personalitate puternica, e putin feminista, excentrica si nu se fereste sa isi exprime propriile opinii in versurile sale. Mizeaza evident si pe atu-urile ei fizice, dar nu intr-o maniera exagerata, sufocanta, ci cu masura. Uneori foloseste un limbaj mult prea „transparent”, pigmentat cu tipete, injuraturi si jargoane savuroase. Pe plan muzical este versatila, iar colaborarile ei sunt interesante, apartinand unor genuri muzicale complet diferite. Kelis a lucrat, printre altii, cu Bjork, Moby, Busta Rhymes, Usher, Outkast, No Doubt, Timo Maas. Este explicabil, avand in vedere faptul ca parintii ei au origini afro-americane pe de-o parte, si chinezesti si portoricane de cealalta parte. Tatal ei este cantaret de jazz, mama fashion designer, iar Kelis a crescut in faimosul cartier Harlem din New York, unde a studiat pian, vioara si saxofon la o scoala privata. A plecat de acasa la varsta de 13 ani, dar a avut intelepciunea sa-si finalizeze educatia.

Shakira si Sean Paul, invitati pe noul album
Cea mai buna perioada din cariera de pana acum a artistei a fost 2003-2004, cand au aparut „Milkshake”, „Trick me” si duetul cu Enrique Iglesias, „Not in Love”. Criticii de specialitate nu s-au aratat foarte entuziasmati de albumul lansat la sfarsitul acestei veri, catalogandu-l mult prea ciudat, uneori imposibil de ascultat si asemanandu-l cu „Wanderland”, un esec total pentru Kelis in 2001. Indiferent de succesul pe care-l va inregistra „Kelis Was There”, unde invitati speciali sunt Shakira si Sean Paul, pe plan personal lucrurile merg bine pentru artista casatorita din ianuarie 2005 cu Nas.

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te