Homepage  / Știri / Televiziune

„Lunea la muzeu” debutează azi cu un episod dedicat Muzeului Colecțiilor de Artă și pictorului Corneliu Baba

„Lunea la muzeu” debutează azi cu un episod dedicat Muzeului Colecțiilor de Artă și pictorului Corneliu Baba
6

de Redactia Tvmania

Cea de-a patra serie a producției originale Digi World “Lunea la muzeu” debutează luni, 29 aprilie 2019, cu un nou episod dedicat unuia dintre cele mai valoroase muzee bucureștene, Muzeul Colecțiilor de Artă, și pictorului Corneliu Baba.

babaIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Ilinca Damian, conservator al Muzeului Colecțiilor de Artă, dezvăluie cum a reușit Corneliu Baba, “prin intermediul expozițiilor itinerante pe care le-a avut de-a lungul vieții, să vadă și arta vestului și a estului, să circule și să cunoască alți artiști, să se îndrăgostească de Rembrandt, de Goya, de El Greco, personalități ale artei internaționale care îi vor marca parcursul artistic”.

Corneliu Baba a fost unul dintre cei mai longevivi pictori români – a trăit 91 de ani. A fost elevul lui Tonitza și a format, la rândul lui, generații de artiști. Continuă să fie foarte apreciat, nu doar în Europa de vest, ci chiar și în țările foste sovietice și în China, unde Institutul Cultural Român va organiza o expoziție, anul acesta, dedicată pictorului român.

Inaugurat în 1978, Muzeul Colecţiilor de Artă expune lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă, donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști. ”Culegătoarea de morcovi”, singurul tablou semnat de Van Gogh găzduit de un muzeu românesc, poate fi văzut aici, alături de lucrările marilor maeștri europeni Renoir, Cézanne, Matisse și Picasso.

Seria a patra “Lunea la muzeu” va prezenta și expoziția temporară ”Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția MNAR”, care include peste 100 piese neexpuse până acum: inele, sigilii, cercei, brățări decorate cu geme-intalii, camee și pietre prețioase din diferite epoci istorice. Spațiul în care e organizată expoziția este și el unic, rareori fiind deschis publicului: Sala Oglinzilor, în trecut, Piscina Regală a Palatului.

Lunea, cele mai multe muzee sunt închise pentru public. Nu și pentru echipa Digi World, care se strecoară în spatele ușilor încuiate și vânează, pe culoarele goale și în sălile luminate atmosferic, fantomele istoriei și ale marilor personalități. Rezultatul e o producție de televiziune care dezvăluie secretele muzeelor bucureștene și le pune în lumină bogația într-o manieră vie și captivantă, cu ajutorul celor mai pasionați gardieni ai acestor comori, muzeografi și directori de muzeu. Muzeele reînvie istoria, iar „Lunea la muzeu” redeșteaptă pofta de a le vizita și a le privi într-o nouă lumină, în fiecare luni, de la 16.30, la Digi World.

 

 

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton