Homepage  / Timp liber

“Oedip rege” în vremuri de pandemie. Celebra tragedie a lui Sofocle se joacă la Teatrul Național Craiova

“Oedip rege” în vremuri de pandemie. Celebra tragedie a lui Sofocle se joacă la Teatrul Național Craiova

de Doinel Tronaru,

Până joi inclusiv au loc, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, primele reprezentații ale noii premiere cu „Oedip rege”, tragedia multimilenară scrisă de Sofocle, în montarea celebrului regizor britanic Declan Donnellan, invitat pentru prima oară pe scena craioveană. Premiera oficială a avut loc sâmbătă, 7 mai, și a fost un real succes.

Merită să iei trenul și să te duci până la Craiova pentru a vedea acest spectacol, asta dacă nu ești craiovean sau de prin partea locului. Este pentru prima oară când a fost invitat să monteze aici marele regizor englez Declan Donnellan, care a venit însoțit de scenograful Nick Ormerod, împreună cu care a fondat, pe vremuri, celebra companie de teatru britanică Cheek by Jowl.

Pentru această primă întâlnire cu publicul craiovean și românesc, Declan Donnellan a ales un text care străbate timpul de aproape 2500 de ani de când a fost scris, dar a cărui actualitate, ca în cazul oricărei opere clasice, este dincolo de orice îndoială: “Oedip rege”, piesa de teatru antic a dramaturgului grec Sofocle (unul dintre cei trei “zei” ai tragediei clasice grecești, alături de Eschil și de mai tânărul Euripide).

Cine sunt actorii din „Oedip rege”, regia lui Declan Donnellan

Noua montare cu “Oedip rege” s-a jucat la Teatrul Național Craiova în fiecare seară, începănd de vineri, 6 mai, și se va mai juca astfel până joi, 12 mai, urmând a fi reluată la o dată care va fi anunțată ulterior.

Toate reprezentațiile încep de la ora 19.00. Printre actorii teatrului craiovean care strălucesc în acest spectacol se numără: Claudiu Mihail (în rolul lui Oedip – FOTO), Ramona Drăgulescu (în rolul Iocastei), Vlad Udrescu (Creon), Tamara Popescu (Tiresias, profetul orb), Angel Rababoc (Corifeul), Corina Druc (Merope).

Scenografia îi aparține lui Nick Ormerod, colaboratorul constant al regizorului Declan Donnellan, iar muzica este semnată de Cári Tibor. Asistența de regie din partea românească a fost asigurată de Laurențiu Tudor. Spectacolul este recomandat persoanelor peste 16 ani, din motive evidente, ținând cont de intensitatea lui și de scenele de nuditate pe care le conține.

Iată trei motive pe care trebuie să le ai în vedere pentru a face tot posibilul pentru a vedea acest spectacol

1. Numele regizorului invitat, Declan Donnellan, care a realizat spectacolul împreună cu colaboratorul său constant, scenograful Nick Ormerod.

Declan Donnellan

Cine este, totuși, regizorul Declan Donnellan, autorul acestei montări-eveniment? Declan Donnellan s-a născut în Anglia în anul 1953, din părinți irlandezi, dar a crescut în Londra. În anul 1981, Declan și partenerul său Nick Ormerod au înființat compania Cheek by Jowl. În anii care au trecut de atunci, compania a călătorit în întreaga lume cu spectacole prezentate în engleză, franceză și rusă.

În 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al prestigiosului Royal National Theatre din Londra. Printre producțiile sale la acest teatru se numără: “Fântâna turmelor” de Lope de Vega, “Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street” de Stephen Sondheim, “Mandatul” de Nikolai Erdman și ambele părți ale dilogiei “Îngeri în America” de Tony Kushner.

Primul film de cinema al regizorului, “Bel Ami” (după capodopera lui Guy de Maupassant), coregizat împreună cu Nick Ormerod și având o distribuție trăsnet: Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci și Robert Pattinson, a avut premiera în 2012. Următoarea sa producție teatrală, după “Oedip”-ul montat în România, va fi “Viața e vis” de Calderon de la Barca și va avea loc la Madrid, tot în acest an.

Cartea sa, “Actorul și ținta”, a fost tradusă în peste 15 limbi, inclusiv română, iar podcasturile sale “not true but useful”, prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins, au fost descărcate în peste 100 de țări.

2. Textul nemuritor scris de dramaturgul elin Sofocle acum peste 2000 de ani.

“Oedip rege” este una dintre cele mai cunoscute și mai influente tragedii din toate timpurile. Sofocle preia un segment din cronica Labdacizilor, regii tebani, și prin nemuritoarele sale versuri creează, impune mai bine zis, unul dintre cele mai persistente mituri din întreaga literatură și cultură universală. 

Destinul tragic al personajului titular, nefericitul Oedip, și al reginei Iocasta (pentru că, în primul rând, o piesă despre destin este aceasta, și despre felul în care îl înțelegeau vechii greci) a inspirat, de-a lungul timpului, generații de creatori și numeroase opere derivate. Însuși marele psihanalist Sigmund Freud, după cum știm, și-a denumit fenomenul psihic pe care și-a bazat întreaga teorie “complexul lui Oedip”.

“Capodoperă a literaturii antice și universale, «Oedip rege» este o tragedie reprezentativă pentru confruntarea dintre om și destin. (…) «Oedip rege» este o tragedie a cunoașterii, eroul său fiind stăpânit de patosul adevărului, pe care îl va afla cu prețul propriei sale prăbușiri. Structura dramatică a tragediei urmărește într-o admirabilă gradație înaintarea lui Oedip spre adevărul ce îi va fi fatal, marcând, totodată, loviturile pe care i le dă destinul la fiecare revelație, cu precizia unui mecanism infernal”, scria cunoscutul istoric român al culturii Ovidiu Drimba.

Să mai menționăm și că mitul oedipian și textul lui Sofocle au mai stat la baza a cel puțin a unei capodopere, filmul marelui regizor italian Pier Paolo Pasolini, “Oedip rege”, din 1967, cu: Silvana Mangano, Franco Citti, Alida Valli, un film absolut superb și minunat.

3. Viziunea autorului spectacolului, Declan Donnellan, asupra textului lui Sofocle și a mitului oedipian

Conjuncția dintre aceste două elemente, numele regizorului și mitul clasic, creează specificul spectacolului de la Craiova. Dacă, cumva, relatările despre spectacol sau fotografiile luate în sală vă fac să vă gândiți la “Troienele” lui Andrei Şerban, segmentul median al celebrei “Trilogii antice” a marelui regizor (spectacol de referință, montat în România la Teatrul Național București), nu sunteți departe de adevăr.

Ramona Drăgulescu (în rolul Iocastei) și Claudiu Mihail (în rolul lui Oedip),

Ca și atunci, în acel neuitat spectacol, cele 80 de minute ale actualului “Oedip rege” se joacă în sală, printre spectatori, neexistând locuri decât în picioare, iar actorii interpretează aflându-se la câțiva metri de spectatori, mai exact printre ei.

Ca și “Troienele”, spectacolul de la Craiova conține scene de nuditate, fără conotații sexuale. Importantă este însă forța hipnotică, puterea halucinantă a imaginilor și situațiilor create de Declan Donnellan, care amintește de un alt spectacol-capodoperă, “Faust”-ul lui Silviu Purcărete de la Sibiu.

Nu trebuie uitat că tragedia lui Sofocle începe în momentul în care cetatea Tebei este bântuită de o epidemie de ciumă, considerată o “pedeapsă a zeilor”, prin urmare actualizarea la vremurile noastre, cele ale pandemiei de COVID-19, a venit aproape de la sine.

“Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obișnuiți”, spune regizorul de teatru Declan Donnellan. “Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care, la o examinare mai atentă, devine o oglindă.

Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi și umili pe ucigaș. Dar criminalul este el însuși.”

Trailer “Oedip rege” – Teatru Național Craiova

Credit foto: Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova

Urmărește-ne pe Google News
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 15:00 La Măruţă AP
  Cătălin Măruţă a pregătit împreună cu echipa sa rubrici noi, filmări inedite, invitaţi cu poveşti surprinzătoare, dar şi subiecte ale momentului, exclusivităţi şi...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Imperiul Leilor
  "Imperiul leilor" este o emisiune adresată celor ce vor să se lanseze în lumea afacerilor. Tinerii antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde...
 • 23:30 Ştirile Pro TV
  Echipa de jurnalişti de la "Ştirile PRO TV" aduce în fiecare zi, în principalele jurnale, cele mai importante subiecte ale zilei, abordate cu mult profesionalism....
 • 00:00 Recompensă cu bucluc 12
  Filmul prezinta povestea lui Milo (Gerard Butler), un vanator de recompense, care primeste misiunea de a aresta si a aduce in fata justitiei o femeie care a savarsit...
 • 02:15 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 03:00 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 05:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 15:00 Mireasa AP
  Dupã o binemeritatã pauză, în care şi-a dedicat timpul celor doi copii ai familiei, Simona Gherghe revine în forţă pe micile ecrane, într-un proiect cu totul nou...
 • 17:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 România are Roast AP
  Aventura Pârșilor circumspecți prin România continuă. Câștigătorii primei ediții România are Roast vor ajunge de această dată în Banat, unde vor căuta cele șapte...
 • 00:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 00:30 Status Update AP
  Viaţa adolescentului Kyle Moore este dată peste cap de divorţul părinţilor lui. Aflat acum într-un oraş şi un liceu noi, Kyle se străduieşte să se adapteze. Într-o...
 • 02:30 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 03:15 Poveşti de familie
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 04:00 Surorile
  Serialul turcesc "Surorile - Kardeş Çocuklari" aduce în centrul poveştii două surori: Ümran (Ayca Bingöl), care trăieşte un trai modest la sat alături de fiica ei...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 08:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Echilibrata...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Teo Show AP
  Plină de energie şi de poftă de viaţă, Teo Trandafir, împreună cu Bursucu', le aduce telespectatorilor, cu umorul atât de apreciat de români, noi poveşti seducătoare...
 • 17:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Mă numesc Züleyha AP
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 22:30 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 00:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 01:00 Mă numesc Züleyha
  "Mă numesc Züleyha" înfăţişează istoria unei iubiri unice, care se derulează în Istanbulul anilor '70, şi continuă pe tărâmurile fertile ale zonei Çukurova, Adana...
 • 03:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • 04:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 05:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 06:30 Teleshopping
  Emisiune în care sunt prezentate diferite produse în scopul vânzarii lor catre telespectatorii doritori, prin intermediul unei comenzi telefonice. Află care sunt...
 • 06:45 Pastila de râs AP
  Ce te faci dacă într-o zi obisnuită ţi se întâmpla ceva neobişnuit? Te-a enervat şeful/ şefa?... Nu iţi recomandăm antidepresive, ci mai degrabă o pastilă de râs...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV