Homepage  / Vedete / Vedete străine

Personaje TV care suferă de aceleași boli ca actorii care le interpretează

Personaje TV care suferă de aceleași boli ca actorii care le interpretează

de Redactia Tvmania,

Aproape un sfert dintre americani suferă de o afecțiune care ar putea fi considerată un handicap, potrivit unor date oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). În ciuda acestui fapt, dizabilitatea rămâne slab reprezentată în televiziune.

Personajele de la TV cu dizabilități și actorii care le interpretează

În prezent, sub 4% dintre personajele de la TV au un handicap. Mai precis, un raport citat de looper.com notează că doar 3,5% dintre personajele din emisiunile de televiziune difuzate în sezonul 2020-2021 au avut un handicap.

Din aceste personaje TV, majoritatea nu sunt interpretate de actori cu dizabilități. Un studiu realizat în urmă cu 6 ani releva faptul că doar 5% dintre personajele TV cu dizabilități au fost interpretate de actori cu dizabilități.

Din fericire, oportunitățile pentru actorii cu dizabilități încep să fie din ce în ce mai multe. Unele dintre cele mai îndrăgite personaje de televiziune din ultimii ani au dizabilități și sunt interpretate de actori cu aceeași afecțiune ca și personajele. Iată despre ce personaje și despre ce actori cu dizabilități este vorba.

Dustin (Stranger Things) – Gaten Matarazzo

Dustin Henderson din „Stranger Thingseste un exemplu excelent de personaj care nu a fost scris inițial ca având o dizabilitate. Acest lucru s-a schimbat după ce un actor cu dizabilități s-a dovedit a fi cea mai bună alegere posibilă pentru rol.

Astfel, interpretarea lui Gaten Matarazzo l-a transformat instantaneu pe tocilarul Dustin într-un favorit al fanilor. Matarazzo suferă de displazie cleidocraniană, o afecțiune care afectează dezvoltarea oaselor și a dinților.

După ce a fost distribuit în „Stranger Things”, acest detaliu a fost integrat în personajul lui Dustin, care este poreclit „Toothless”.

Într-un interviu acordat publicației The Daily Beast, Matarazzo a declarat că a primit reacții extrem de pozitive la „Stranger Things” din partea altor persoane cu aceeași afecțiune. „Am început să primesc o mulțime de mesaje de la oameni care au această afecțiune. Spuneau că îi ajută să iasă puțin din carapacea lor.”

Walter Jr./Flynn (Breaking Bad) – RJ Mitte

Unul dintre puținele personaje din „Breaking Bad” care ar putea fi considerat, în mod rezonabil, o „persoană bună”, Walter „Flynn” White Jr. este fiul învățătorului transformat în rege al metamfetaminei Walter White Sr.

Walter Jr./Flynn suferă de paralizie cerebrală, folosește cârje și are dificultăți de vorbire. RJ Mitte are, de asemenea, paralizie cerebrală, dar simptomele sale sunt mai ușoare.

Actorul a explicat că a fost nevoit să facă un regres în vorbire și terapie fizică pentru a portretiza personajul.

„A trebuit să stau treaz până foarte târziu pentru a învăța să îmi estompez mai mult discursul. A trebuit să învăț cum să folosesc cârjele pentru a nu părea că mă prefac că merg. Nu am vrut să par doar un alt prefăcut.”, a spus RJ Mitte.

Mitte a câștigat premiul SAG-AFTRA Harold Russell Award în 2013 pentru performanța și contribuția sa la reprezentarea persoanelor cu dizabilități.

Tyrion (Game of Thrones) – Peter Dinklage

Peter Dinklage a criticat în mod frecvent modul în care actorii cu nanism au primit, la Hollywood, doar roluri de elfi, spiriduși și alte creaturi fantastice drăguțe. Potrivit unui articol din The New York Times, el a fost inițial sceptic cu privire la distribuirea sa în „Game of Thrones” din cauza acestor asocieri negative cu rolurile fantastice pentru oameni mici.

Cu toate acestea, și-a dat seama curând că Tyrion Lannister nu face parte dintr-o rasă magică. În schimb, era o ființă umană reală cu acondroplazie (aceeași afecțiune ca și Dinklage), cu la fel de multe defecte ca oricine altcineva din seria epică întunecată.

Strălucitorul și subestimatul strateg al Casei Lannister a sfârșit prin a deveni cel mai emblematic rol al lui Dinklage, iubit atât de fani, cât și de critici.

Interpretarea lui Dinklage în rolul lui Tyrion a fost nominalizată la premiul Emmy pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru toate cele opt sezoane din „Game of Thrones” și a câștigat în jumătate din acești ani.

Connie (The Walking Dead) – Lauren Ridloff

Connie, membră surdă a trupei de supraviețuitori itineranți a lui Magna, a fost prezentată pentru prima dată după saltul în timp în episodul „What Comes After” din sezonul 9 al serialului „The Walking Dead”. Ea a făcut parte din distribuția recurentă pentru tot restul sezonului 9 și a fost promovată la statutul de personaj recurent în sezoanele 10 și 11, ultimele două sezoane ale serialului AMC.

La fel ca personajul ei, actrița Lauren Ridloff este surdă în viața reală. Cariera ei este în plină expansiune – în 2018, în același an în care și-a făcut debutul în „Walking Dead”, Ridloff a fost nominalizată la premiile Tony pentru cea mai bună interpretare a unei actrițe în rol principal într-o piesă de teatru. De atunci a apărut în drama „Sound of Metal”, premiată cu Oscar, și a jucat rolul lui Makkari, primul supererou surd din MCU, în „Eternals”.

Wendell (Fear the Walking Dead) – Daryl Mitchell

„Fear the Walking Dead” a început ca un serial prequel la „The Walking Dead”, dar până în sezonul al patrulea, spinoff-ul a început să spună o poveste simultană despre diferiți supraviețuitori din America post-apocaliptică. Wendell, interpretat de Daryl Mitchell, este unul dintre supraviețuitorii din Mississippi. El folosește un scaun cu rotile, care este echipat cu o capcană cu țepi.

Wendell a rămas paralizat la vârsta de 10 ani, când a fost lovit de o mașină în timp ce încerca să salveze un alt băiat. A încercat să se înroleze în Marină, la fel ca sora sa adoptivă Sarah Rabinowitz, dar a fost respins din cauza handicapului său (Sarah a părăsit Marina în semn de protest față de această respingere).

Mitchell, care a jucat în „Veronica’s Closet” și „Galaxy Quest” în anii ’90, a rămas paralizat din cauza unui accident de motocicletă în 2001.

Isaac (Sex Education) – George Robinson

Isaac Goodwin a apărut în sezonul 2 al serialului „Sex Education” de la Netflix. El minte în legătură cu sursa tetraplegiei sale, iar în finalul sezonului, șterge mesajul vocal al lui Otis în care își cerea scuze și îi mărturisea dragostea lui Maeve. Ulterior, el susține că a făcut acest lucru pentru a o proteja de Otis, dar pentru mulți telespectatori, a părut că el elimină concurența și o manipulează pentru a o convinge să aibă o relație.

Personajul era deja destinat să fie unul cu dizabilități. Cu toate acestea, scenariștii au decis handicapul specific al personajului doar atunci când l-au distribuit pe actorul George Robinson. Acesta a devenit tetraplegic după o accidentare la rugby la vârsta de 17 ani, mai scrie sursa citată.

Ryan (Special) – Ryan O’Connell

Ryan O’Connell este starul, creatorul și scenaristul principal al serialului de comedie Netflix „Special„, bazat pe cartea sa de memorii „I’m Special: Și alte minciuni pe care ni le spunem nouă înșine”.

În serial, O’Connell interpretează o versiune fictivă a sa, Ryan Hayes, care navighează prin muncă, relații și identitate ca homosexual cu paralizie cerebrală (colegii săi de serviciu cred în mod eronat că dizabilitatea lui Ryan se datorează faptului că a fost lovit de un camion, minciună pe care o păstrează până în finalul primului sezon).

Primul sezon al „Special” din 2019 a fost un serial de scurt metraj, cu episoade de 15 minute. Acesta a primit recenzii pozitive din partea criticilor. Mai mult, a câștigat un premiu Writers Guild of America Award pentru programe new media de scurt metraj. Cu toate acestea, la fel ca multe emisiuni Netflix, a primit un al doilea sezon cu condiția ca respectivul sezon să fie ultimul.

Sezonul 2 s-a extins la episoade complete de jumătate de oră, o schimbare asupra căreia O’Connell a insistat pentru a permite o mai mare dezvoltare a poveștii și a personajelor.

Echo (Hawkeye) – Alaqua Cox

Maya Lopez, o răufăcătoare amerindiană transformată în supereroină, cunoscută sub numele de „Echo„, este unul dintre cele mai importante personaje surde din universul Marvel Comics. Versiunea personajului din Universul Cinematografic Marvel, introdusă în serialul Disney+ „Hawkeye” și interpretată de actrița debutantă Alaqua Cox, are, de asemenea, un picior protetic.

Potrivit The Hollywood Reporter, Cox nici măcar nu se gândea la o carieră de actriță până când niște prieteni au anunțat- că cei de la Marvel căutau femei surde din America nativă pentru un rol. Abia la jumătatea filmărilor pentru „Hawkeye” a aflat că Echo va avea propriul serial Disney+.

JJ (Speechless) – Micah Fowler

Sitcomul ABC „Speechless”, care a fost difuzat timp de trei sezoane în perioada 2016-2019, îl urmărește pe JJ DiMeo, un adolescent cu paralizie cerebrală a cărui familie se mută într-un nou district școlar.

Creatorul Scott Silveri a declarat pentru EasterSeals că a fost inspirat de propriile experiențe de familie, având un frate cu aceeași dizabilitate.

La fel ca RJ Mitte din „Breaking Bad”, actorul Micah Fowler suferă de o formă mai ușoară de paralizie cerebrală decât personajul său din „Speechless”. În special, Fowler este capabil să vorbească, în timp ce JJ nu poate vorbi (de unde și titlul serialului). 

„Trebuie să compensez fizic [pentru lipsa dialogului] fiind extrem de expresiv cu expresiile faciale și mișcările corpului”, a declarat Fowler pentru revista People. „Uneori, am vrut doar să spun pe nerăsuflate ceea ce spun și simt!”.

Becky și Jean (Glee) – Lauren Potter și Robin Trocki

Sue Sylvester, antrenoarea de majorete interpretată de Jane Lynch în „Glee”, este o bătăușă pentru aproape toată lumea, dar are o slăbiciune pentru Becky Jackson, o elevă cu sindromul Down, interpretată de Lauren Potter. Se pare că simpatia lui Sue pentru Becky are legătură cu propria ei viață de familie, deoarece sora ei Jean (Robin Trocki) are și ea sindromul Down și locuiește într-un centru de îngrijire rezidențială. Jean moare la sfârșitul celui de-al doilea sezon al serialului.

În timp ce „Glee” și-a distribuit ambele personaje cu sindromul Down în mod autentic, serialul lui Ryan Murphy a fost controversat în comunitatea persoanelor cu dizabilități din cauza distribuirii actorului sănătos Kevin McHale în rolul lui Artie Abrams, personajul care folosește scaunul cu rotile.

Modul în care scenariștii au tratat-o pe Becky a fost, de asemenea, criticat, în special decizia de a o face responsabilă pentru sperietura provocată de împușcăturile din școală în episodul „Shooting Star” din sezonul 4.

Cu toate acestea, Potter a reușit să se folosească de succesul din „Glee” pentru a milita în continuare pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, făcând parte chiar din Comitetul pentru persoanele cu dizabilități intelectuale al președintelui Obama.

Sursa foto:

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News
ALTE ARTICOLE INTERESANTE
Program TV

PRO TV
 • 06:00 Ştirile Pro TV
  Ziua începe când Mihai Dedu şi Lavinia Petrea/Andreea Marinescu dau trezirea, Neti Sandu descrie şansele ca speranţele să prindă viaţă, când Florin Busuioc aduce...
 • 10:30 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • 13:00 Ştirile Pro TV
  În mijlocul zilei şi din mijlocul evenimentelor, reporterii transmit cele mai noi şi complete informaţii pentru Ştirile de la ora 13:00. Nevoia oamenilor de a fi...
 • 14:00 Lecţii de viaţă AP
  "Lecţii de viaţă" este o producţie de tip ficţiune, bazată pe situaţii şi întâmplări reale, din viaţa cotidiană a familiilor. Sunt prezentate diverse situaţii inspirate...
 • 16:00 Mâncare pe care
  Mâncare pe care, show-ul care a avut succes la nivel internațional, fiind distribuit în 46 teritorii, cu 17.000 de episoade produse, urmărește cinci persoane străine...
 • 17:00 Ştirile Pro TV
  Monica Dascălu vine în fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 17:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a coordona un tur de forţă prin toate colţurile...
 • 18:00 Ce spun românii
  Emisiunea prezentată de Cabral Ibacka este o competiţie amuzantă între două familii, care concurează pentru a câştiga premii substanţiale. Atmosfera din platou este...
 • 19:00 Ştirile Pro TV
  Andreea Esca vine în fiecare seară, de luni până vineri, începând cu ora 19:00, la pupitrul Ştirilor Pro TV pentru a prezenta principalele subiecte ale zilei. Realitatea...
 • 20:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 21:30 Nume de cod: Spionul de noiembrie 12
  Peter Devereaux, un fost agent CIA, trăieşte liniştit în Elveţia, însă într-o zi este chemat într-o ultimă misiune: aceea de a o proteja pe Alice Fournier, un martor...
 • 23:45 Dl. Accident 15
 • 02:00 Regele Scorpion 12
 • 03:30 Las Fierbinţi 12
  Acţiunea se petrece în satul Fierbinţi, acolo unde existenţa locuitorilor se desfăşoară lent, într-un paradis rural care s-a adaptat, în stil pur românesc, la vremurile...
 • 04:15 Vorbeşte lumea AP
  "Vorbeşte lumea" a pregătit subiecte interesante, pe care prezentatorul emisiunii, Cove, le va dezbate în direct, de luni până vineri. În ajutorul lui Cove, în platoul...
 • Vezi tot programul zilei
Antena 1
 • 06:00 Observator
  Sub sloganul "Vezi ce trăieşti", Observatorul Antenei 1 trece într-o nouă etapă. Modificări majore vor avea loc atât la nivel vizual şi tehnic, cât şi la nivelul...
 • 08:00 'Neatza cu Răzvan şi Dani
  De luni până vineri, de la ora 8, Răzvan şi Dani îți dau Neatza la Antena 1! Alături de Nicolai Tand, Ramona, Florin Ristei și Cătălin Oprișan, ai 4 ore de bună...
 • 12:00 Observator
  Andra Petrescu, Andreea Țopan și Valentin Butnaru fac echipă la pupitrul Observator Antena 1, de la ora 12.00. Programul s-a impus drept lider al segmentului orar...
 • 14:00 Poftiţi pe la noi - Poftiţi prin ţară AP
  Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie. Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon...
 • 17:00 Observator
  Olivia Păunescu şi Florin Căruceru prezintă, de luni până vineri, Observator ora 17. Cătălin Oprișan intră în rolul de povestitor din culisele marilor povești de...
 • 18:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • 19:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 20:30 Celebrity Splash: Vedete la apă
 • 00:00 Transformers: Răzbunarea celor învinşi 12
  Bătălia pentru Pământ tocmai s-a încheiat, însă bătălia pentru Univers abia a început. După reîntoarcerea pe Cybertron, Starscream preia controlul asupra Decepticonilor...
 • 03:00 Observator
  Observatorul Antenei 1 este construit ca un jurnal de atitudine, în care subiectele mari, grave, naţionale contează şi nu suferă în competiţia cu soluţia facilă...
 • 04:00 Poveşti de familie AP
  Serialul "Poveşti de familie" este o antologie de poveşti inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească. Bazat pe formatul internaţional...
 • 05:00 Preţul cel bun
  "Prețul cel bun" ("The Price is Right") este o emisiune de divertisment, de tip concurs, în care participanții concurează pentru a câștiga premii în bani și produse...
 • Vezi tot programul zilei
Kanal D
 • 07:00 Dimineaţa cu noi AP
 • 09:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D le oferă telespectatorilor informațiile de care au nevoie în fiecare dimineață. La pupitul grupajului informativ de la ora 07:00 se va afla Cristina...
 • 10:00 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 12:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Telespectatorii...
 • 13:00 În căutarea adevărului AP
  Ernest porneşte "În căutarea adevărului", la Kanal D! Îndrăgitul prezentator revine în casele telespectatorilor cu o nouă emisiune, "În căutarea adevărului", un...
 • 15:00 Jocul cuvintelor cu Dan Negru AP
  În fiecare ediţie a emisiunii, 5 concurenţi se află faţă în faţă cu Dan Negru, pentru a-şi testa vocabularul şi spontaneitatea. Înţelegerea sensurilor şi uşurinţa...
 • 16:30 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 19:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 20:00 Infidelul AP
 • 22:00 Strada Speranţei AP
  Povestea serialului are în centru trei familii foarte diferite de bucureşteni, vecine pe aceeaşi stradă. Poveştile acestora se desfaşoară în paralel şi se ramifică...
 • 23:15 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • 00:15 Casa Iubirii AP
  14 concurenţi, 7 fete şi 7 băieți, vor intra în Casa iubirii pentru a-şi găsi dragostea, iar Andreea Mantea le va fi alături pe tot parcursul show-ului, ghidându-i...
 • 03:45 Strada Speranţei AP
  Povestea serialului are în centru trei familii foarte diferite de bucureşteni, vecine pe aceeaşi stradă. Poveştile acestora se desfaşoară în paralel şi se ramifică...
 • 05:00 Ştirile Kanal D AP
  Ştirile Kanal D conectează zi de zi pe telespectatorii la realităţile sociale, economice, politice şi mondene, din perspectiva omului şi pentru omul obişnuit. Silvia...
 • Vezi tot programul zilei
VEZI PROGRAMUL TV