Homepage  / Vedete

(P) Ce este CEDO și care sunt drepturile pe care un avocat Bucuresti ni le poate apăra în fața acestei curți ?

(P) Ce este CEDO și care sunt drepturile pe care un avocat Bucuresti ni le poate apăra în fața acestei curți ?

de Redactia Tvmania

  Nu este nimic ieșit din comun ca în societatea modernă să ne fie încălcate adesea drepturile. De fapt, încălcarea drepturilor omului reprezintă o practică la fel de veche ca și societate. Încă de la primele formațiuni umane s-a văzut această inechitate între drepturile unora și ale altora. Nu pot fi date uitării perioadele în care oamenii dețineau sclavi, ale căror drepturi erau încălcate din toate punctele de vedere. Deși în ziua de astăzi, societatea protejează drepturile omului, încă se mai fac abuzuri în multe situații. Din fericire, există locuri în care aceste abuzuri pot fi semnalate și dreptatea își poate găsi drum. De asemenea, există un avocat Bucuresti, care ne poate ajuta în astfel de cazuri. Pe site-ul consultanță-cedo.ro veți găsi firma de avocatură Grigoriu & Grigoriu, aparținând avocaților Alina și Andrei Grigoriu, membrii ai Baroului București încă din anul 1998. Principala lor specializare este apărarea drepturilor omului la CEDO, dar și la instituțiile din România. De asemenea, își pot ajuta clienții în acordarea consultanței comerciale. Un caz celebru, a fost Cererea 48093/15, și anume Cauza Antohi contra României. Acesta a fost un caz foarte important. În respectivă cauză, CEDO a constatat că schimbarea componenţei completului instanţei de fond, coroborată cu faptul că instanţa finală nu a ascultat direct martorii echivalează cu privarea reclamantului de dreptul la un proces echitabil. Prin urmare CEDO a statuat asupra garanțiilor decurgând din sfera de aplicare a Articolului 6 al Convenției, întărind jurisprudența în domeniu. Pe  site există, de asemenea, mult mai multe informații despre alte cazuri importante în care firma amintită mai sus și-a reprezentat cu succes clienții.

 

Și totuși, ce este CEDO?

 

Cu toții ne-am întrebat, auzind despre asta la televizor sau în ziare, ce este Curtea Europeană și de ce este atât de importantă pentru România. Ei bine, trebuie să știți că lumea dreptului este complexă și plină de protagoniști: regulile nu provin numai de la organismul desemnat în mod normal să le emită, ci și din activitatea unei multitudini de alți subiecți. Gândiți-vă la reglementările emise de organismele locale (municipalități și județe), legile regionale sau circularele agențiilor și ale decretelor ministeriale sau, din nou, ale regulamentelor și directivelor europene. Legea trăiește constant și în interiorul sălilor de judecată: hotărârile judecătorilor ajută în fiecare zi la schimbarea legii, specificând principiile și aplicând-o în cazuri concrete. Totuși, jurisprudența nu este numai națională: în România converg și deciziile altor instanțe, precum cele ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Ce este exact? De ce sunt importante și hotărârile acestei instanțe pentru România? 

 

Înainte de a vedea care este Curtea Europeană, să facem o oarecare clarificare terminologică. Când auziți despre Curtea Europeană, Curtea de Strasbourg sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului, această este întotdeauna una și aceeași instanță. De ce atâtea nume? De fapt, numele real al Curții Europene este cel mai lung, adică Curtea Europeană a Drepturilor Omului (prescurtată și la Curtea Europeană de Justiție). Din motive de “viteză”, se numește Curtea Europeană sau, alteori, Curtea de la Strasbourg, cu referire la sediul acesteia. Avertisment: Curtea Europeană nu trebuie confundată cu Curtea Europeană de Justiție, cu sediul la Luxemburg, care este un organ al Uniunii Europene.

 

Curtea Europeană este tutorele Convenției Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale. Este un pact internațional prevăzut pentru protejarea drepturilor omului în 1950 de către țările europene care alcătuiesc Consiliul Europei. Pentru a se asigura că această convenție a fost respectată, a fost înființată și o instanță internațională care să judece cazurile de încălcare a acesteia. De aici nașterea Curții Europene, care se exprimă tocmai cu privire la încălcările la Convenția Europeană.

 

Oricine poate apela la Curtea Europeană pentru a afirmă încălcarea unui drept fundamental, chiar și a unei persoane juridice sau a unui stat. Dacă constată o încălcare, Curtea emite o hotărâre, care obligă statul în cauză să se conformeze cu aceasta. Prin urmare, România trebuie să respecte deciziile Curții Europene, deoarece, în calitate de membru al Consiliului Europei, a semnat Convenția și, prin urmare, este obligată să o respecte.

 

Care sunt drepturile garantate de Convenția Europeană? Ele sunt multiple și le urmează pe cele găsite în documentele constituționale ale statelor europene individuale. Reamintim: dreptul la viață; dreptul la un proces echitabil; dreptul la respect pentru viața privată și de familie; libertatea de exprimare; libertatea de gândire, conștiință și religie; dreptul de a avea un remediu eficient; dreptul la respectarea proprietății cuiva; dreptul la vot și de a se prezenta ca candidați; interzicerea torturii și a tratamentului inuman sau degradant; discriminarea în ceea ce privește drepturile și libertățile recunoscute de Convenție; de expulzare și respingere a cetățenilor săi de către un stat, pedeapsa cu moartea; de expulzare colectivă a străinilor.

 

Ori de câte ori unul dintre aceste drepturi este încălcat sau este pusă în practică o practică ilegală, dacă instanțele din România v-au nedreptățit, puteți face apel la Curtea Europeană. În plus, pentru că șansele dvs. să fie mai mari, cel mai bine este să apelați la serviciile unui avocat CEDO. Un avocat pentru drepturile omului, cunoscut și ca avocat pentru drepturile civile, apără drepturile de bază ale persoanelor. Unii avocați pentru drepturile omului se concentrează în principal pe problemele interne, care implică impactul legilor locale, de stat și federale asupra cazurilor de drepturi ale omului. Avocații, precum cei de la Grigoriu & Grigoriu, care apără drepturile omului, reprezintă și pledează pentru clienții lor. Atribuțiile lor includ, de obicei, cercetare juridică și litigii. Că și în majoritatea domeniilor de drept, avocații pentru drepturile omului comunică în mod regulat cu clienții lor cu privire la drepturile, responsabilitățile și aspectele cazurilor lor. De obicei, atribuțiile avocaților includ pregătirea documentelor legale și depunerea lor la instanțe sau agenții. Dacă aveți un asemenea litigiu, apelați cu încredere la avocat!

 

Cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton